Gezellig onder dak

5 minuten leestijd

Campers met een hefdak? Je ziet ze steeds vaker. Meestal is dat vooral goed voor extra staruimte, maar in de SunLiving V 60SP TentTop krijg je een luchtig extra bed in de nok. Tijd voor een test: twee weken toeren naar en door Slovenië, land van herkomst en loot aan de Adriaboom.

actua
  • Kamperen met de motorhome

Dat we de SunLiving V 60SP TentTop al een dag eerder mogen oppikken, treft. De bagage staat klaar, eten en wat lekkers voor onderweg zijn gekocht, de tolvignetten voor snelwegen en tunnels online gereserveerd. Waarom wachten? Dus stouwen we nog diezelfde middag alle bergruimte vol. Eerst alle kastjes in de hoogte, daar kunnen we het makkelijkst bij. Onder de koelkast zit zelfs een hangkast voor kleren op kapstokken. Tenslotte wandelspullen, EHBO, boeken en spelletjes in het diepe, open bergvak boven de bestuurderscabine. Plaats zat. Daarna de rest: bergschoenen, een tafel met stoelen, zelfs onze fietsen kunnen in de garage. Toch als we het bed met matras en al opklappen. ’s Nachts slapen de tweewielers wel buiten.

Go with the flow

Met wat gepuzzel raakt de koelkast gevuld. Dankzij de Truma Combi op gas én elektriciteit valt die nooit uit. We tanken water en diesel en maken dat we weg zijn. Het is altijd wennen aan een nieuw stuur, maar al gauw zitten we al in de flow. De Citroën schakelt lekker door naar zesde, terug van vijf naar vier soms met lichte tegenzin. Ik ben blij met de cruise control. Ingesteld op 100 km/u houdt die het verbruik binnen de perken. En de motor luistert fluks als je het gaspedaal intrapt voor een inhaalmanoeuver. Dat gemak laat zich voelen op de Duitse snelwegen. Zouden we daar wel meekunnen en op tijd naar de kant schuiven om bevlogen pedaalridders vrije doorgang te gunnen? Grote spiegels geven een goed beeld van achteropkomend verkeer, de motor doet de rest. Vlotjes gaan we vrachtwagens voorbij, niemand die zich aan ons ergert. De TentTop stelt me op mijn gemak.

In de captains chair zit ik best prettig, met een goed overzicht en de blik op het 9’’ grote scherm van een Zenec-navigatie en -mediasysteem, een prijsbeest met veel toeters en bellen. Dat hij onderweg een rist aan campings suggereert, is meer dan mooi meegenomen. Alleen heeft hij wat de neiging om bij de minste baanafwijking de hele route onnodig opnieuw te berekenen. Nogal verwarrend in steden, dorpen of op kronkelwegen. Je moet hem leren kennen.

Ster van de catwalk

Komen we een camping opgereden, dan neemt deze SunLiving een prominente stek in op de catwalk. Het duurt niet lang of wildvreemden komen een kijkje nemen. Dat heeft ie te danken aan zijn zelfbewuste looks, het feit dat we fietsen binnenin meehebben… en die TentTop natuurlijk. Als een hoed met pluimen steekt die uit het dak. Die robuuste uitbouw vraagt even wat kracht om op te duwen, maar als hij eenmaal weet wat de bedoeling is, neemt de hydraulica het over en lukt het vlot. Een verduisterend zeil kan je openritsen, dan nog houdt een hor rondom muggen, vliegen en ufo’s uit de nok. En ook dat gaas kan open. Stonden we nu maar op een klif met zicht op de oceaan…

Het tweemeterbed bovenin is best lang, maar smal. 130 cm blijkt wat smal met zijn tweeën. Goed voor één volwassene of twee kinderen,  met het extra net tegen valpartijen kunnen die veilig pitten. Het benedenbed is dan weer klasse. Ruim genoeg voor twee en met een degelijk matras op lattenbodem. Valt de nacht, dan lees je comfortabel in bed. Lichten uit, leeslampjes aan terwijl tablet en smartphone reservestroom slurpen aan de USB-laadpunten.

Bescheiden woning

Wil je ondanks dat ruime bed/garage ook nog een keuken én een badkamer, én een zithoek in een camper, dan moet je woekeren met de ruimte. Opnieuw is er ruimte zat voor keukengerei en nog meer plaats in de brede schuiven onder de spoelbak en het tweepits kookvuur. Daar maak je geen driegangenmenu op, maar we kunnen er best mee uit de voeten. En als je op vakantie bent, ga je ook al eens uit eten.

Van de natte cel krijg ik wel een lichte aanval van claustrofobie. Wat mij betreft is alleen de WC daar nuttig. Een sproeier als nooddouche? Tot daaraantoe, maar een hoekkastje met mini-lavabo staat eigenlijk in de weg. Wel handig zijn de opbergrekjes voor toiletspullen in de hoogte.

Dankzij de draaibare stoelen van de cabine kan je in de zithoek tegenover elkaar zitten. De klaptafel heeft zelfs een extra draaibaar blad om ze groter te maken. Toch een manco: een paar uur comfortabel naast elkaar zitten op de bank is onbegonnen werk. Die twee veilgheidsgordels lijken dan ook voor twee kinderen of één extra volwassene geplaatst. Die bank kan moeilijk breder, want door zijn volledige uitrusting móet de doorgang tussen keuken en natte cel wel versmallen.

Kleine akkefietjes

Zit het venijn in de staart? Onderweg hadden we toch een paar probleempjes. De vuilwaterklep bleek geblokkeerd, zodat we ons met een emmer onder de afvoer moesten behelpen. Een verduisterende waaier kwam los. Dat gaf een hoop geklepper bij het rijden met open raam. Kabelbinders brachten soelaas. En toen ik over de tafel heen een boek uit de ruimte boven de cabine wou nemen, brak het tafelblad gewoon uit de wand. Het was toch schrikken. Ook dat raakte met een schroevendraaier en wat handigheid opgelost. Akkefietjes dus, die de SunLiving V 60SP TentTop met een iets steviger en zorgvuldiger afwerking een topscore had opgeleverd.

Conclusie?

Twee weken met de SunLiving V 60SP TentTop leren dat je met een erg volledige camper rondreist. De Citroën Jumper gaat geen Autobahn of haarspeldbocht uit de weg. Met de cruise control erbij haalt hij een mooi verbruik. Ook al is hij een ruimere campervan, het leven binnenin vraagt om compromissen. Een pluim voor de ontwerpers die het comfortabele bed achterin opklapbaar hebben gemaakt. Daar hou je overdag een gerieflijke garage aan over. De kwalitatieve TentTop geeft extra slapers een charmant en luchtig bed. Maar hebben die onderweg ook voldoende plaats op de achterbank? Ja, als je twee kinderen mee hebt. Nee, als het om volwassenen gaat… Mij lijkt het alvast een knaller om er met de (klein)kinderen op uit te trekken. En dan verhaaltjes kan voorlezen in het dak.

Pluspunten

  • Ruim en comfortabel  bed
  • Grote garage dankzij opklapbaar bed
  • Uitgebreide standaarduitrusting
  • Sfeervolle verlichting met veel USB-connecties
  • Echt veel bergruimte

Aandachtspunten

  • Afwerking binneninrichting graag iets robuuster en nauwgezetter
  • Te smalle bank voor twee volwassen passagiers
  • Beter onderscheid op de tast tussen hendels cruise control en richtingaanwijzers
  • Snelle ijsvorming op achterwand koelkast

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer