Dichtbij in Drenthe

7 minuten leestijd

Fietsen op vakantie: zalig! Afzien? Liever niet…. Heerlijk vlak (en vlakbij) fietsen over rustige wegen in mooie natuur: daarvoor zijn de Nederlandse fietsgroepsreizen van Intersoc inspired by Pasar gemaakt. Zo ook de fietsreis in Drenthe, die ervaren Pasar-gids Karel Meuleman met veel aandacht voor detail uitgewerkt heeft en begeleidt. De oorspronkelijke fietsreis in deze streek was ontworpen door Roger Gielis die helaas veel te vroeg heengegaan is. Daarom nam Karel de reis over. Dit jaar moest de vertrekplaats wijzigen naar Assen, waardoor ook de routes een update kregen.

reportage
  • Fietsen

Tenzij je in Zuid-Limburg gaat fietsen, hoef je nergens in Nederland bang te zijn voor kuitenbijters. Behalve zo glad als een als tv-spelletjespresentator uit Hilversum is Nederland ook nog eens dichtbij. Dichterbij dan Tilburg? Lukt bijna niet. De Noord-Brabantse stad en haar natuurrijke omgeving staan dit jaar voor het eerst op het programma van de Intersoc-fietsgroepsreizen in Nederland. Fietsreisleider Rik Waer kent de regio goed: ‘Het mooie van deze fietstocht is de verscheidenheid. Nu fiets je door de bossen, dan weer door de heide. Ook Tilburg zelf is als voormalige industriestad mooi opgeknapt en het bekijken waard. Net zoals de trappistenabdij van Koningshoeven, die een nieuw bezoekerscentrum heeft.’ En uiteraard La Trappe, het lekkerste bier van Nederland.

Naast fietstochten in de Achterhoek, Friesland en in het Land van Maas en Waal is de vijfdaagse tocht door Drenthe een blijver in het aanbod. Ook hier is het lekker vlak (het hoogste punt is 26,5 m!) en zijn er veel bossen en heide. De landelijke noordelijke provincie is misschien wel de rijkste van Nederland qua natuurschoon. Ze telt liefst drie nationale parken, waarvan de groep vooral de Drentsche Aa aandoet. Het vlakke plateau kreeg in de oertijd zijn vorm door de werking van het landijs. Dat is inmiddels vervangen door zand- en veengebieden, doorsneden met sloten. De indruk door een eeuwenoud ongerept natuurlandschap te fietsen wordt versterkt door de hunebedden die je onderweg ontdekt.

Hemels fietsen in Drenthe

Dat de dunstbevolkte provincie van Nederlands iets oer-degelijks te bieden heeft, merkt de fietsgroep al aan hun verblijf. De groep verblijft in de Drentse hoofdstad Assen in een comfortabel Van der Valk-luxehotel. Het is een echt fietshotel, met beveiligde stalling en laadpunten voor elektrische fietsen. 

Als Rik één ding moet opnoemen dat het fietstoerisme de jongste vijf jaar ingrijpend heeft veranderd, is het wel de e-bike. ‘In het begin werd er wat meewarig over gedaan, vandaag rijdt het merendeel van de groep elektrisch. Dat heeft zijn voordelen: zo kunnen we rustiger fietsen, wat de vakantiebeleving verhoogt. Bovendien kan je met een e-bike niet alleen op hogere leeftijd deelnemen aan de reizen, de dames komen nu ook mee. Toen ik als fietsreisbegeleider begon, waren vrouwelijke fietsers een uitzondering. Vandaag bestaat de helft van de groep uit vrouwen.’

Nadeel van zo’n e-bike is wel dat het fietsen technischer geworden is. ‘Een platte band is wat minder vlot te plakken of te vervangen. Gelukkig is er in zo’n groep altijd wel hulp bij de hand. En de adressen van de fietsenmakers in de buurt hebben we ook op zak. Problematischer wordt het bij ernstigere mankementen. Met een e-bike heb je niet méér stukken dan met een gewone fiets, maar als die er zijn, vergen ze vaak de aanpak van een kenner. Inmiddels heb ik door de jaren heen wel wat kennis opgedaan om de meest voorkomende problemen op te lossen. Zo heb ik altijd contactspray bij me of weet ik hoe ik de sensor tegenover de magneet van de motor moet plaatsen om die weer te doen werken. Bij echt zware panne rijd ik binnendoor terug naar het hotel om de auto te halen en de fiets op te pikken. Dat is een van de redenen waarom onze mensen graag op groepsreis gaan: je kan onbekommerd reizen. Alles is verkend, geprogrammeerd. En als er iets met jou of je materiaal gebeurt: er wordt voor gezorgd.’

Hoe stevig mag het zijn?

‘Soms zien we deelnemers terug. Mensen tussen wie het op een vorige tocht klikte, zoeken elkaar weer op’, zegt Rik. ‘We letten er wel op dat nieuwkomers in de groep zich niet buitengesloten voelen. Ook voor en na het fietsen hebben de deelnemers gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Voor korte verplaatsingen als deze proberen we mensen te doen carpoolen. En om de prijs van het hotel te drukken leggen we alleenstaanden al eens samen op een tweepersoonskamer.’

Voor hun fietsreizen onderscheiden de Pasar-reisbegeleiders drie tempogroepen: ‘De eerste zijn de recreanten, zoals deze groep, die dagtochten van 40 tot hooguit 70 km maken. Hoewel we bijna allemaal elektrisch rijden, rijden we maar zo’n 18 km/u. In de voor- en namiddag houden we een ruime stop. De tweede groep, de sportieve recreanten, doet 80 à 100 km aan 20-23 km/u; ze maken kortere stops. Hier rijdt zowat de helft elektrisch. De derde, sportieve groep zijn de wielertoeristen: die doen aan 25-27 km/u tot 150 km per dag. Een derde van hen rijdt met een racefiets met elektrische ondersteuning, wat van pas komt bij de hellingen. Dankzij de e-bike hoeven we in de wat meer sportieve fietstochten het programma niet meer aan te passen aan het reliëf. Vóór de e-bike volgden we bijvoorbeeld in de omgeving van Mostar een oude spoorbedding, maar als je er even van afwijkt, bereik je over de hellingen iets verderop de zee. Zo komen we op plaatsen waar we vroeger niet konden raken.’

Rik is een wielertoerist die zijn hand niet omdraait voor een tocht naar de Middellandse Zee, over de Alpen. Is zo’n recreatieve tocht dan niet wat saai voor hem? ‘Nee hoor, elke beleving is anders: als je trager fietst, zie je meer. Als sportieve fietser mis je soms wat, omdat je erlangs vliegt. Zo heb ik geleerd onderweg meer dingen te ontdekken. Dat maakt soms een wereld van verschil.’

ERRATUM:

In Pasar Fietsen magazine werd foutief gesteld dat Rik Waer de fietsreis in Drenthe heeft uitgestippeld en begeleidt. In werkelijkheid was het Roger Gielis die deze prachtige reis tot in detail heeft uitgetekend. De reis wordt dit jaar begeleid door ervaren Pasar-reisbegeleider Karel Meuleman. Meer informatie over het programma vind je op www.intersoc.be.

3 hoogtepunten in Drenthe

Hunebedden en heide
Drenthe is bekend voor zijn prehistorische grafmonumenten. Liefst 52 van de 54 in Nederland bewaarde hunebedden staan in Drenthe. De fietsers krijgen in het heidegebied Hijkerveld, dat tijdens de fietstocht in bloei staat, de dolmen uit de ijzertijd te zien. De zwerfkeien die 5000 jaar geleden hiervoor gebruikt werden, zijn in de voorlaatste ijstijd vanuit Scandinavië in Noord-Nederland gestuwd.
Bossen en venen
Het Fochteloërveen op de grens met Friesland is een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. De fietsers zien er misschien wel kraanvogels en blauwe kiekendieven. Een mooie stop is aan uitkijktoren De Zeven: 18 m hoog heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte vlakte.
Kamp Westerbork
Indrukwekkend is het doorgangskamp van waaruit tijdens WO II ruim 102.000 joden gedeporteerd werd naar vernietigingskampen. Behalve de in glas ingepakte commandantswoning is amper iets van het kamp bewaard gebleven, maar met reconstructies en monumenten wordt de herinnering aan de gruwel die hier plaatsvond levend gehouden.

Fiets mee door Drenthe

Vanuit Assen in Drenthe, waar je met eigen vervoer naartoe komt, maak je vijf dagtochten waarop je veel en gevarieerde natuur en imposante prehistorische dolmen en grafheuvels te zien krijgt. Geniet van de piepkleine dorpjes en bezoek een authentieke molen. Sta even stil in Westerbork en ontdek het oerbos van Assen. Drenthe blijft verrassen.
Meer info?
Intersoc inspired by Pasar: dat betekent dat je reisbegeleider een fijne gids is met jarenlange Pasar-ervaring. Zin om mee te fietsen op deze groepsreis naar Drenthe met Pasar-gids Karel Meuleman?
Hier vind je alle info om je in te schrijven voor deze rustige en prettige fietsvakantie. Als Pasar-lid krijg je € 25 korting per persoon per reis van Intersoc Travel. Ben je ook nog eens lid van CM? Dan verdubbelt dat voordeel tot € 50 per persoon per reis van Intersoc Travel.
 

Meer info

Nog meer fietsvakanties in Nederland

Tilburg 5-8/6: Dit is Brabant, dus da’s genieten van het goede leven. Naast het fietsen door onder meer de Loonse en Drunense Duinen, een zelfs in Europa uniek natuurgebied, proef je er van de lekkerste bieren, bijvoorbeeld van de trappistenabdij aan de rand van Tilburg, en van de heerlijkste hoeveproducten op de boerderijen langs de route.

intersoc.be/nl/bestemmingen/tilburg

Achterhoek 21-25/8: Met zijn bossen, heuvels en riviertjes is de Gelderse Achterhoek een gedroomd fietsparadijs, dat niet voor niets door de fietsersbond meermaals is uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland. Naast fietsroutes langs kastelen en wijndomeinen ga je al varend sterrenkijken en bezoek je hanzestad Deventer en Nederlands kleinste stad Bronckhorst.

intersoc.be/nl/bestemmingen/achterhoek

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer