Fietsen van Praag naar Krakau: dit moet je zien!

Fietsen van Praag naar Krakau is een aanrader. Onderweg is veel te zien en te bezoeken. Deze vijf moet je echt gezien hebben...

Tekst Teun De Voeght

2

1. De Stad van Zilver

Kutná Hora kan je niet links laten liggen. In de middeleeuwen kende deze stad een bloeiperiode door de grote hoeveelheden zilver die er in de grond werden gevonden. Door die enorme rijkdom heeft de stad door de eeuwen heen prachtige architecturale hoogstandjes gebouwd. Het meest bizarre is nog wel het Ossuarium in Sedlec, ofwel de ‘Bottenkapel’. De kapel is versierd met duizenden botten en mensenschedels. Durf jij ’s nachts een bezoekje te brengen?

 

2. Het Chateau van Pardubice

Midden in de stad staat het kasteel van Pardubice. Het combineert verschillende bouwstijlen van gotiek tot renaissance. Een indrukwekkende omwalling steekt schril af tegen het sierlijke chateau. Voor de ingangspoort paraderen geregeld pauwen, die het geheel nog filmischer maken.

3. Het kasteel van Litomyšl

Zeker de moeite is het renaissanceslot van Litomyšl: middenin een Engels park, omgeven met Franse tuinen en op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De muren van het enorme gebouw zijn versierd met maar liefst 8.000 unieke sgrafitto’s. Je gaat er bijna van duizelen als je met je neus tegen de muur gaat staan... De parel van het kasteel is ongetwijfeld het 18de eeuwse theater. Het kasteel was in die periode in handen van de familie Valdštejn-Vartenberk. Ze waren grote theaterliefhebbers en lieten in het kasteel een volledig houten theater bouwen, met twintig inwisselbare scènes. Verschillende familieleden speelden regelmatig de hoofdrol in de stukken. Terwijl de belangrijkste gasten toekeken vanaf het balkon, stonden de bedienden aan de zijkant klaar om een eventuele brand te blussen. Het is een van de vijf overgebleven barokke theaters in Europa.

4. De Drievuldigheidszuil in Olomouc

In het centrum van de stad staat de 32 meter hoge erezuil: De Drievuldigheidszuil. Begin 18de eeuw werd de zuil gebouwd als herdenking aan de overwinning op de pest die de regio hard trof van 1714 tot 1716. In 2000 kreeg het monument het UNESCO-label.

5. De houten huisjes van Stramberk

Bovenop de berg ligt het kleine stadje Stramberk. Het staat bekend om haar goed bewaarde houten huisjes en natuurlijk de hoge uitkijktoren waar je over het Moravische platteland kan kijken.
Ben je in Stramberk, vergeet dat zeker niet de lokale specialiteit te proeven: de ‘Stramberk Oren’. Volgens de legende zouden de koekjes de afgesneden oren van de dorpelingen voorstellen die Tartaarse krijgers in de 13de eeuw wilde nemen als oorlogstrofee.

 

De volledige reportage lees je in Pasar Fietsen van November 2023

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!