Grote check voor je camper

4 minuten leestijd
Campers die niet goed onderhouden zijn of verkeerd geladen: ze zorgden al voor heel wat ellende op de weg. Ons zal het niet overkomen: gelukkig organiseert Pasar elk jaar samen met de erkende ondernemingen voor autokeuring en de Federale Politie een veiligheidscheck-up voor campers, caravans en camping-cars. Wij passeren graag met onze Euramobil camper, een controle bij het begin van het kampeerseizoen is geen overbodige luxe.
actua

Dit jaar gaat de grote vakantie-check & weegactie van Pasar door op 20 april.

In het keuringstation van Kontich mogen wij al eens gaan uitproberen hoe dat straks zal lopen. We worden begroet door Jos, Pasar ambassadeur voor de veiligheidsactie en zelf ervaren kampeerder met de caravan.  Hij is de geknipte man om ons meer uitleg te geven.  ‘Vroeger spraken we van de weegactie, maar de controle door onze vrijwillige experts houdt veel meer in dan enkel de weging.  Veiligheidsactie is dus een veel betere omschrijving.  Uiteraard word je kampeervoertuig gewogen door de medewerkers van de keuring, maar ook je gasinstallatie wordt nagekeken, de staat van je banden wordt gecontroleerd en de federale politie checkt of je documenten in orde zijn. Geen zorgen, ze zullen je geen boete geven als er iets niet klopt! De bedoeling van de actie is om met een gerust hart op vakantie te vertrekken en als je hier buiten rijdt, weet je dat je dat op een veilige manier doet.’

De kilo-kwestie

Elk jaar doen we ons best om niet te veel in onze camper te laden, maar met drie uit de kluiten gewassen kinderen en een hond lijkt onze zomervakantie soms op een ware volksverhuizing. We houden meestal onze adem in wanneer we onderweg een mobiele weegactie spotten.  De Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van onze camper is 3500 kg. Dat lijkt veel, maar daarvan moet je nog de rijklare massa aftrekken. 

Dat is het gewicht van de camper met daarbij alle opties, een bestuurder van 75 kg, een 90% gevulde watertank en een 90% gevulde benzinetank.  Voor onze camper is dat 2850 kg.  Het nuttige laadvermogen (MTM - rijklare massa) zou dus 650 kg moeten zijn.  Het hele cijferwerk staat in de boorddocumenten van onze camper, maar hoeveel we daadwerkelijk wegen wanneer we gepakt en gezakt vertrekken met onze voltallige kroost? Dat blijft een reden tot bezorgdheid.  Jos raadt kampeerders dan ook aan om volledig geladen naar het keuringsstation te komen, alsof je erna op vakantie vertrekt. Zo weet je pas echt of je beter dat extra paar schoenen thuislaat en die 10 boeken inwisselt voor een lichte e-reader.

Wij stranden bij de weegbrug op een rijklare massa van 3290 kg, met maar 1 persoon aan boord.  Tel daar nog 4 personen en een hond bij en we kunnen nog net een paar schone onderbroeken en sokken meenemen. Hoe we dat oplossen?  Door enkele opties thuis te laten. Zo staat er op onze camper een zwaar fietsenrek en nog een stevige extra bumper. Die laten we de komende vakantie sowieso thuis, want elke gewonnen kilo telt.

Better safe than sorry

‘Hoe oud zijn die banden precies?’ vraagt Jos met een kritische blik.  'Elke zes jaar zou je zeker de banden moeten vervangen, zowel bij een camper als bij een caravan. Ja, zelfs als je geen spoortje slijtage ziet.  Je kampeervoertuig staat heel vaak stil, waardoor de banden het stevig te verduren krijgen.  Ik zet mijn caravan altijd op houten plankjes in plaats van op de betonnen ondergrond van de garage, dat helpt.’

Naast de ouderdom van de banden worden ook de bandenspanning, het draagvermogen van de banden en de snelheidsindex gecheckt. Blijkbaar staat er op je band vermeld hoeveel gewicht de band mag dragen en hoe snel je mag rijden met dat type band. Daar had ik nog nooit van gehoord.  Ook de gasinstallatie krijgt een inspectie.  ‘Ga je naar een koude regio? Dan kies je best voor propaangas, dat bevriest niet, butaan wel.’ krijgen we nog als tip terwijl Jos de oranje leidingen checkt. Hij is als kampeerambassadeur duidelijk op de hoogte. Alle opmerkingen worden netjes genoteerd in een rapport en ook hier zijn rode lettertjes geen goed teken. Zo weten we wel waar we verbeteringen kunnen aanbrengen en gaan we met de tips van de experts in de toekomst met een gerust hart op weg. 

De grote vakantie-check en weegactie van Pasar

Wanneer?

Zaterdag 20 april 2024, van 8.30 uur tot 13 uur

Je hoeft geen afspraak te maken en de actie is volledig gratis.

Waar?

  • West-Vlaanderen: K.M. Keuringscentrum Roeselare, Roelensbeekstraat 2, 8800 Roeselare
  • Oost-Vlaanderen: S.B.A.T. Keuringscentrum Eeklo, Industrielaan 15, 9990 Eeklo
  • Vlaams-Brabant: AIBV, Keuringscentrum Halle, Zinkstraat 3, 1500 Halle
  • Antwerpen: Groep Autoveiligheid, Keuringscentrum Kontich, Neerveld 3, 2550 Kontich
  • Limburg: Groep Autoveiligheid, Keuringscentrum Hechtel-Eksel, Eindhovensebaan 50, 3941 Hechtel-Eksel

Wat breng je mee?

Boorddocumenten van je wagen en caravan of camper. Laad je installatie alsof je op vakantie zou vertrekken en monteer de juiste spiegels. Campers: kom met brandstoftank, water- en gasreservoirs gevuld tot minimum 90%.

Meer info

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer