Bruegels Brusselse buiten

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Tal van evenementen zetten de schilder van zowel het liederlijke dorpsleven als groteske helletaferelen in de kijker. De meester gidst je in het Pajottenland per fiets door de landschappen die hem inspireerden.

Tekst en foto’s Gunter Hauspie

2

Slechts een veertigtal schilderijen en nog wat tekeningen resten van Bruegels artistieke nalatenschap. Over zijn leven is weinig bekend. Zeker is dat Bruegel in Brussel zijn laatste levensjaren sleet. De hoofdstad en het aansluitende Pajottenland vormen dan ook het zwaartepunt van de Bruegelherdenking. Voor fietsers is de Bruegelroute een geknipte leidraad om de groene Brusselse buiten te ontdekken.

Op de trappers: start!

Sint-Anna-Pede

In zijn Brusselse periode maakt Bruegel graag uitstappen naar het Pajottenland en de Pedevallei. Daar doet hij inspiratie op voor sommige van zijn typische landschappen en boerentaferelen. Bekend is de afbeelding van de kerk van Sint-Anna-Pede in het schilderij De Parabel der Blinden. Bij die kerk vertrekt de bewegwijzerde Bruegelroute. Onderweg staan er negentien reproducties van Bruegels werk opgesteld. Dit openluchtmuseum legt het verband uit tussen de werken en het landschap. Veel suggestie weliswaar, maar een mooie route langs fraaie golvende landschappen die ook Bruegel aanschouwde. Er is ook een kortere bewegwijzerde wandelroute.

Bruegelfietsroute in Sint-Anna-Pede, 45 km, gratis, www.toerismevlaamsbrabant.be

Stop 1

Sint-Gertrudis-Pede

Ook de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede duikt op in een tekening van Bruegel. Uiteraard fiets je dus langs deze fotogenieke molen. In de vallei van de Pedebeek loopt tot oktober een openluchttentoonstelling die hedendaagse kunstenaars, architecten en designers aan de slag laat gaan met Bruegels kijk op zijn omgeving en het landschap. Een hedendaagse speeltuin met kinderspelen uit Bruegels gelijknamige schilderij? Een gigantische foto van een rotspartij in het Pajotse landschap? De expo zet je soms op het verkeerde been. Dat kan zomaar. De meester deed het zelf ook.

Openluchtmuseum De Blik van Bruegel, Sint-Anna-Pede en Sint-Gertrudis-Pede, tot 31 oktober 2019, gratis, www.deblikvanbruegel.be

 

Stop 2

Gaasbeek

Ongeveer halfweg de Bruegelfietsroute wacht een iconische plek in het Pajottenland: het Kasteel van Gaasbeek. Bruegel heeft dat nooit geschilderd, maar kende de plaats vast wel. Tot 28 juli ontdek je er hoe Bruegel ook latere gerenommeerde kunstenaars heeft beïnvloed en dat nog steeds doet. In de prachtige parkomgeving passeert een plejade aan binnen- en buitenlandse artiesten. Verlies de klok echter niet uit het oog. Je hebt immers nog wat fietskilometers voor de boeg op weg naar eindhalte Sint-Anna-Pede.

Feast of fools. Bruegel herontdekt, Kasteel van Gaasbeek, tot 28 juli 2019, 15 euro, www.feastoffools.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!