Verken de Maas tussen Dinant en Namen

2 minuten leestijd
Wandelen, fietsen of kastelen ontdekken: in de Maasvallei tussen Dinant en Namen kan het allemaal. Je ontdekt er ook waarom het lokale Paard van Troje iets te maken heeft met koeien.
reportage
  • Kamperen

Op de rechteroever van de Maas staat bovenop een rotswand de kasteelruïne van Poilvache. ‘Koeienhaar’ is een rare naam voor een kasteel dat ooit het machtigste was van de hele Maasvallei. Het zou komen van die keer dat de soldaten van de prins-bisschop van Luik vermomd als koeien tussen levend vee binnen de poorten geraakten en zo het slot op de rots konden innemen. Hun aanvoerder had wellicht de Ilias van Homerus gelezen, waarin verhaald wordt over het Paard van Troje.

Prachtige kasteeltuinen

Wie meer wil weten over de boeiende geschiedenis van de Maasvallei, moet beslist een bezoek brengen aan het ‘Maison du Patrimoine Medieval’ in Bouvignes, aan de voet van de kasteelruïne van Crèvecoeur. Niet alles is in ruïnes vervallen. De fonteinen in de tuin van het kasteel van Freÿr zijn absoluut de moeite, net als de adembenemende tuinen in het kasteelpark van Annevoie.

Op de Maas en zijn zijrivieren kan je kajakken en waterfietsen. Je kan ook bootjes huren waar je geen vaarvergunning voor nodig hebt of inschepen op een riviercruise. De Maasfietsroute, een langeafstandstocht van meer dan 1000 kilometer blijft tussen Dinant en Namen zo dicht mogelijk langs de machtige rivier en is een tot de verbeelding sprekende trip door drie landen.

Duizenden bloemen

De vallei van de Molignée is nog zo’n parel in deze streek. Met de spoorwegfiets doorkruis je in 14 kilometer de stille vallei. Een toffe activiteit om met kinderen te doen.

Wie liever te voet de natuur instapt, raden we de 9 kilometer lange wandeling vanuit het lieflijke dorpje Falaën aan. De wandeling is bewegwijzerd met een rode driehoek en is vooral in de lente een topper als duizenden bloemen de vallei kleuren.

De benedictijnerabdij van Maredsous is niet alleen een topplek om te bezoeken, je kan er ook proeven en smullen van de bieren en kazen die in de abdij geproduceerd worden. Rondom de abdij kan je zalige wandelingen maken in de bossen.

Kampeermogelijkheden

Langs het water vind je verschillende campings tussen Dinant en Namen. De meeste zijn gesloten in de wintermaanden. Een rustige camping (open van 15/3 – 15/11) is de Camping Communal de Devant Bouvignes aan de overs van de Maas. De camping is geschikt voor campers, caravans en tenten.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer