5x Fietsen in de Avesnois

3 minuten leestijd

De Avesnois noemt zichzelf het best bewaarde geheim van Le Nord. Wel, plus jamais! Het afgelopen zomer geopende knooppuntennetwerk is een handige en fijne manier m de landelijke Franse streek per camper en fiets te leren kennen.

Tekst Koen Driessens

reportage
  • Fietsen

Knooppunt 20:  Forêt de Mormal

Het Parc naturel regional de l’Avesnois omvat zowat het hele arrondissement. Het golvende, halfopen landschap van door heggen en houtwallen omgeven weiden en bossen wordt ook weleens het ‘Klein-Zwitserland van het noorden’ genoemd. In het westen staat het grootste bos van Le Nord. Het 90 km² grote Forêt de Mormal is een Europees beschermd en nog vrij jong loofbos dat na WO I heraangeplant werd. Het fietsknooppuntennetwerk doorkruist het woud met lange, kaarsrechte fietswegen in alle richtingen. Er zijn drie vertrekplaatsen met parking en picknickplaats.
tourisme-paysdemormal.fr

Kampeertip
Camping La Forestière:
Chemin des gardes, Preux au Bois - N 50° 9’ 52” O 3° 39’ 29” - campinglaforestiere.com
€ 18, hele jaar open, stroom en sanitair inbegrepen.

Knooppunt 84: Lac du Val Joly

Op en rond het grootste kunstmatige Franse (stuw)meer ten noorden van Parijs (en meteen ook de belangrijkste verswaterbron) is heel wat te doen: van alle-terrein-steppen tot zeilen, van vissen tot glasblazen. Centrum van alle bedrijvigheid is het Station Touristique. Maar je kunt er ook gewoon fietsen: vanaf knooppunt 84 kun je richting knooppunt 17 ten noorden van het meer, naar knooppunt 11 blijf je ten zuiden ervan. Je bent hier ook vlak bij de Belgische grens.
valjoly.com

Kampeertip
Camping du Val Joly
: Chemin de Nostrimont, Eppe-Sauvage - N 50° 7' 11" O 4° 8' 23" - valjoly.com/hebergements
€ 10, naast camping (april-sept) ook verblijf mogelijk in chalet, woonwagen of joert.

 

Knooppunt 89: Maroilles

Aan de Kleine Helpe lag tot de Franse Revolutie een benedictijnerabdij. In de schuur van de abdij is het bezoekerscentrum gevestigd van het regionaal natuurpark. Maroilles staat echter vooral bekend om zijn stinkkaas, die beschermd is met een appellation d’origine contrôlée en enkel ter plaatse gemaakt mag worden. Kaasliefhebbers vinden in de Avesnois nog meer lekkernijen, zoals de Boulette d’Avesnes en de Pavé Bleu. Maak er een gastronomische fietstocht van in dit deel van de Avesnois.
tourisme-avesnois.com/les-incontournables/le-maroilles

Kampeertip
Moulin d’eau Grand-Fayt
: Rue du Moulin 12, Grand-Fayt - N 50° 6' 51" O 3° 48' 25" - moulinsdefrance.org/fiches-moulins/moulin-de-grand-fayt
Gratis camperplaats (mei-okt) bij bezoek aan de historische watermolen (€ 3 pp).

Knooppunt 23: Solre-le-Château

Ten noorden van Val Joly kun je door de Thurevallei fietsen vanaf vertrekpunt 23 bij Solre-le-Château. Het kasteel bestaat niet meer, maar bezienswaardig in het plaatsje is de scheve toren van Solre: de in de 17de eeuw na een brand gerestaureerde kerktoren neigt met zijn bolvormige spits naar het kerkplein, vermoedelijk vanwege een constructiefout, al wordt beweerd dat het met opzet gedaan is om de toren schrap te zetten tegen westerstormen. De legende wil dan weer dat de toren ooit zelf doorboog om naar een bruid te kijken die de kerk inging en een maagd bleek te zijn, en zo stomverbaasd bevroor… Bekijk in Sars-Poteries zeker de moderne glaskunst van het MusVerre.
solrelechateau.fr

Parking Solre-le-Château: 94 rue Léo Lagrange, Solre-le-Château - N 50° 10' 43" O 4° 5' 26"

Kampeertip
Gratis camperplaats (hele jaar) vlak bij het dorpscentrum, stroom & water te betalen.

 

Knooppunt 72: Trélon

In een oude glasblazerij in Trélon worden glasblazen en -bewerken gedemonstreerd. Vlakbij vind je op de postindustriële site van Fourmies ook nog een voormalige spinnerij. Samen vormen ze het Écomusée de l’Avesnois. Of breng een bezoek aan het kasteel van Trélon met zijn lange en rijke geschiedenis. En ook ligt de Belgische grens op een steenworp: je kunt een fietsroute uitstippelen die Momignies aandoet, de zuidelijkste van de Henegouwse gemeenten die de Avesnois langs noord- en oostzijde omsluiten.
ecomusee-avesnois.fr
chateaudetrelon.com

Aire municipale: rue de Trélon, Anor - N 49° 59' 27" O 4° 5' 54" - anor.fr/camping.php

Kampeertip
Gratis camperplaats (hele jaar), € 3,50 voor jeton service-installatie.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer