REISWIJZER. De Diamantroute

Redactrice Kristel keerde terug naar haar kindertijd, toen haar grootvader werkte als diamantslijper in de Kempen. De Diamantroute lijkt wel voor haar uitgevonden: 53 kilometer vol herinneringen.

Wat: De Diamantroute: 53 kilometer, verkortingen mogelijk tot 43 of 28 kilometer.

Erheen

Vertrekpunt: Kempens Diamantcentrum, Spoorweglei 42, Nijlen of Station Lier, Tramweglei Lier.

Openbaar vervoer:

• Met de trein naar Nijlen, het station ligt op 500 meter van het Diamantmuseum. In Nijlen zelf zijn geen deelfietsen of is er geen fietsverhuur.

• Een andere optie is met de trein naar Lier, de Diamantroute loopt langs het station van Lier. Er zijn twee deelfiets-mogelijkheden: Donkey Republic elektrische deelfietsen of Blue-bike fietsen. Meer info op via info@lier.be of tel. 03 8000 300.

2

Eten

De Klappeistaak

Lambertusplaats 4, 2590 Gestel.

Klappeistaak.be

Oergezellig koffiehuisje in Gestel, in een historisch pand. Ontbijt en lunch, of koffie met heerlijke taartjes.

’t Schipke aan de Nete

Niemandshoek 12, 2270 Herenthout.

Schipkeaandenete.be

Het wijkt van de route af maar is een ommetje waard. Aan het vroegere veerpont, waar nu een charmant bruggetje over de Nete spant. Je ontbijt, luncht, dineert of geniet van je drankje met zicht op de Nete en de velden eromheen. Overdekt én open tuinterras.

Herberg De Boekt

Kesselsteenweg 14, 2590 Gestel/Berlaar.

Deboekt.be

Een begrip in de streek voor wandelaars en fietsers. Ook alweer aan de Nete, dicht bij de kastelen Gestelhof en Kesselhof. Lekker en gastvrij. Mooi tuinterras.

De Zimmer
Zimmerplein 18, 2500 Lier
In Lier heb je legio keuze, maar de Zimmer vond een fijn onderkomen achter de gelijknamige toren. Beetje bohémien qua sfeer, terras met zicht op het pittoreske Lier en toch heel rustig gelegen. Lekker eten en drinken.

De Beemden

Vogelzangstraat 29, 2560 Nijlen.

Beemden.be

Ook hier speelt de Nete de hoofdrol. Gelegen tussen de kronkelende rivier en aan een binnenmeer, prachtig terras met zicht op groen, eindeloze rust en bijzonder lekker eten en drinken.

De Slappen Uier

Laureys Gewatstraat 79, 2560 Nijlen.

Deslappenuier.be

Een bijzonder fenomeen. Hier eet je zacht en eigen gekweekt bizonvlees vers van hoeveslagerij ’t Gewat, en stapels frietjes geserveerd als steppegras. Een gewone pint in het no nonsense decor kan ook.

Slapen

Huis Felix

Elsendonkstraat 132, 2590 Nijlen.

Huisfelix.be

Net geopend, een charmant huisje in Nijlen, te huur voor vier personen. Er staan gratis twee tandems ter beschikking en het ligt op 1,5 km van het Diamantmuseum.

B&B Hullebrug

Bevelsesteenweg 101, 2222 Itegem.

Hullebrug.be

Charmante B&B in een oude hoeve, aan de oevers van de Nete. Je bent meteen op de Diamantroute, of kan andere uitstappen in de omgeving doen. Stijlvol kader, mooie tuin, 4 mooi kamers en een gemeenschappelijke gastenkamer. Fietsverhuur mogelijk.

Doen

Diamantmuseum

Spoorweglei 42, Nijlen.

www.briljantekempen.be.

Open van dinsdag tot en met vrijdag van 9u30 tot en met 16u30. In juli en augustus ook open op zaterdag van 10u00 tot 14u00. Bezoek met gids mogelijk, meer info via info@briljantekempen.be

De geschiedenis van het schitterende steentje in de Kempen, met aansluitend een bezoek aan de authentieke sijperij Lieckens, op dezelfde site.

IJshoeve Bevel

Steynehofweg 8, 2560 Bevel.

IJshoevebevel.be.

Open: april – september: 13u tot 21u. Sluitingsdagen: ma, di en do.

Ambachtelijk bereid vers schepijs, heerlijke ijstaartjes, de ideale stop tussendoor.

Veldvolk

Steynenhofweg 9, 2560 Bevel.

Veldvolk.be.

Open op do, vr en za, van 9u tot 16u (keuken) of tot 18u (winkel)

Coöperatieve voor biologische land- en tuinbouw, werkt oa samen met Emiliushoeve, een zorgboerderij. Je vindt op de site een korte ketenwinkel en een boerentafel waar je kan aanschuiven voor lekkers. Domein Kruiskensberg ligt op de route, maar je moet even een honderdtal meter afwijken. Het is een wandel- en speelbos, kapelletje, rustplek... Aan de Kruiskensbaan in Herenthout.

Gestel

Stiltedorp aan de Nete. Vertoef even op het pittoreske dorpsplein, fiets langs de landelijke villa’s of vergaap je aan de poort van het Hof van Rameyen.

Sint-Pieterskerk Berlaar

Markt, Berlaar.

Open op woensdagvoormiddag en zondagnamiddag.

Ligt niet op de route, maar indien open absoluut de moeite waard. De kerk is herschilderd in de oorspronkelijke kleuren van de negentiende eeuw: zacht pastel voor het middenschip, fel rood en groen met overdadige decoratie aan het altaargedeelte.

Begijnhof en Zimmertoren Lier

www.visitlier.be

In Lier heb je veel mogelijkheden van musea tot winkelen of gewoon gezellige terrasjes. Het dertiende eeuwse Begijnhof wordt nog duchtig gerestaureerd en is sinds 1998 Unesco Werelderfgoed. Struin door de 11 smalle straatjes, en kom uit op het Zimmerplein waar de beroemde Zimmertoren met 13 klokken een blikvanger is. Je kan in het Zimmermuseum meer te weten komen over dit uniek staaltje van techniek en wetenschap. Louis Zimmer bouwde de Wonderklok voor de Wereldtentoonstelling van 1935. Ze heeft de traagst bewegende mechanische wijzer ter wereld: één omwenteling per 25.800 jaar. Om klokslag twaalf uur verschijnt er een carrousel op de toren, tijd voor een al even beroemd, kruidig Liers Vlaaike dat je enkel bij een Lierse bakker kan kopen.

Provinciaal Domein Kesselse Heide

Vaerestraat 4, 2560 Nijlen

Provincieantwerpen.be

Een (struik)heidelandschap, naald- en loofbossen en zandvlakten om rustig te genieten. Kom meer te weten over flora en fauna en de activiteiten die er regelmatig plaatsvinden in het onthaalcentrum.

Fort van Kessel

Fortstraat, Kessel

 www.fortvankessel.be

Het Fort van Kessel ligt ook niet op de route, maar is klein ommetje vanaf de Kesselse Heide. Het maakt deel uit van de fortengordel rond Antwerpen, opgetrokken tijdens WO I. De sporen van de vernielingen aangericht door kanon Dikke Bertha zijn nog duidelijk aanwezig. Bezoek met gids mogelijk, of gewoon een wandeling doorheen het kleine natuurgebied rondom het fort. In het fort zelf huist een beschermde vleermuizenkolonie.

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!