Hoe kampeer ik netjes in de vrije natuur?

3 minuten leestijd

Goeie voornemens genoeg om alles netjes achter te laten als je gaat kamperen in de vrije natuur: leave no trace. Alleen: hoe doe je dat in de praktijk?

praktisch
  • Kamperen

Alles mee?

Een klokhuis blijft makkelijk acht weken liggen voordat het is vergaan en een bananenschil kan er zelfs twee jaar over doen. Dus ja: ook organisch afval neem je beter mee naar huis.Zorg daarom dat je altijd een herbruikbaar zakje of bakje bij je hebt. Deze zakjes van ongeveer 300 milliliter zijn makkelijk schoon te maken. Je kan ze zelfs in de vaatwasser stoppen.

• Herbruikbare zakjes, set van 4 – €9,99 – Nom Nom Reusables.

Weg met wc-papier

Rondslingerend wc-papier, je wordt er niet blij van als wandelaar of kampeerder. Maar er is meer: je wil vooral niet dat wilde dieren er ziek van worden of zelfs stikken. Vervang daarom je toiletpapier door een plasdoekje van antibacterieel, superabsorberend en geurneutraliserend materiaal. Je gebruikt het doekje daardoor prima meerdere keren, voor je het wast. Op je kampeerplek laat je het sneldrogende doekje, na een handwasje, drogen in de zon voor een extra steriliserend effect.

• Herbruikbare plas-afdroogdoek - €21,95 – Kula Cloth

Zand erover

Wist je dat menselijke ontlasting heel wat kan verstoren in de natuur? Niet alleen de natuurlijke geuren die voor dieren erg belangrijk zijn, maar het kan ook de gezondheid van de beestjes negatief beïnvloeden, als ze uitwerpselen opeten. Graaf dus eerst een gat van zo’n 15 centimeter. Dat kan met een stok of met dit handige schepje. Doe je behoefte in het gat en meng met wat organisch materiaal voor je het dichtgooit, zodat het sneller verteert.

• Opvouwbaar stalen schepje – €11,99 – Basic Nature.

Teiltje!

Doe nooit rechtstreeks je (af)was met wasmiddel in een natuurlijke waterbron, ook niet met biologisch afbreekbare zeep. Het is aanlokkelijk, maar het is één van de meest gemaakte fouten bij vrij kamperen. Neem een opvouwbare emmer uit sterk en gecoat polyester mee. Stort het gebruikte water achteraf uit op minstens 60 meter van de waterbron. Helemaal klaar? Vouw de emmer op tot een plat formaat en berg hem compact op.

• Opvouwbare emmer van 9 liter – €18,95 – Bo-Camp.

Da’s écht schoon

Als je vrij kampeert, wil je jezelf zo nu en dan ook eens opfrissen. Ga voor vochtige doekjes die je meeneemt naar huis of was jezelf met een biologisch afbreekbaar wasmiddel. Dit middel is speciaal gemaakt voor kamperen in de wildernis: het is vrij van schadelijke stoffen en is dus erg natuurvriendelijk. Het is trouwens een 4-in-1-product: naast je haar en lichaam wassen kan je er ook je vuile was en afwas mee doen.

• Toiletaccessoire Wilderness Wash 100 ml – €6.95 – Sea To Summit.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer