Steengoed: de baksteenroute met je e-bike

3 minuten leestijd

Pasar toerde met een e-bike door het industriële verleden van de Rupelstreek en kwam thuis met een verhaal over hete ringovens, half bevroren kleistekers, een warm en authentiek café en een veel te weinig bekend museum waar je prachtige tegeltaferelen bewondert. En route met die vélo.

reportage
  • Fietsen

Wie de Rupelstreek een beetje kent, denkt aan Boomse baksteen, hard labeur met klei en gloeiendhete ovens, aan beschamende kinderarbeid helaas ook. Dat onrecht verdween dankzij wetgeving en sociale actie, maar ook de steenbakkerijen hebben hun ovens allang gedoofd. Toch is lang niet alles verloren, want nu maakt de Rupelstreek toeristisch werk van zijn baksteenverleden met wandelingen, bezoekerscentra, opendeurdagen, geleide bezoeken en veel meer. Vaak zijn het vrijwilligers met een hart voor dat verleden en families met wortels in klei en klinkaarts die de sites beperkt of op afspraak toegankelijk houden en je met levensechte verhalen verwennen tijdens de rondleidingen.

36 km pakkende geschiedenis

Pasar fietste de 39 km lange Baksteenroute en liet zich vertellen hoe kleistekers in de winter ossenvet tussen hun tenen smeerden tegen kloven door de vrieskou. Hoe kleuters roet en zwavel uit smalle rookkanalen schraapten en mannen hun loon uitbetaald kregen in het café van de baas. Of toch wat overbleef na aftrek van de poef van de voorbije week...

Onderweg passeren we oude kleiputten die omgetoverd zijn tot natuurgebied waar vissen, kikkers en amfibieën zich thuis voelen. We fantaseren langs die kleine Rupel hoe schepen van wal staken om wereldwijd al die klinkaarts te leveren, tot bij de Empire State Building in New York toe.

Tegeltjeswijsheid

Om uiteindelijk te stranden in het Gilliot en Roelants Tegelmuseum in de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem en daar versteld te staan van sierlijke tegelwanden en -lambriseringen. Niet zomaar rijtjes tegels en vloerstenen uit een oude catalogus, maar hele taferelen in art nouveau, art deco en modernere stijlen. Scènes uit de mythologie, romantische landschappen met wilde bloemen en hoofse ontmoetingen, kostbaar ambachtelijk werk waarmee je kon pronken op wereldtentoonstellingen. En in de coulissen van die te weinig bekende plek ontmoeten we als toemaatje Charlot De Bisschop, ambachtsvrouw van het voorbije jaar. Maak mee kennis met een gedreven keramiekrestauratrice die met monnikengeduld beschadigd erfgoed herstelt en weer laat pronken.

De volledige reportage lees je in Pasar Fietsen van februari '23.

De Baksteenroute doen?

Deze 39 km lange fietsroute brengt je door Boom, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst. Korter kan ook. Officieel start de route op de parking van Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1 in Boom, al kan je makkelijk elders op het knooppuntentraject inpikken.

Dit zijn de knooppunten: 26 - 28 - 29 - 90 - 34 - 30 - 85 - 70 – 84 - 32 - 17 - 91 - 18 - 25 - 24 - 23 - 22 - 50 – 26.

Bekijk de route

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer