Steengoed: de baksteenroute met je e-bike

Pasar toerde met een e-bike door het industriële verleden van de Rupelstreek en kwam thuis met een verhaal over hete ringovens, half bevroren kleistekers, een warm en authentiek café en een veel te weinig bekend museum waar je prachtige tegeltaferelen bewondert. En route met die vélo.

Tekst Chris Van Minnebruggen Foto’s Siska Vandecasteele

2

Wie de Rupelstreek een beetje kent, denkt aan Boomse baksteen, hard labeur met klei en gloeiendhete ovens, aan beschamende kinderarbeid helaas ook. Dat onrecht verdween dankzij wetgeving en sociale actie, maar ook de steenbakkerijen hebben hun ovens allang gedoofd. Toch is lang niet alles verloren, want nu maakt de Rupelstreek toeristisch werk van zijn baksteenverleden met wandelingen, bezoekerscentra, opendeurdagen, geleide bezoeken en veel meer. Vaak zijn het vrijwilligers met een hart voor dat verleden en families met wortels in klei en klinkaarts die de sites beperkt of op afspraak toegankelijk houden en je met levensechte verhalen verwennen tijdens de rondleidingen.

36 km pakkende geschiedenis

Pasar fietste de 39 km lange Baksteenroute en liet zich vertellen hoe kleistekers in de winter ossenvet tussen hun tenen smeerden tegen kloven door de vrieskou. Hoe kleuters roet en zwavel uit smalle rookkanalen schraapten en mannen hun loon uitbetaald kregen in het café van de baas. Of toch wat overbleef na aftrek van de poef van de voorbije week...

Onderweg passeren we oude kleiputten die omgetoverd zijn tot natuurgebied waar vissen, kikkers en amfibieën zich thuis voelen. We fantaseren langs die kleine Rupel hoe schepen van wal staken om wereldwijd al die klinkaarts te leveren, tot bij de Empire State Building in New York toe.

Tegeltjeswijsheid

Om uiteindelijk te stranden in het Gilliot en Roelants Tegelmuseum in de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem en daar versteld te staan van sierlijke tegelwanden en -lambriseringen. Niet zomaar rijtjes tegels en vloerstenen uit een oude catalogus, maar hele taferelen in art nouveau, art deco en modernere stijlen. Scènes uit de mythologie, romantische landschappen met wilde bloemen en hoofse ontmoetingen, kostbaar ambachtelijk werk waarmee je kon pronken op wereldtentoonstellingen. En in de coulissen van die te weinig bekende plek ontmoeten we als toemaatje Charlot De Bisschop, ambachtsvrouw van het voorbije jaar. Maak mee kennis met een gedreven keramiekrestauratrice die met monnikengeduld beschadigd erfgoed herstelt en weer laat pronken.

De volledige reportage lees je in Pasar Fietsen van februari '23.

De Baksteenroute doen?

Deze 39 km lange fietsroute brengt je door Boom, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst. Korter kan ook. Officieel start de route op de parking van Recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1 in Boom, al kan je makkelijk elders op het knooppuntentraject inpikken.

Dit zijn de knooppunten: 26 - 28 - 29 - 90 - 34 - 30 - 85 - 70 – 84 - 32 - 17 - 91 - 18 - 25 - 24 - 23 - 22 - 50 – 26.

Bekijk de route

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!