Veszprém-Balaton, culturele hoofdstad 2023: wat wil je weten?

Europa telt dit jaar liefst drie culturele hoofdsteden. Een daarvan ligt in Hongarije en is eigenlijk een stad én een regio: Veszprém-Balaton. Ideaal om er een fietstocht aan te wijden, toch? Je leest er alles over in Pasar Fietsen van juli 2023.

Tekst Bart De Landtsheer

4
  • Het bescheiden stadje Veszprém (60.000 inwoners) ligt op ca. 13 km van het Balatonmeer. Tussen het meer en de stad liggen tientallen dorpjes die deel uitmaken van de culturele diversiteit waar Veszprém-Balaton 2023 voor staat. In het kader van het culturele jaar werden heel wat inspanningen geleverd om de regio extra aanlokkelijk te maken, zoals het aanleggen van nieuwe fietspaden. Ook de komst van nieuwe fietsverhuurders, zoals V-Bike in Veszprém, moet het fietsen verder promoten.
  • Wie de fiets op wil in Veszprém, moet vooraf weten dat de stad op 7 heuvels is gebouwd. Een fiets huren kan sinds kort bij V-Bike, een gloednieuwe buurtfietsverhuurder. In het aanbod treffen we louter elektrische fietsen en dat zal minder ervaren fietsers vermoedelijk plezieren. Maar eerlijk is eerlijk: als je cultuur komt opsnuiven, kan je het hart van de stad beter te voet ontdekken. Absolute must-see is het plateau bovenop Castle Hill, een van de 7 heuvels. De naam verwijst naar een kasteel dat er in de tiende en elfde eeuw werd opgetrokken en waarvan vandaag enkel nog restanten overblijven. Op deze plek werd vervolgens door de eeuwen heen bijgebouwd waardoor de volledige heuveltop vandaag bulkt van de historische gebouwen.
  • Check tijdens je ontdekkingstocht op het verkeersvrije plateau het prachtige Aartsbisschoppelijk Paleis, het parochiehuis, de Sint-Michaëlsdom, de barokke Franciscanerkerk en nog veel meer. Op deze plek zijn ook een aantal bescheiden musea ondergebracht waaronder de Modern Gallery (moderne kunst) en het Handwerkmuseum. Spoiler alert: helaas is de plek momenteel één grote werf. De restauratie van een aantal gebouwen zal pas binnen een paar jaren voltooid zijn.
  • Voor een fietstocht naar het Balatonmeer kan je fietsen huren bij BalatonBIKE365. Het verhuurkantoor ligt in Balatonfüred, een van de zonnige badplaatsen aan het meer. Wat BalatonBIKE365 onderscheidt van de concurrentie, is dat ze een eigen app hebben die de hele regio in kaart brengt en tientallen voorbeeldroutes adviseert. Met de app kun je trouwens niet alleen routes selecteren of uitstippelen, de app doet ook suggesties qua stopplaatsen (eten, fiets-service, watertappunten, etc.) en eventuele overnachtingsplaatsen. En nog beter: de app kan je ook in het Nederlands op je smartphone installeren. Let wel, niet alles is keurig vertaald.
  • Fietsknooppunten zoals wij ze in België gewend zijn? Die zijn er niet, maar als alternatief staan er overal pijlen die zijn aangevuld met een cijfer- en lettercode. Heel veel trajecten zijn trouwens nagelnieuw en zijn ruimschoots gescheiden van de openbare weg.

Lees de volledige reportage in Pasar Fietsen van juli 2023

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!