REISWIJZER. Secret fietstrip van Bergen naar Binche en Charleroi

Een secret fietstripje, dat wou reporter Mieke Vercruijsse wel eens proberen. Samen met vriendin Katrien start ze in het hippe Bergen, fietst over RAVels langs terrils, wijngaarden, carnavalsstad Binche, kleine dorpen, vierkanthoeves en abdijen, om te eindigen in het industriële heden en verleden van Charleroi.

ERHEEN

  • We namen met onze elektrische fietsen de trein van Gent/Halle naar Bergen en terug van Charleroi tot Halle/Gent). Tip: Kijk eerst op BikeOnTrain, de reisplanner speciaal voor fietsen. Voor je fiets op de trein (uitgezonderd de niet-elektrische plooifiets) betaal je een supplement van 4 euro (vaste prijs)
  •  Onze fietsroute kregen we in gpx-formaat. Wij hebben die ingeladen in OsmAnd, een handige app die OpenStreetMap-data gebruikt, zonder mobiele data werkt en open source is.

VERRASSINGSTRIP

  • Slowby
    slowby.be

Secret fiets- of wandeltrips om dicht bij de natuur te zijn en nieuwe plekken in België te ontdekken. Tweedaagse slow travel fietstrip: 140 euro/2 personen.

2

Eten

Ephémère

Chaussée de Maubeuge 516 in Hyon

ephemere-pattiserie.be

Fijne patisserie. Bestel online heerlijke cookies en haal ze op zaterdag of zondag af in Hyon, vlakbij Nouvelles.

Les Terrasses Du Mini-Golf Abbaye d'Aulne

Rue Vandervelde 288, Thuin

Warm je op met een heerlijke rum pomme pomme terwijl je een zicht hebt op de abdijruïnes en de Samber.

Brouwerij-brasserie La Binchoise

Faubourg St-Paul 38, Binche

Heerlijk zelfgebrouwen bier en lokale gerechten. Voor het brouwerijbezoek zijn er speciale arrangementen samengesteld.

Wijndomein ‘Des Agaises’

Chemin d'Harmignies 1 in Haulchin

ruffus.be.

Proef er de heerlijke Ruffus. Rondleiding en degustatie mogelijk. Enkel op afspraak. Het laatste weekend van november en eerste weekend van december kan je hier terecht streekproductenmarkt in de wijngaard.

Brasserie en restaurant Quai 10

Quai Arthur Rimbaud 10, Charleroi

quai10.be

Hippe plek vlakbij het station van Charleroi, gevestigd bij de gelijknamige bioscoop. Deze prachtig ingerichte eetgelegenheid serveert zowel lokale als mediterrane gerechten. Elke dag geopend.

 

Slapen

Au Crapaud Charmant
Rue du Vieux Château 17, Merbes-le-Château
aucrapaudcharmant.com

De naam liegt er niet om, dit is een uiterste charmante B&B! Verzorgde en ruime kamers in een karaktervolle woning. Jacuzzi en zwembad in de tuin (tegen betaling). En een zeer uitgebreid ontbijt met huisgemaakte en lokale producten.

La Sablière
Bois Tonnin 44, Binche
campingdelasabliere.be

Deze camping ligt iets buiten de route. Campers, caravans en plooiwagens zijn er welkom.

Welcome To My Garden
Rue de Robersart 27, Nouvelles
welcometomygarden.org.
Kamperen kan gratis in de tuin van Guy, een Welcome To My Garden-ambassadeur. Elektriciteit en douche ter beschikking.

Doen

Abdijruïne

Rue Émile Vandervelde 277, Thuin

abbayedaulne.be

De abdijruïnes van Aulne liggen in de Vallée de la Paix. In 657 opgericht als een benedictijnenklooster en in 1147 omgevormd tot een Cisterciënzerabdij. Hier gaan verleden en natuur hand in hand.

Thuin - Thuin

Een bezoekje aan Thuin is bijzonder. Dit middeleeuws stadje heeft een prachtig belfort dat prijkt op de UNESCO-lijst en vanwaar je een adembenemend zicht hebt over de vallei van de Samber. Thuis is ook bekend van de hangende tuinen. Verschillende wandelingen leiden je langsheen de tuinen. Het ecomuseum van de binnenvaart geeft je dan weer een inkijk in het leven van de binnenvaartschipper.

Lobbes kerk

Rue de l’églies 1, Lobbes

tourisme-lobbes.be

De Collegiale Saint-Ursmerkerk is de enige kerk in België die dateert uit de Karolingische periode. Ze prijkt op de valleiflank.

Nouvelles

Een pittoresk dorp, zo’n 7 kilometer van Bergen, met een geschiedenis die teruggaat tot in het neolithicum, zo’n 6000 jaar geleden. Bewonder zeker de Eglise Saint-Brice. Nieuw hier is de 6 kilometer lange wandeling ‘Nouvelles se raconte...’ Aan de hand van 15 panelen leer je meer over de geschiedenis en het patrimonium van het dorp.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!