3x lentebloesems in het Gelderse Rivierenland

3 minuten leestijd

Als eind april, begin mei in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Gelderland de boomgaarden bloeien, kan je op drie dagen per fiets van de mooiste bloesems genieten op drie lussen in het Rivierenland. Je leest er alles over in Pasar Fietsen van februari 2024.

Tekst Koen Driessens, Foto’s Rudi Van Beek

reportage
  • Fietsen

1. De Betuwe: 48,3 km

In het westen van de Betuwe slingert de Linge tussen de witte kersen- en perenbloesems en de roze appelbloesems. De route voert je aan weerszijden van de rivier van het landgoed Mariënwaerdt over de schitterende Appeldijk en de met boomgaarden omgeven Lingedijk naar het Oranjestadje Buren, en langs pittoreske dorpjes als Deil, Enspijk en Rumpt. Neem een kijkje in de Vlindermolen, het romantische kerkje van Rumpt of het uilenpark de Paay. De route gaat meestal over fietspaden of verkeersvrije dijken en is heel afwisselend en schilderachtig, zeker wanneer de bloesems bloeien.

Start en aankomst: Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, Oude Waag 21, Beesd

Volg knooppunten 55 31 60 62 69 26 59 20 53 52 47 51 16 22 80 14 54 55

www.uitinderegio.nl/route/bloesemroute-betuwe

Wanneer bloeien de bloesems? Mis de korte bloeiperiode van de fruitbomen in de Betuwe niet dankzij de app Bloesemalert: www.uitinderegio.nl/download-bloesemalert-app.

2. De Bommelerwaard: 43,3 km

De Bommelerwaard tussen Waal en Maas wordt ook Riviereiland genoemd. In dit grensgebied met Brabant vind je de 14de-eeuwse, mooi in zijn oorspronkelijke staat herstelde waterburcht Ammersoyen aan de Maas, en vestingstad Zaltbommel aan de Waal. Een 83 km lang deel van de Geldersche Kasteelenroute loopt door de Bommelerwaard en doet ook Tiel aan: de hanzestad aan de Waal is een fruitstad, bekend van jamfabriek De Betuwe. In september vindt er een fruitcorso plaats. Vertrekpunt De Gouden Molen ligt vlak bij watersportgebied De Zandmeren.

Start en aankomst: Hotel De Gouden Molen, Waaldijk 5, Rossum

Volg knooppunten 67 98 23 61 22 21 12 13 24 25 11 23 36 9 8 7 66 33 78 67

www.uitinderegio.nl/route/bloesemroute-bommelerwaard

Gelderse kastelen: een route in vijf etappes voert fietsers langs de kastelen van de uitgestrekte provincie Gelderland, waarvan er zeven te bezoeken zijn: www.glk.nl/geldersche-kastelen-fietsroute.

3. Het Land van Maas en Waal: 56,2 km

In Beneden-Leeuwen aan de Waal leer je in museum Tweestromenland meer over de regio en lokale kunstenaars. Via de uiterwaarden en Druten fiets je naar de Maas. In de Tuinen van Appeltern tref je een reusachtig tuininspiratiecentrum, met ruim 200 voorbeeldtuinen. Maasbommel is de kleinste hanzestad van Nederland en ligt aan de Gouden Ham, een van de grootste waterrecreatiegebieden van het land, met mooie campingplaatsen. Van restauranthotel Moeke Mooren vertrekken rondvaartboten op de Maas. Bij het pittoreske Dreumel passeer je een driedijkenpunt, waar Maas en Waal rakelijks langs elkaar scheren.

Start en aankomst: Zandstraat 100, Beneden-Leeuwen

Volg knooppunten 86 87 59 13 12 54 53 41 29 10 55 89 66 28 49 48 47 46 45 21 24 80 81 86

www.uitinderegio.nl/route/bloesemroute-land-van-maas-en-waal

Het Land van Maas en Waal, bezongen in een klassieker van Boudewijn de Groot, bestaat echt en er kan eindeloos gewandeld, gefietst en gevaren worden: landvanmaasenwaal.nl 

  • Nog meer fietsroutes? Ontdek alle fietsknooppuntroutes in het Gelderse Rivierenland op www.uitinderegio.nl/fietsroutes.
  • Nog meer streekproducten? Via de gratis app van www.betuwsbest.nl ontdek je vier streekproductenfietsroutes langs de lekkerste streekwinkels met producten onder het kwaliteitsmerk Betuwe Best: fruit(sappen en -jam) natuurlijk, maar ook vlees, honing, zuivel en groenten.
  • Parkeren? Dat kan bij een TOP of Toeristisch OverstapPunt. Dat is een knooppunt waar diverse, al dan niet bewegwijzerde fiets- en wandelroutes samenkomen, goed bereikbaar met de auto en met voldoende parkeergelegenheid, vaak met horeca, toeristische informatie en oplaadpunten voor e-bikes. Meer over de TOP-service op www.uitinderegio.nl/informatie.
  • Meer info: www.uitinderegio.nl/de-bloesemroute

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer