Hoe kies je een lichtgewicht tent om te langeafstandswandelen of toerfietsen?

3 minuten leestijd
De grootste luxe bij een langeafstandswandeling of een meerdaagse fietstocht: een lichte rugzak of fietstas. Een lichtgewicht tent is bijgevolg de belangrijkste aankoop voor mensen die zich serieus op dat soort hobby’s willen toeleggen.
praktisch
 • Kamperen

Een tent heeft een grote impact, zowel op je budget als op het gewicht dat je meezeult. Daar ga je niet licht over. Bij je beslissing hou je best rekening met:

 • Capaciteit. Met hoeveel mensen trek je op pad? Trekkerstenten kunnen meestal één tot vier personen te slapen leggen. De capaciteit van een tent heeft de grootste impact op het gewicht ervan. Kies idealiter voor de kleinste tent waarin jij en je gezelschap passen. Hoewel het een uitstekende reflex is om vooraf te bekijken wat er nog van materiaal op de zolder ligt, ga je best niet in je eentje wandelen met een tent voor drie personen. En het is wellicht ook niet zo slim om die zware legertent van nonkel Jos op je rug te sjorren. Ben je groot of heb je graag wat extra ruimte, dan kan je eventueel wel opteren voor een tent met een capaciteit van één extra persoon.
   
 • Seizoensgeschiktheid. Tenzij je een ervaren hiker bent, die in de winter op de top van Ben Nevis bivakkeert, volstaat een drieseizoenstent. Die is licht en beschermt je in lente, zomer en herfst. Zo’n tent kan regen en wind aan. Een wintertent - officieel een vierseizoenstent - weegt veel meer en is dus enkel aan te raden voor expedities in de sneeuw of extreem gure omstandigheden.
   
 • Ruimte. In vakjargon vaak aangeduid als ‘leefbaarheid’. Hoe minder een tent weegt, hoe minder ruimte je als kampeerder vaak hebt. Dat geldt zowel in de hoogte (kan je rechtop zitten?) als in de breedte en lengte (heb je voldoende hoofd- en elleboogruimte?). Zeker ultralichte tenten kunnen binnen benauwd aanvoelen. Iets zwaardere exemplaren creëren met steile muren extra ruimte in de hoogte. Aan jou om uit te maken wat je het belangrijkst vindt en om een goede balans te vinden tussen de twee. Test een en ander uit door in de outdoorwinkel in de tent te gaan liggen. De ultieme sleutelvraag: in welke tent vertoef je het liefst tijdens een onweer of storm?


  Onder leefbaarheid vallen ook: het gemak waarmee je je onderkomen opzet, hoeveel deuren en voortenten het heeft en hoe goed de tent te ventileren valt. Ultralichte tenten hebben soms slechts één zeil in plaats van een binnen- en buitentent. Dat weegt minder, maar vergroot de kans op condensatie.
   
 • Gewicht (per kilo). Licht én goedkoop valt moeilijk te combineren. Hoe lichter een tent, hoe meer je vaak betaalt. Omdat de tent gemaakt is van extra sterke en toch lichte materialen. Het is een kwestie van de balans tussen beide te bewaren. Aan jou om te bepalen waar je je goed bij voelt. Als richtlijn geldt dat hardcore trekkers het gewicht van hun tent proberen te beperken tot een kilo per persoon. Een tweepersoonstent kan in dat geval tot twee kilo wegen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer