Pak je tijd in Nederland
ontdek dit land
Een kleine introductie
Voor een ontspannen vakantie hoef je niet ver te rijden: Nederland heeft veel te bieden. Of je nu wil uitwaaien op de stranden van een Waddeneiland, fietsen op de schitterende Veluwe of shoppen in bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam, Nederland heeft voor elk wat wils. Nederland is bij uitstek ook een kampeerland, met een waaier aan grote en kleinere campings: er zijn de echte vakantieparken, vaak met zwembad, sport- en spelinfrastructuur, maar ook de campings ‘op de boerderij’, de natuurkampeerterreinen, … Ook de grote variatie aan verhuuraccommodaties - bungalows, trekkershutten en stacaravans - is een troef.
- Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart is vereist, geen visum.
- Reizen met minderjarige kinderen: kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
- Voor Nederland ben je niet verplicht een kopie van de identiteitskaart van de niet-meereizende ouder(s) en een toestemmingsformulier mee te nemen.
- Indien je reist met een voertuig dat niet op je eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
De verkeersregels lijken sterk op de Belgische. Een belangrijk verschil is het alcoholverbod:
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille, maar voor beginnende bestuurders (rijbewijs -5 jaar in bezit ) gelden strengere regels: het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed voor hen is 0,2 promille.
Deze lagere alcohollimiet telt eveneens wanneer er druggebruik wordt vastgesteld.
Het is verboden een voertuig te besturen onder invloed van hard- of softdrugs, zoals cocaïne, XTC en cannabis. Met een speekseltest kan gebruik van drugs worden vastgesteld.
Wildkamperen is niet toegestaan, kampeer altijd op een erkende camping of camperplaats.
Met de camper overnachten langs de openbare weg is meestal ook niet toegestaan.
Tol
Er zijn geen tolwegen, enkel in de Kiltunnel, de Westerscheldetunnel en op de brug over de Oude Rijn in Nieuwerbrug moet tol worden betaald.
Milieuzones
In 15 steden bestaan milieuzones, maar er is geen algemeen geldend beleid. Zie milieuzones.nl voor een overzicht en de actuele stand van zaken.
Meestal gaat het over een toegangsverbod voor oude (diesel)-vrachtwagens en autobussen, bromfietsen, maar soms ook over diesel-personenauto’s en campers. Een bord geeft begin en einde van de milieuzone aan. De onderborden tonen of je een gele, groene of paarse milieuzone binnenrijdt, voor welke voertuig de milieuzone geldt en voor welke emissieklasse.
- gele milieuzone:
te herkennen aan het gele cirkeltje met een '3'. De 3 staat voor emissieklasse 3.
In een gele milieuzone mogen alleen dieselpersonen-en -bestelauto’s (ook campers) met emissieklasse 'euronorm 3' of hoger komen.
Auto’s op andere brandstoffen mogen die zone gewoon inrijden. De afbeeldingen van de voertuigen op het onderbord vertellen u dat het een milieuzone is voor personen- en bestelauto’s.
- een groene milieuzone herken je aan het groene cirkeltje met een '4' erin. De 4 staat voor emissieklasse euronorm 4.
In groene milieuzones zijn alleen dieselvoertuigen toegestaan met emissieklasse 4 of hoger.
Auto’s die rijden op andere brandstoffen mogen die zones gewoon inrijden.
Voor welke soort dieselvoertuig de groene milieuzone geldt zie je aan de voertuigafbeeldingen op het onderbord.
- een paarse milieuzone geldt enkel voor vrachtauto's en autobussen. Ze zijn herkenbaar aan de paarse cirkel met een '6' erin. De 6 staat voor emissieklasse euronorm 6. In die paarse milieuzones mogen alleen dieselvoertuigen komen met minimaal emissieklasse 6. Aan de afbeelding van een vrachtauto op het onderbord, zie je dat het gaat om een paarse milieuzone voor vrachtauto’s. De afbeelding van een autobus op het onderbord toont dat het gaat om een paarse milieuzone voor autobussen. Paarse milieuzones kunnen ook voor zowel vrachtwagens als bussen gelden, dan staan beiden afgebeeld op het onderbord.
Op dit moment zijn er 4 steden die een milieuzone hebben voor personen- en bestelauto’s (campers incl.), die op diesel rijden.
Dit zijn: Amsterdam, Arnhem, Utrecht en Den Haag.
- Amsterdam: groene zone voor personenwagens, bestelwagens en campers
Diesels met Euro 4/emissieklasse 4 of hoger mogen nog binnen de ring A10 rijden (op de ring zelf geldt geen enkele beperking); benzinevoertuigen onbeperkt. - Arnhem: groene zone voor personenwagens, bestelwagens en campers
Enkel nog toegang voor diesels met emissieklasse Euro 4 en hoger, benzinevoertuigen: onbeperkt. - Utrecht: groene zone voor personenwagens, bestelwagens en campers
Diesels met emissieklasse Euro 4 en hoger hebben toegang, benzinevoertuigen onbeperkt. - Den Haag:groene zone voor personenwagens, bestelwagens en campers
Alleen diesels met emissieklasse Euro 4 of hoger mogen dan nog de milieuzone in; benzinevoertuigen worden onbeperkt toegelaten.
In de andere milieuzones is er enkel een beperking voor (oude) vrachtwagens van meer dan 3,5 t HTM (paarse milieuzones).
Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee, in de originele verpakking; maak een reisapotheek met je reguliere geneesmiddelen.
Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), dan moet je voor deze geneesmiddelen een zogenaamde Schengenverklaring bij je hebben. Reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op http://www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd.
Deze verklaring is 30 dagen geldig na de opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 3 weken voor vertrek aan.
Andere gezondheidsadviezen
Let op voor teken/tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen naast de ziekte van Lyme ook encefalitis overbrengen, een ontsteking van de hersenen.
Tegen deze encefalitis kan je wel ingeënt worden.
Nederland is diervriendelijk, maar er zijn toch strenge regels want zeer veel mensen hebben er een hond.
- In nogal wat pensions, vakantiehuizen, hotels en restaurants zijn honden niet toegestaan. Ook op sommige campings en in een aantal pretparken en dierentuinen is een hond niet welkom. Informeer je vooraf.
- Er zijn honden-losloopterreinen maar ook verboden-voor-hondenterreinen en die worden duidelijk aangegeven.
Ook zijn er strenge regels voor toegang van honden tot stranden. Vooral tijdens het hoogseizoen zijn honden niet op elk strand en op elk tijdstip toegestaan of moeten ze worden aangelijnd. - Identificatie: een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
- Gezondheid: honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis geldig ingeënt zijn tegen hondsdolheid.
- Er zijn geen verboden hondenrassen.
- Jonge dieren: alle pups en kittens die meegenomen worden naar Nederland moeten ingeënt zijn tegen rabiës. Vaccinatie kan pas vanaf 12 weken. De wettelijke wachttijd na vaccinatie is 21 dagen waardoor dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd mogen worden.
- Je mag maximaal 5 dieren tegelijk meenemen naar Nederland.
Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten.
Onze nieuwste reportages en actuaberichten
- Wandelen
4 x op stap… met Vincent van Gogh door Drenthe
- Fietsen
Groetjes uit Leiden!
- Wandelen
Op blote voeten of op klompen?
- Wandelen
Elfsteden zonder ijs
- Wandelen
3 x wandelen in de Achterhoek
- Kamperen
Avontuur in de Achterhoek
- Kamperen
REISWIJZER. Avontuur in de Achterhoek
- Uitstappen en vakanties
Zon & Zeeland
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina