Forten, kastelen en véél lokaal lekkers in de Zuidrand van Antwerpen

2 minuten leestijd
De Zuidrand van Antwerpen wordt gevormd door de landelijke gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Boechout en Wilrijk.
reportage
  • Kamperen

Je vindt er heel wat kastelen, ooit ‘hoven van plaisantie’ van welgestelde Antwerpse burgers, en 19e -eeuwse forten die Antwerpen moesten beschermen. In de beekvalleien, bossen en parken is het zalig wandelen en fietsen. Omdat de Zuidrand een productief landbouwgebied is, wordt ook ingezet op de korte keten. Wees er maar zeker van dat het ijs in het lokale ijssalon rechtstreeks van bij de boer komt.

Tientallen lussen

Het mini-wandelnetwerk rondom het Fort van Borsbeek leent zich perfect om de omgeving te bezoeken. De wandelkaart is gratis af te halen aan het gemeentehuis, vlakbij knooppunt 1.

In totaal valt in de Zuidrand voor 195 kilometer aan wandellussen te ontdekken. Wie de regio liever in één beweging te voet ontdekt, kan zich wagen aan de westelijke variant van het Grote Routepad GR 12 dat van Antwerpen naar Mechelen loopt.

Sterren kijken

In elke gemeente werd een fietstocht ‘Burgers en Boeren’ samengesteld die bij uitstek inzet op de ontmoeting met producenten en korte keten. Wie liever het erfgoed bezoekt, raden we de bewegwijzerde Brialmontroute (44 km) aan. Deze fietstocht doet acht forten rond Antwerpen aan.

De musea in de Zuidrand zijn eerder kleinschalig. Sterrenwacht Urania in Hove springt eruit. Er lopen altijd wel één of meerdere tentoonstellingen over de kosmos. In de waarnemingstoren kan je de hemellichamen ongegeneerd bespieden en in het planetarium ga je op reis langs de sterren.

Mentale beperking

In de Zuidrand vind je vele fijne eetadresjes in het groen. Toch tippen we er eentje in het centrum van Kontich. In het eethuis Bits N Bites zijn vooral jongeren met een mentale beperking aan de slag. Je kan er heerlijk ontbijten, brunchen, lunchen of genieten van high tea of een namiddaghap. Het dagverse assortiment is er bijzonder ruim.

Kampeermogelijkheden

Verschillende inwoners stellen hun tuin ter beschikking aan kampeerders, via platformen als Campspace en Welcome to My Garden. Het dichtste camperpark moeten we zoeken in de grootstad zelf, met Camperpark Vogelzang die voorzien is van alle faciliteiten. Op Linkeroever is er de stadscamping City Camping Antwerp waar tenten, campers en caravans welkom zijn.

Info: www.toerismezuidrand.be 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer