Help, het regent binnen in mijn tent! Wat nu?

4 minuten leestijd
Een lekkende tent is de nachtmerrie van elke kampeerder. Met deze tips zorg je ervoor dat een regenbui je kampeertrip niet verpest. Een antwoord op veelgestelde vragen.
praktisch

Natuurlijk dromen we op voorhand van een zonnige hemel tijdens dat weekendje weg met de tent. Maar ook een spat regen hoeft de kampeerpret niet te bederven. De zaken veranderen wanneer het water naar binnen sijpelt. Met wat voorbereiding zorg je ervoor dat het niet zover komt, maar stel dat het daarvoor al te laat is en je slaapzak baadt in een plasje water... Wat dan?

Is water in de tent altijd het gevolg van een verlies aan waterdichtheid?

Nee, niet noodzakelijk. Mogelijk steekt het grondzeil onder de tent uit. Of raken binnen- en buitentent mekaar, bijvoorbeeld omdat je de tent niet strak genoeg opgesteld hebt. Soms is vocht in de tent gewoon condens. Die kan zich vormen omdat je de tent niet goed verlucht of omdat je natte dingen naar binnen nam.

Ben je niet zeker, dan kan je de sproeitest doen. Stel je tent in de tuin op en spuit er van ver met de sproeier op. Parelen de druppels mooi af, dan hou je het tijdens je volgende kampeertrip droog. Geraakt het tentzeil daarentegen verzadigd, dan is het tijd voor actie - zie verderop. Een verlies aan waterdichtheid zorgt ervoor dat je tent minder snel opdroogt en dat je die vaker nat zal moeten inpakken.

Met deze voorzorgsmaatregelen hou je je tent langer waterdicht

Vuil, olie en uv-straling breken de waterdichte coating af, waardoor zelfs de meest kwalitatieve tent na verloop van tijd minder bestand is tegen regenbuien. Dat geldt overigens ook voor ander waterdicht materiaal, zoals regenjassen. Wil je zo lang mogelijk van je tent genieten? De eenvoudigste manier is ook de effectiefste: draag goed zorg voor je materiaal, zowel tijdens het kamperen als erna.

Zet je tent waar mogelijk in de schaduw. Controleer altijd de ondergrond op scherpe stenen, dennenappels of wortels, om beschadiging van het grondzeil te vermijden. En, hoe aanlokkelijk het ook is, droog je natte spullen niet bovenop de tent. Na elke kampeertrip veeg je het vuil van je tent met een vochtige vod. Gebruik enkel water of hooguit een milde zeep. Andere schoonmaakmiddelen tasten de waterdichtheid net aan. Berg je tent ook altijd droog op.

Naden opnieuw waterdicht maken

De naden zijn de achilleshiel van een tent uit polyester. Doorgaans tapet de fabrikant een waterdichte coating op de naden, maar die kan er na verloop van tijd opnieuw afkomen. Zeker bij goedkope tenten. Is dat het geval? Geen paniek, hier kan je gemakkelijk zelf een mouw aan passen met nadendichter, een product dat te koop is in alle buitensportwinkels.

Detecteer de plekken waar de coating begint af te pellen en krab die er volledig af. Waar de coating nog intact is, laat je die best hangen. Daarna smeer je de naden langs de binnenkant in met een millimeter van het product, sommige experts hebben het over ‘de dikte van een laag boter op een geroosterde boterham’. Doe alle naden tegelijk. Als er eentje begin te lekken, is het wellicht een kwestie van tijd vooraleer de andere dat voorbeeld volgen.

Opgelet: bovenstaande geldt enkel voor tenten uit polyester of nylon. De naden van tenten uit katoen moeten bij de eerste regenbui wat ‘zetten’, maar kunnen er nadien een hele tijd tegenaan.

Buitenzeil herstellen en impregneren

Ook een niet-waterdicht buitenzeil hoeft geen reden zijn om de tent in de vuilbak te kieperen.

  1. Stel je tent eerst op een droge, windstille, schaduwrijke plek op, waar je idealiter wat beweegruimte hebt. Maak schoon met water.
     
  2. Inspecteer de buitentent op kleine scheurtjes. Die kan je gemakkelijk zelf herstellen met speciale zelfklevende tentdoek, herstellapjes of -tape, te koop in outdoor- of kampeerwinkels.
  1. Ook wie z’n tent behandelt als z’n eigen kind zal hoe dan ook ooit af te rekenen krijgen met verminderde waterdichtheid. De oplossing luidt dan: impregneren. Met andere woorden: een waterdicht laagje aanbrengen die water en vuil afstoot in plaats van aantrekt.

    Er bestaan daarvoor zowel sprays als vloeibare middelen, die je respectievelijk op de tent spuit of aanbrengt met een sponsje of vod. Een bekend en degelijk merk is Nikwax. De meest producten beschermen ook tegen uv-straling.

    Let op, lees altijd de instructies van de fabrikant. Sommige producten moet je namelijk op een nat tentzeil aanbrengen, andere op een droog.
     
  2. Laat je tent volledig drogen, best uit de zon.

Ook hier geld dat nylontenten meestal een ander product behoeven.

Grondzeil opnieuw waterdicht maken

Het grondzeil verslijt het snelst. Hier geldt dezelfde werkwijze: nakijken op scheurtjes, herstellen, impregneren en drogen.

Hoe vaak moet je je tent impregneren?

Dat hangt af van de manier waarop je de tent gebruikt, waar je die opzet en hoe je er zorg voor draagt, maar ook van de kwaliteitsstandaarden van de fabrikant. In het eerste jaar na aanschaf moet je in principe niet impregneren, tenzij je doorheen de seizoenen kampeert. Als vuistregel geldt dat je dat best om de acht kampeerweken doet voor goedkope tenten, om de 25-30 kampeerweken voor meer kwalitatief materiaal.

Lees ook: zo krijg je je materiaal tiptop voor het kampeerseizoen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer