5 to-do’s op de Amazon of Europe Bike Trail

De Amazon of Europe Bike Trail slingert langs de rivieren Mur, Drau en Donau. Je fietst door een Unesco-biosfeerreservaat; een natuurgebied met een beschermd ecosysteem. De route van 1.250 kilometer doet vijf landen aan. Pasar geeft vijf tips voor het Kroatische deel.

Tekst Jessica de Korte

2

1. Maak een boottocht in Natuurpark Kopački Rit

In het oosten van Kroatië, vlak bij de stad Osijek, ligt natuurpark Kopački Rit. Dit is een van de grootste uiterwaarden in Europa, ontstaan door het water dat in- het uitstroomt vanuit de rivieren Drau en Donau. Het mozaïek aan water en land verandert voortdurend, als een caleidoscoop. In totaal komen er bijna 300 vogelsoorten voor, waarvan er 140 in het gebied nestelen. Ook leven er herten, bevers, wilde zwijnen, vossen, marters, wezels en wilde katten. Naast het bezoekerscentrum ligt de White Water-Lily Boardwalk, een pad van bijna 2,5 kilometer over houten vlonders. Ook kun je een boottochtje maken.

pp-kopacki-rit.hr/?lang=en

2. Proef karper bij familierestaurant Baranjska kuća

De keuken van Kroatië is vooral bekend door de vis uit zee, maar ook die uit de rivier is verrukkelijk. Wel eens karper gegeten? Die gaat zo’n twee tot drie uur aan het spit, waardoor het vet eruit druipt en de buitenkant heerlijk knapperig wordt. Bij veel restaurants kan je vis uit de rivier eten. Probeer de karper bijvoorbeeld uit bij familierestaurant Baranjska kuća, iets ten noorden van de stad Osijek. Het restaurant heeft ook een klein openluchtmuseum.

baranjska-kuca.com

3. Duik in de Drau bij de hangbrug Skela Križnica

Fietsend langs de rivier, krijg je al snel zin om een stukje te zwemmen, maar door de snelle stroming is dat vaak geen optie. Hier en daar zijn er gelukkig zandstrandjes. Neem bijvoorbeeld een duik naast de hangbrug Skela Križnica. Ieder uur gaat de veerboot naar de overkant. Op een zonnige dag zitten volop jongeren met biertjes in hun hand. In het gras liggen instrumenten, er wordt gebarbecued. Duik je het water in, blijf dan wel in het ondiepe stuk; in het midden van de rivier is de stroming verraderlijk. Križnica is een soort riviereiland. Je kunt hier een mooi fietsrondje maken.

czp-kriznica.hr/en/home/kriznica-en/skela-en

4. Takel een emmertje olie omhoog in Peklenica

Een van de oudste olievelden ligt in Peklenica. De ruwe olie zou hier drie jaar eerder zijn ontdekt dan de Drake Well in Pennsylvania, namelijk in 1856. In het plaatsje staan replica’s van de driepotige boortorens, waar je het zwarte goedje nog altijd in een emmertje naar boven kunt takelen. Peklenica is vernoemd naar de olie, of ‘pekla’, zoals de bewoners de grondstof noemden. Een paar kilometer verderop duik je in de historie van de mijnbouw. Het Cimper-complex in het voormalige mijnwerkersstadje Mursko Središće vertelt over het zware leven van de arbeiders en de oude mythes en legenden

czk-rudar.hr/cimper

5. Slenter door de straten van Varaždin

De stad Varaždin ligt aan een stuwmeer en de rivier Drau. Ze staat bekend om haar barokke en rococo-architectuur, waaronder het 17e-eeuwse Sermage-paleis, met werk van Kroatische en internationale meesters. Slenter door de smalle verkeersvrije straten met vrolijke pastelkleurige panden, en vergaap je aan de fraaie architectuur. Het kasteel stamt uit de twaalfde eeuw en doet dienst als stadsmuseum. De verzameling is ondergebracht in tien zalen, die elk in een bepaalde kunststijl zijn ingericht. Zo loop je in chronologische volgorde van de renaissance naar de barok en rococo.

visitvarazdin.hr/en/the-old-town/

Aan de rivier ligt het buitenzwembad Kupalište. bazeni-varazdin.hr/wp/kupaliste-drava-2

 

Ook zin gekregen in de Amazon of Europe Bike Trail? Lees de volledige reportage in Pasar Fietsen van november 2023

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!