GETEST. Hobby Excellent 620 CL

5 minuten leestijd
Zijn eerste caravan bouwde ingenieur Harald Striewski in 1965 met 3.000 mark die hij van zijn tante had geleend. Twee jaar later richtte hij in het Noord-Duitse Fockbek het bedrijf Hobby op. Sindsdien werden hier ruim 550.000 caravans (en 30.000 campers) gebouwd. De sleutel van het succes: daar waar je elders vaak (noodgedwongen) met dure opties wordt opgezadeld, krijg je bij de caravanbouwers uit Sleeswijk-Holstein een product dat echt instapklaar is. Jongste telg van de grote Hobby-familie is de Excellent 620 CL, die er dit jaar bijkwam.
actua
  • Kamperen met de caravan
  • Kamperen

Exterieur: Aerodynamisch, stylish en fris

Een opvallende nieuwigheid van de Hobby-caravans en dus ook op dit model aanwezig is de stabilisatorkoppeling van KNOTT, die ervoor zorgt dat de tandemasser altijd en overal netjes in het gareel loopt. Een bijkomend veiligheidsaspect is de KNOTT-ANS oplooprem met automatisch nastelsysteem, die ervoor zorgt dat op elk wiel een optimale remkracht van toepassing is.

De disselbak is afgesloten door een grote disselbakklep, die recht omhoog glijdt, zodat je steeds probleemloos toegang hebt tot de kast, waarin twee grote gasflessen, de afvalwatertank, wielkeggen en uitdraaislinger passen. Op de disseldrager kan je optioneel een fietsendrager voor twee fietsen (tot 60 kg) monteren, die met één simpele handbeweging naar voren klapt, zodat je ook dan nog altijd goed bij de disselbak komt. Mooi opgelost!

De aerodynamische vorm, strakke lijnen en stijlvolle achterkant geven de caravan een frisse, pittige uitstraling. Handig is het 100 x 30 cm grote Thetford-serviceluik aan de zijkant, dat toegang geeft tot de bergruimte onder het bed. Daardoor kan je bijvoorbeeld met gemak een klaptafel en stoelen naar binnen schuiven.

Bedieningspaneel: Sfeerverlichting aan!

De extra brede toegangsdeur (4 cm breder dan de standaarddeur) bevalt met een praktische driepuntsvergrendeling, een plissé hordeur en de mooie led-instapverlichting. Naast de deur is het centrale bedieningspaneel aangebracht, waarmee essentiële elementen zoals het peil van de schoonwatertank, de boiler en verlichting kunnen worden gecontroleerd. Vanaf dit paneel kan je bijvoorbeeld met een paar toetsen plafond- en sfeerverlichting dimmen of in de keuken net versterken. Je favoriete lichtconfiguratie opslaan kan ook, zodat met een enkele toets het licht altijd overal zo valt zoals je het wenst.

Zithoek: Echte cocktailbar

Het interieur biedt veel plaats. Naast de grote ramen zorgen twee dakluiken (met verduisterings- en insectenplissé) in woon- en slaapruimte voor een zee van licht. Bij een blik op de forse couchzitgroep achteraan wordt het geheim achter de betekenis van de letter ‘C’ in dit model duidelijk: die verwijst naar de vorm van de zithoek. Een zithoek die echt héél veel plaats en beenruimte biedt. Rond de in hoogte verstelbare éénzuils heftafel kan je gemakkelijk met het hele gezin lekker tafelen of spelletjes spelen. Bij het opheffen van de kussens van de banken, zie je dat je daaronder heel wat spullen kwijt kan. Veel bergruimte bieden ook de bovenkasten van de zithoek. Die zijn mooi afgewerkt, hoogglans en voorzien van soepele soft-close sluitingen. De sfeerverlichting aan boven- en onderkant van de kasten geeft de zithoek net dat ietsje extra, net als de verlichte hoekplanken met spiegel.

Een blikvanger is de bar, die de zithoek van de keuken scheidt. De verlichte glasplaat oogt stylish, op het barblad kan je wat boeken kwijt of een tv plaatsen. Maar net zo goed kan je als een volleerde barkeeper in de keuken een stel cocktails mixen, die je via de bar stijlvol aan de gasten in de zithoek presenteert. Nice!

Keuken: Grote koelkast, veel opbergruimte

À propos keuken. Die is echt ruim en scoort met haar L-vormige opbouw. Het 3-pits-fornuis bestaat uit één grote en twee kleine kookpitten, aangebracht naast elkaar, zodat je ook grotere pannen kan hanteren. Voeg daarbij nog het grote aanrechtblad, dat haaks op het fornuis staat, en de goede verlichting, en je gaat met plezier aan de slag in deze keuken.

 

Naast het fornuis staat de kamerhoge super-slim-tower koelkast van 150 liter. Die beschikt over een groot vriesvak en tot zeven in hoogte verstelbare vakken in de deur. Zo kunnen daar, naast tetrapaks en standaardflessen, zelfs grotere flessen van 1,5 liter probleemloos worden ondergebracht. De absorptiekoelkast werkt naar keuze op 12 volt tijdens het rijden, op gas of op 230 volt wanneer de caravan op de stroomaansluiting van de camping is aangesloten.

Ook aan bergruimte is in de keuken geen gebrek: boven het fornuis vind je drie grote, diepe kasten, daartussen nog een extra vak met rolluik, onder het fornuis zijn er drie grote laden met soft-close sluitingen. Tijdens het transport zorgen push-lock sloten voor een veilige vergrendeling. Goed doordacht is de draaibare hoekkast onder het aanrecht, waarin je aardig wat potten en pannen kwijt kan. Handig is ook de handdoekhouder, die (tussen laden en koelkast) onder de spoelbak is aangebracht. Hier wordt echt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte!

Badkamer: Douche afwezig

Tegenover de keuken is er een grote kast, waarin je jassen of opgevouwen linnengoed kwijt kan. Zodra de deur opengaat, floept een ledlamp aan, die je kan verwijderen en als zaklamp gebruiken. Handig!

De aanpalende badkamer vind ik voor een caravan van dit formaat echter wat krap. Een douche is niet voorhanden. De mooie, grote spiegelkast en het dakluik verzachten het leed gedeeltelijk.

Slapen: Royale bedden voor vier

De ‘slaapkamer’ zit in de boeg en bestaat uit twee royale 197 x 89 cm grote eenpersoonsbedden. Stevige, dikke binnenveringmatrassen, die op een lattenbodem rusten, staan garant voor een goede nachtrust. De bedden kunnen met behulp van een tussenstuk (optioneel) worden omgevormd tot één grote ligweide. Dimbare zwanenhalslampjes zorgen voor de juiste hoeveelheid licht op de gewenste plaats. Ook hier veel bergruimte: in de bovenkasten met soft-close sluiting en onder de bedden, die je met een handig uitstelmechanisme omhoog kan klappen.

 

De zithoek laat zich in een handomdraai omvormen tot een extra tweepersoonsbed. De éénzuilsheftafel laten zakken, kussens aanbrengen en klaar is kees.

Conclusie

De Hobby Excellent 620 CL is een comfortabele, goed doordachte en mooi afgewerkte caravan, die een zee van ruimte biedt. Hij is dan ook uitstekend geschikt om er bijvoorbeeld met het hele gezin opuit te trekken.

AANDACHTSPUNTEN

  • Vrij krappe badkamer
  • Geen douche

VOORDELEN

  • Kolossale zithoek
  • Ruime, goed doordachte keuken
  • Veel bergruimte
  • Mooie, zeer variabele verlichting
  • Stabilisatorkoppeling KNOTT

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer