Door Fietsstad Deinze

Geen Egypte zonder de Nijl, geen Deinze zonder de Leie. Deze ‘golden river’, een naam die de Leie te danken heeft aan de vroegere vlasnijverheid, kronkelt en glinstert met heel wat armen doorheen de stad. We springen, samen met gids Patrick Steyaert, op ons stalen ros om deze uitgestrekte stad te verkennen. De Deinzenaren zijn bijzonder trots op hun titel ‘Fietsstad 2020’.

Tekst Mieke Vercruijsse - Foto’s Mieke Vercruijsse - John De Vlieger en Toerisme Leiestreek

2

Natuurparel De Brielmeersen

Het provinciaal natuur- en recreatiedomein De Brielmeersen ligt als een schiereiland tussen de Leie en het Schipdonkkanaal, op een boogscheut van de Markt van Deinze. ‘Eind jaren zestig werd het Schipdonkkanaal voor de eerste keer verbreed en uitgebaggerd zodat grote schepen niet meer over de Leie dienden te varen. Met het uitgebaggerde zand werd het laaggelegen weiland opgespoten en zo ontstonden De Brielmeersen’, vertelt Patrick die hier als student nog heeft gegidst. Dit gebied van 35 hectare vormt een groene long in het stadscentrum. Bomen en waterpartijen sieren het park. Er is ook ruimte voor sport en spel en kinderen halen hun hartje op bij de neerhofdieren. Wanneer ik omhoog kijk, zie ik ooievaars rondcirkelen. ‘Een gevolg van een geschenkje aan de plaatselijke parkwachter in 2004’, lacht Patrick. ‘Hij heeft toen drie mannelijke ooievaars gekregen en die hebben zich enthousiast voortgeplant…’.

De Brielmeersen, Stadionlaan 1 in Deinze. Gratis toegang. www.debrielmeersen.be

De omgeving van de Oude Leie

De Oude Leie vormt een prachtige, kronkelende lus. Fantastisch voor recreatie, maar lang een doorn in het oog van heel wat scheepslieden. Zij hadden namelijk acht uur nodig om dit stuk van zo’n vijf kilometer door te varen. ‘De kronkel werd in 1860 rechtgetrokken voor de binnenscheepvaart en bedraagt nu maar 200 meter’, legt Patrick uit. We gaan in Bachte-Maria-Leerne een oude Leiearm over met de Bathio, een trekveer dat we zelf met de hand bedienen. ‘De Bathio werd in 2001 in gebruik genomen en verwijst naar de oude naam van Bachte. Het veer is populair bij wandelaars en fietsers en uiteraard ook een attractie voor kinderen’, gaat de gids verder. Na het veer fietsen we iets verder naar Vosselare Put in Astene. Dit deeltje van de Leiearm wordt uitgebaat als zwemparadijs met bewaakt zwemmen, ligweide, douches en een brasserie. Patrick wordt hier even terug gekatapulteerd naar zijn kindertijd. ‘Ik heb hier mooie herinneringen aan’, mijmert hij.

Vosselare Put, www.vosselareput.be

Over brugwachters en kasteelheren

We fietsen verder naar Astene-Sas, het middelpunt van de toeristische Leie waar kajaks en kleine jachten vooral in de zomer de waterloop decoreren. De stuw met sluis werd aangelegd in 1876 en de brug wordt tijdens het zomervaarseizoen nog steeds bediend. Een zeer populaire plaats is de drankgelegenheid ’t Oud Sashuis. ‘Hugo Claus heeft hier een deel van zijn jeugd doorgebracht, want zijn grootvader was hier sasmeester’, geeft Patrick nog mee. Wat verder komen we aan Maaigemdijk, een pittoresk plaatsje dat enkele jaren geleden door de lezers van Pasar werd uitgeroepen tot mooiste plekje van Deinze. Nog wat verder doemt het imposante kasteel van Ooidonk op, omringd door private bossen. Even twijfel ik of ik nu in de Loire- of de Leiestreek ben. Het kasteel was destijds de verblijfplaats van de heren van Nevele en eigendom van de hertogen van Montmorency. Het werd tot twee keer toe verwoest en het huidige bouwwerk is een pareltje van de flamboyante renaissancearchitectuur. Momenteel wordt het kasteel bewoond door de zesde generatie t’Kint de Roodenbeke. De linkervleugel is te bezoeken met gids, de tuinen zijn open voor het publiek en je kan hier zelfs logeren.

Astene-Sas, Hellestraat 20, Astene (Deinze). www.astene-sas.be

Kasteel van Ooidonk, Ooidonkdreef 9, Deinze. Prijzen: toegang kasteel € 12, toegang tuinen € 3. www.ooidonk.be

 

Waar de Oude Kale meandert

Deinze is zeer uitgestrekt en fuseerde in 2019 met Nevele. Dus geven we onze trappers nog een duwtje en brengen we een bezoek aan de Oude Kalevallei in Nevele. De vallei ligt op het grondgebied van de gemeenten Nevele (Merendree), Lovendegem (Vinderhoute) en de stad Gent (Drongen). Dit natuurgebied is één van de best bewaarde van de provincie Oost-Vlaanderen. In een beschermd landschap genieten we van de meanderende Oude Kale, prachtige knotwilgenrijen, bloemrijke hooilanden, broekbossen en pittoreske hoeves. In tegenstelling tot de meeste andere waterlopen werd de Oude Kale nooit rechtgetrokken en dit typeert het landschap.

Er werden twee wandelroutes uitgestippeld om de Oude Kalevallei te verkennen. www.toerisme-leiestreek.be en langsdeleie.be

Genieten van heerlijk gerstenat

We hebben dorst gekregen van onze ontdekkingstocht, dus komt de laatste stop als geroepen. Huisbrouwerij Sint-Canarus is gelegen in de schaduw van de kerk van Gottem. Brouwer Piet Meirhaeghe, ook bekend als Dokter Canarus of Piet Canaar, verwelkomt ons. De man is een rasverteller en vertelt honderduit hoe hij de eerste 10 liter bier als jonge kerel brouwde op het gasvuur van tante Soes. Je kan een biertje proeven in het café of een bezoek brengen aan de brouwerij enkele honderden meters verderop. ‘Ik zorg voor een ludieke rondleiding, maar die is wel wetenschappelijk verantwoord’, aldus de brouwer. Of we een biertje willen proeven? Uiteraard! De kroontjeswipper doet zijn werk bij een flesje De Maeght van Gottem. ‘Wie dit biertje drinkt, plukt het bloempje van de maagd’, lacht hij op het moment dat een hopbelletje uit de flessenhals floept. Patrick en ik proefden dat het goed was …

Brouwerij Sint-Canarus (individueel bezoek enkel op zondag), Polderweg 2B in Gottem, www.sintcanarus.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!