Kamperen in de hitte? Zo houd je het hoofd koel

3 minuten leestijd

De klimaatverandering maakt hittegolven alsmaar frequenter. En kampeertrips bijgevolg warmer. Hoe vermijd je als kampeerder kleffe, zweterige nachten in je tent?

praktisch
  • Kamperen

Gebruik de schaduw

Open deur nummer één. Zet je tent niet zomaar in het eerste het beste stukje lommer, maar bedenk je ook hoe de zon de daaropvolgende uren beweegt. Idealiter sta je vooral ‘s ochtends zo lang mogelijk in de schaduw, zo moet je niet om zes uur de tent ontvluchten omdat die al lijkt op de betere braadoven. ‘s Avonds koelt schaduw de tent af vooraleer je erin kruipt. Geen goed plekje gevonden? Met een tarp kan je eventueel trachten een flard schaduw te creëren.

Kies een geschikte tent

Liefst eentje die kamperen in warm weer toelaat. Vooral ventilatie is cruciaal: kies voor een tent met grote ventilatiegaten en veel mesh, kwestie van de lucht zoveel mogelijk te laten circuleren. Lichte kleuren absorberen de hitte minder. Als je de mogelijkheid hebt, breng dan een grotere tent dan nodig. Hoe groter de tent, hoe langer het ‘s nachts duurt vooraleer je lichaam die ruimte warm stookt.

Laat de wind zijn werk doen

Probeer de ingang van de tent te richten naar de wind. Check desnoods op het weerbericht uit welke richting de wind komt. Zet ook elk raampje open.

Slaap zonder buitentent

Als Frank Deboosere geen regen voorspelt, kan je overwegen om zonder de buitentent te kamperen. Zo kan de lucht optimaal circuleren. Een buitentent is niet enkel gemaakt om je te beschermen tegen weer en wind, maar ook om je lichaamswarmte bij te houden. Door te slapen zonder buitentent, kan je de hitte laten ontsnappen, de vochtigheid verminderen en condensatie vermijden.

Slaap op een veldbed

Door weg van de grond te slapen, kan de lucht eronder beter circuleren

Slaap in de buitenlucht

Bijvoorbeeld onder een tarp, in een bivvybag of in een hangmat.

Kampeer in de buurt van water

Liefst een plas of een rivier waarin je kan zwemmen of kajakken. Maar zelfs als dat niet toegestaan is, koelt de aanwezigheid van water de omgeving af. Geen water? Neem een koele douche voor het slapengaan.

Breek je tent overdag af

Oké, dat lijkt radicaal. Maar bedenk je dat een tent in de volle zon niet verschilt van een broeikas. Bovendien is langdurige blootstelling aan zonnestralen slecht voor de stof van je tent. Je tent ‘s ochtends afbreken en ‘s avonds opnieuw opbouwen is dan een kleine moeite.

Vermijd kampvuren

Die zijn sowieso verboden in periodes van langdurige droogte en verhogen onnodig je lichaamswarmte.

Breng een bevroren fles water mee

Bevries de fles thuis al en neem ze ‘s avonds mee in je tent, bijvoorbeeld gewikkeld in een T-shirt. Geen vriezer in de buurt? Probeer een koel bergstroompje te vinden om je fles te vullen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer