REISWIJZER. Fietsen langs de Kroatische Amazone

De Amazon of Europe Bike Trail loopt langs de rivieren Mur, Drau en Donau. Dwars door een UNESCO-natuurgebied. Zin in deze avontuurlijke tocht?

Tekst en foto’s: Jessica de Korte

ERHEEN

Varaždin ligt zo’n 1.250 kilometer van Brussel vandaan, Osijek 1.600 kilometer. Beide steden hebben een treinstation. Vanaf Zagreb (Zagreb Glavni kol.) ben je in ruim twee uur in Varaždin. De fiets mag in sommige treinen mee. De treinreis van Zagreb naar Osijek duurt ruim 5 uur. Hier hebben de treinen 780 en 781 een apart compartiment voor de fietsen. Een fietskaartje kost 1,99 euro en kan in de trein of bij het loket worden gekocht. In veel treinen kan de fiets alleen mee als hij uit elkaar wordt gehaald. Let hier dus goed op bij het boeken van de tickets (er staat een fietssymbooltje bij de juiste treinen).

prodaja.hzpp.hr/en

https://www.hzpp.hr/en/transportation-of-bicycles?m=378&mp=88

2

Eten

Restoran Kompa

Splavarska ul. 1, Osijek
restorankompa.hr

Direct aan de rivier Drau eet je verrukkelijke vis, terwijl je van het fraaie uitzicht geniet.

Baranjska kuća (Baranja House)

Kolodvorska ul. 99, Karanac
baranjska-kuca.com

Een traditioneel restaurant, waar met verse ingrediënten wordt gekookt. Achterin vind je een interessant openluchtmuseum.

Restaurant Stari grad

Starogradska 21, Đurđevac
stari-grad-djurdjevac.hr

Op en top Kroatisch restaurant, in het kasteel van Đurđevac. Eenvoudige maaltijden als hamburgers en pizza’s.

Izletište Grofova hiža
Gabajeva Greda 1H, Hlebine
facebook.com/profile.php?id=100061316716762

Stjepan Pongrac serveert vis uit de Drau en vlees. Bekijk direct zijn schilderijen die in het restaurant hangen. Het landgoed met planten, bloemen en fruitbomen wemelt van de dieren: kippen, eenden, ganzen, kwartels en katten.

 

Slapen

Guesthouse Maksimilian
Franjevačka ul. 12, Osijek
maksimilian.hr

Een sfeervol hotel in het oude centrum van Osijek. Fijne kamers, mooie tuin, overdekte plek voor de fietsen.

Dvorac Janković

Vukovarska ulica 4, Suhopolje
dvorac-jankovic.hr

Mooi hotel in een fraai kasteel, ligt wel een stuk (zo’n 15 kilometer) van de route af. Een fijne plek om bij te komen.

Terme Sveti Martin
Izvorska 3, Sveti Martin Na Muri
termesvetimartin.com/en

Luxe hotel in een kuuroord, met een fantastisch binnen- en buitenzwembad, dat sommige dagen tot 22 uur ’s avonds open is. Het thermale water heeft mineralen als lithium, selenium en kalium. Ook het restaurant Le Batat is fijn.

 Hotel Varaždin

Trg kralja Petra Svačića 1a, Varaždin
hotelvarazdin.com

Handige locatie, dicht bij het treinstation en het centrum. Eenvoudige kamers en restaurant.

 

Gids Nikola Pavić heeft een kaartje gemaakt met fietsvriendelijke accommodatie.

Doen

Kopački rit Nature Park

Mali Sakadaš 1, Kopačevo, Bilje
pp-kopacki-rit.hr/?lang=en

Een natuurgebied waar 2.300 vissoorten en 300 vogelsoorten voorkomen. Je kan hier ook een boottochtje maken. Het bezoekerscentrum is in de winter open van 8.00 tot 16.00 uur en van eind maart t/m eind oktober van 9.00 tot 17.00 uur. Ernaast ligt de White Water-Lily Boardwalk: een pad van bijna 2,5 kilometer over houten vlonders.

Wijnmakerij Josić

Planina 194, Zmajevac
josic.hr

Wijn proeven kan in de koele wijnkelders van Josić, in het idyllische dorp Baranja. In het Hongaars betekent Baranja ‘moeder van de wijn’, omdat er al eeuwenlang wijnstokken worden verbouwd op de Banova Kosa, een heuvel die zich uitstrekt over de hele regio. Een van de koks in het restaurant is Tomica Đukić, bekend als chef-kok van het Kroatische voetbalteam.

Bezoekerscentrum Dravska priča (‘Het verhaal van de Drau’)

Noskovci 2/a, Noskovci
dravska-prica.hr/en

Een minimuseum vertelt meer over de biodiversiteit in het gebied. Ook is er een onderzoeksstation, waar leerlingen, studenten en onderzoekers monsters uit het veld bestuderen. Buiten worden ooievaars opgevangen, die door verwondingen niet zelfstandig in de natuur kunnen leven.
Open: dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 14.30 uur, en vrijdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Bezoekerscentrum Đurđevački pijesci (‘Đurđevac-zand’)
Trg sv. Jurja 5, Đurđevac
djurdjevackipijesci.hr/?page_id=1124&lang=en

Het bezoekerscentrum presenteert alle bijzonderheden van het woestijnlandschap en de rijke diversiteit aan dieren- en plantenleven dat op het zand leeft. Met een virtual reality-show kan je naar de planeten kijken. Bekijk ook zeker de film die op de bovenste verdieping wordt gedraaid. Open: dinsdag t/m vrijdag 12.00-16.00 uur, in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bezoekerscentrum Med dvemi vodami (‘Tussen twee wateren’)

Trg međimurske prirode 1, Križovec, Mursko Središće
med-dvemi-vodami.info/en

Spelenderwijze leer je meer over de natuur rondom de Drau en Mur. Wil je alle weetjes lezen over de dieren in het gebied, dan ben je zeker even zoet. De medewerkster heeft daarnaast heel wat boeiende verhalen te vertellen.
Open: in de zomer (1 mei-31 oktober) op dinsdag t/m donderdag van 8.00 tot 15.00 uur en op vrijdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur (laatste toegang om 16.00 uur), in de winter (1 november-30 april) op woensdag en donderdag van 8.00 tot 15.00 uur en vrijdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur (laatste toegang 15.00 uur).

Spomen dom rudarstva Cimper (‘Mijnherdenkingshuis Cimper’)

Spomen dom rudarstva Cimper, Rudarska 1, Mursko Središće

czk-rudar.hr/cimper

Mursko Središće, de meest noordelijke stad van Kroatië, wordt ook wel ‘de mijnwerkersstad’ genoemd. Bijna elk gezin had een lid dat in de mijnen werkte. De kolenmijnen waren tot 1972 actief. Een multimedia-tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de mijnbouw en het harde leven van de mijnwerkers. Ook komen meerdere mythen en legenden aan bod. Cimper is een lokale term voor ondersteuning in de mijnschacht. Neem voor een bezichtiging contact op via czkrudar@gmail.com of +385 99 590 7086.

Mlin na Mura (‘Molen op de Mur’)

ekomuzej-medimurje.info/centri/mlin-na-muri

De inwoners van Sveti Martin maakten handig gebruik van de Mur. Ontdek meer over de molens en cultuur van de voorouders van de lokale bevolking. Via een 3D-voorstelling kun je zien hoe een dag in het leven van Franc Žalar eruit zag, de laatste molenaar aan de rivier Mur. Ook is het mogelijk om de oude molen te bezoeken, en met een veerboot de oversteek naar de overkant te maken.

Open (15 april-31 oktober) op maandag t/m vrijdag van 7.00 tot 15.00 uur (vooraf bellen naar +385 40 868 619) en in het weekend van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!