6x fietsen en wandelen langs kapelletjes

2 minuten leestijd

Aan kapelletjes geen gebrek in ons land! In Vlaanderen en Brussel zouden vlotjes 15.000 kapellen staan, misschien wel veel meer. Langs al dat erfgoed liggen ook tal van fiets- en wandelroutes. Pasar zet er zes op een rijtje. Meer weten over de Kapellekesfietsroute in Glabbeek? Je leest er alles over in Pasar Fietsen van februari 2024.

Tekst Lien Lammar

reportage
  • Fietsen
  • Wandelen

1. In Glabbeek ligt de Kapellekesfietstocht klaar. De volledig bewegwijzerde route is 35 kilometer lang en loopt door zes Glabbeekse dorpen. De prachtige vergezichten over het Hagelandse heuvellandschap krijg je er gratis bij. Vind je 35 kilometer te lang, kan je ook één van de drie verkorte routes kiezen.

2. De gemeenten Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Putte en Bonheiden brachten in 2023 samen een reeks fietsroutes uit langs meer dan vijftig kapellen in de streek. Wie liever wandelt, kan ook kortere stukjes van de routes doen. De fietsplannen en bijhorende brochures zijn beschikbaar in het gemeentehuis of de bibliotheek van de gemeentes of downloaden op de gemeentelijke website van Duffel.

3. In 2016 werden de kapelletjes en heilige kruisen van de Kruisborre-ommegang in Asse gerestaureerd. De Kruisborrewandeling, een wandellus van 9 kilometer, voert je langs de opgeknapte veldkapellen dwars door de Kruisborrevallei, één van de mooiste stukjes natuur in Asse. De wandeling is niet geschikt voor rolwagens.

4. Ook Roeselare is bezaaid met kapelletjes. De Kapelletjestocht Noord neemt je mee door het noorden van de stad en door deelgemeente Beveren, goed voor 33 km fietsplezier. De Kapelletjestocht Zuid is een ontdekkingstocht van 46 km door deelgemeentes Rumbeke en Oekene. Beide tochten starten aan KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare.

5. In de stille Kempen kan je naar Schatten van Kapellen. Op deze landelijke fietstocht kom je langs 25 kapellen in Kasterlee. De route is ongeveer 40 km lang en volgt het fietsknooppuntennetwerk in de Kempen.

6. Aan de kerk van Kerkem in Oost-Vlaanderen start de Kunst in Kapellen wandelroute (12,8 km). In de kapellen en nissen die je onderweg tegenkomt, kan je het werk bewonderen van lokale kunstenaars. Voor wie van een sportieve uitdaging houdt, is er ook een fietsroute langs kapelletjes die je doet stijgen en dalen over de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Deze tocht is 30 km lang en start aan de kerk van Schorisse. 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer