Bruegels Brusselse buiten

2 minuten leestijd

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Tal van evenementen zetten de schilder van zowel het liederlijke dorpsleven als groteske helletaferelen in de kijker. De meester gidst je in het Pajottenland per fiets door de landschappen die hem inspireerden.

Tekst en foto’s Gunter Hauspie

reportage
  • Fietsen

Slechts een veertigtal schilderijen en nog wat tekeningen resten van Bruegels artistieke nalatenschap. Over zijn leven is weinig bekend. Zeker is dat Bruegel in Brussel zijn laatste levensjaren sleet. De hoofdstad en het aansluitende Pajottenland vormen dan ook het zwaartepunt van de Bruegelherdenking. Voor fietsers is de Bruegelroute een geknipte leidraad om de groene Brusselse buiten te ontdekken.

Op de trappers: start!

Sint-Anna-Pede

In zijn Brusselse periode maakt Bruegel graag uitstappen naar het Pajottenland en de Pedevallei. Daar doet hij inspiratie op voor sommige van zijn typische landschappen en boerentaferelen. Bekend is de afbeelding van de kerk van Sint-Anna-Pede in het schilderij De Parabel der Blinden. Bij die kerk vertrekt de bewegwijzerde Bruegelroute. Onderweg staan er negentien reproducties van Bruegels werk opgesteld. Dit openluchtmuseum legt het verband uit tussen de werken en het landschap. Veel suggestie weliswaar, maar een mooie route langs fraaie golvende landschappen die ook Bruegel aanschouwde. Er is ook een kortere bewegwijzerde wandelroute.

Bruegelfietsroute in Sint-Anna-Pede, 45 km, gratis, www.toerismevlaamsbrabant.be

Stop 1

Sint-Gertrudis-Pede

Ook de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede duikt op in een tekening van Bruegel. Uiteraard fiets je dus langs deze fotogenieke molen. In de vallei van de Pedebeek loopt tot oktober een openluchttentoonstelling die hedendaagse kunstenaars, architecten en designers aan de slag laat gaan met Bruegels kijk op zijn omgeving en het landschap. Een hedendaagse speeltuin met kinderspelen uit Bruegels gelijknamige schilderij? Een gigantische foto van een rotspartij in het Pajotse landschap? De expo zet je soms op het verkeerde been. Dat kan zomaar. De meester deed het zelf ook.

Openluchtmuseum De Blik van Bruegel, Sint-Anna-Pede en Sint-Gertrudis-Pede, tot 31 oktober 2019, gratis, www.deblikvanbruegel.be

 

Stop 2

Gaasbeek

Ongeveer halfweg de Bruegelfietsroute wacht een iconische plek in het Pajottenland: het Kasteel van Gaasbeek. Bruegel heeft dat nooit geschilderd, maar kende de plaats vast wel. Tot 28 juli ontdek je er hoe Bruegel ook latere gerenommeerde kunstenaars heeft beïnvloed en dat nog steeds doet. In de prachtige parkomgeving passeert een plejade aan binnen- en buitenlandse artiesten. Verlies de klok echter niet uit het oog. Je hebt immers nog wat fietskilometers voor de boeg op weg naar eindhalte Sint-Anna-Pede.

Feast of fools. Bruegel herontdekt, Kasteel van Gaasbeek, tot 28 juli 2019, 15 euro, www.feastoffools.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer