Inbraakpreventie in de camper

7 minuten leestijd

Het risico op inbraak of diefstal is bij campers relatief gering, maar niet onbestaande. Hoe kan je preventief campercriminaliteit vermijden of je camper extra beveiligen?

praktisch
  • Kamperen
  • Kamperen met de motorhome

Een wagen voor 100 procent tegen inbraak beveiligen is een utopie. Extra beveiliging kan wel voor geruster gemoed zorgen, want wie het de onverlaten wat moeilijker maakt zal minder kans lopen om het slachtoffer te worden van inbraak. Campertijd helpt je daarbij met een overzicht van eenvoudige tot meer uitgebreide preventiemiddelen en sloten. Op de websites van de producenten vind je nog meer individuele oplossingen. Bestellen kan doorgaans via je camperdealer, die je ook informeert over alternatieven die mogelijk beter bij specifieke merken of modellen passen. 

20 anti-diefstaltips

1. Vergrendel je raam

Polylock raamgrendels van Polyplastic zijn voorzien van een drukknop die het raamboompje in gesloten toestand vergrendelt. De grendels zijn los verkrijgbaar en eenvoudig zelf te plaatsen. Openwurmen met een ijzerdraadje is dan niet meer mogelijk. Merk en type van een camperraam staan in print in een hoek van het vensterglas. Bestellen kan bij de dealer. Prijs per stuk ca. € 13,50.

www.polyplastic.nl

2. Fixeer je raam

Raamfix is een stalen handgreepje dat over de bestaande raamvergrendeling schuift. Het voorkomt openen van het raamboompje van buitenaf. In geval van nood is het ook snel en gemakkelijk te verwijderen. Voor ramen van Dometic, Seitz en Polyplastic vanaf € 15,80.

3. Sluit het portier

Zowel Thule als HeoSolution (HeoSafe) bieden een assortiment extra portiersloten en grendels voor de voorportieren van campers. Belangrijk is dat je ze gemakkelijk en snel kan inschakelen en ook uitschakelen. Prijzen lopen uiteen van € 100 tot € 160.

www.thule.com

www.heosolution.de

4. Sluit de celdeur

Het mooi gestroomlijnde Thule Inside-Out Lock is in veel uitvoeringen verkrijgbaar voor alle deurtypes, ook schuifdeuren. Zo is er een versie die ook van binnenuit geopend en gesloten kan worden, zonder sleutel. € 109.

www.thule.com

5. Sluit de schuifdeur

Voor de schuifdeur van buscampers zijn volop sloten verkrijgbaar om ze te blokkeren. Maar aan de buitenkant is dat niet handig. De nieuwste oplossing van HeoSolution vervangt de originele handgreep binnen. Om de schuifdeur te vergrendelen duw je de hendel extra ver naar voren (in de rijrichting) en de schuifdeur is buiten het originele slot om vergrendeld. Ontgrendelen gaat in dezelfde beweging als openen. € 79.

www.heosolution.de

6. Alarm op ramen en deuren

Bij techniekgigant Conrad zijn diverse betaalbare alarmsystemen te vinden. Een basisalarm werkt op batterijen en geeft een pokkeherrie als iemand de twee magneetcontacten scheidt door een raam of deur te openen. Een set van Olymp beveiligt vier deuren of ramen en is voorzien van sirenes tot 85 dB(A). Eenvoudig op te plakken, inclusief batterijen. € 6,63.

www.conrad.be

7. Geavanceerd alarm

De Mobeye Argos is een geavanceerd en innovatief, maar toch eenvoudig te bedienen alarmsysteem op batterijen of 12 volt. Het werkt met een eigen sim-kaartje (niet meegeleverd). Een bewegingsmelder zorgt voor de detectie van binnendringers, waarna het apparaatje alarm slaat naar je gsm. Er zitten vele handige instelmogelijkheden op. Uit te breiden met raam en deursensoren. 16, 9 x 3,5 cm - € 395.

www.mobeye.com

8. Alarm op afstand

Afschrikken werkt, maar je wilt niet te pas en te onpas de hele camping wekken. Thitronik levert met Wipro III een bijna extreem doorontwikkeld alarmsysteem, waarvan componenten draadloos zijn verbonden. Het systeem is oneindig uit te breiden voor smartwatch, smartphone, gasdetectie, dakluiken, ramen, deuren, startonderbreking en zelfs de fietsen achterop de camper. Vanaf ca. € 400.

www.thitronik-automotive.de

9. Alarm bij gas

De methode is bij boeven gelukkig nauwelijks in gebruik, maar apparatuur ter detectie van verdovingsgassen is toch te koop. De Dometic MagicSafe MSG 150 gasmelder detecteert de aanwezigheid van bedwelmende gassen. Het apparaat slaat alarm met een luid signaal. De sensor herkent bedwelmende gassen op basis van ether, chloroform, butaan, ethaan en tri-chloorethaan. Hij stelt zich automatisch af op de aanwezige gasvrije omgevingslucht. € 125.

www.dometic.com

10. Steek het in een mobiel kluisje

Alle belangrijke documenten bescherm je tegen vlugge vingers door ze op te bergen in een autokluisje. De houder van de cassette kan je vastschroeven, bijvoorbeeld aan een stoelconsole. De documentensafe zelf is eenvoudig mee te nemen in een (fiets)tas. 2 kg - € 33.

11. Steek het in een stevige kluis

Duurdere spullen berg je op in een stevig verankerd kluisje. Mobil-safe levert er in vele gedaanten, van klein tot groot en voor diverse campermodellen precies op maat. Bijvoorbeeld een model dat stevig verankerd kan worden in de console van een van de cabinestoelen. Vanaf € 149.

www.mobil-safe.net

12. Steek het in de portierkluis

Aan een portierkluis (alleen beschikbaar in Fiat Ducato) kan een boef niet onopgemerkt prutsen. Om er goed bij te komen moet het portier openstaan. De kluis is opgenomen in de accessoirelijst van de Erwin Hymer Groep-merken en is verkrijgbaar bij Mobil-Safe. Vanaf € 299.

13. Leg hem aan de ketting

De ketting van DoubleLock is in de maten 130 en 200 cm verkrijgbaar. Hij heeft hoekige gehard stalen schakels met een gekeurd slot aan een geharde pen. Leghe‘m om een as, dan door de velg en hij beveiligt de camper of je aanhangwagen uitstekend tegen diefstal. Met wat creativiteit zijn extra mogelijkheden te bedenken. € 180,49 (200 cm).

www.doublelock.com

14. Zet je stuur op slot

Het Disklok-stuurslot komt als ‘beste diefstalbeveiliging voor auto’ uit tests door verschillende instanties en autobladen. De disk beveiligt tegen diefstal, voorkomt verbreking van het stuurslot (de disk draait los om het stuur) en gaat wegrijden tegen. Bovendien maakt het slot diefstal van het stuur en de airbag onmogelijk. Vanaf € 159,99.

15. Vergrendel je versnellingspook

De merken BearLock en Construct leveren mechanische versnellingsbak- en stuurassloten tegen diefstal van een camper. Ze worden in het dashboard of middenconsole ingebouwd. Alleen het cilinderslot blijft zichtbaar. Je zet de versnelling in z’n achteruit, activeer het slot, sleutel eruit en klaar. Rond € 650 tot € 750. 

www.bearlock.be

www.constructsloten.be

16. Verhinder digitale kraak

De On Board Diagnostic-poort is het aansluitpunt voor garages om met boordcomputer van de camper te communiceren voor een diagnose. Via die OBD-stekker kunnen dieven echter aan de software om die uit te lezen of nieuwe sleutels in te lezen en zo de startonderbreking te omzeilen. Een OBD-slot voorkomt  aansluiting van apparatuur door het boevengilde. Vanaf € 159.

www.constructsloten.be

17. Kijk rond je camper

Dometic PerfectView CAM 360 AHD is een camerasysteem dat een camper met vier camera’s aan alle zijden in beeld brengt. Met de afstandsbediening schakel je van en naar alle beelden tegelijk, of van de ene naar de andere camera. Aangesloten aan de voertuigsystemen dient de set ook als rijassistent, voor beeld links of rechts van de camper als je af wil slaan of aan drie zijden bij inparkeren. Video-opnamen slaat het systeem automatisch elke tien minuten op. Werkt ook als beveiliging rond de camper. In de 360° Bird View-modus zijn alle kanten van de camper in het zicht. € 2.025.

www.dometic.com

18. Spoor je gestolen camper op

Een gps-tracker in de motorhome geeft aan waar de camper zich precies bevindt, mocht die verdwenen zijn. Helaas kennen dieven ook zogenaamde gps-jammers: signaal verstorende apparatuur. Maar ook dat is te omzeilen met de zeer kleine Apple AirTag, die je in de wagen kan verstoppen en altijd met je iPhone op te sporen is. De AirTag kan zelfs in de voering van een jas, een handtas of laptoptas. 32 x 8 mm - € 35.

www.apple.com

19. Sla nuttige info op

Gebruik de cloud of een (verstopte) USB-stick voor de opslag van serienummers, foto’s van documenten, sleutelnummers, telefoonnummers van banken, ambassades en verzekeringen.

20. Houd nieuwsgierige blikken buiten

Getinte folie voor autoruiten onttrekt waardevolle spulletjes aan ongewenste blikken. Bovendien is de folie warmte werend en een extra belemmering tegen snel even intikken van het raam. Op de voorruit en voorportieren is folie echter niet toegestaan; ook heldere folie niet. Prijzen zijn modelafhankelijk. Montage onder meer via CarGlass-filialen.

www.carglass.be

Wees voorzichtig

Zonder extra middelen is al veel inbraakpreventie mogelijk door je campergedrag aan te passen met enkele simpele aandachtspunten:

  • Overnacht en parkeer op overzichtelijke camperplaatsen.
  • Zoek een plekje met enige sociale controle.
  • Parkeer in de rijrichting, steek nivelleerblokken achter de wielen, houd je contactsleutel altijd bij de hand en houd je bestuurdersplaats altijd klaar voor vertrek.
  • De claxon van de camper is je alarmbel als je onraad bespeurt.
  • Berg waardevolle goederen op, ook ’s nachts.
  • Heroverweeg welke waardevolle spullen echt mee op reis moeten.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer