De perfecte caravan voor gezinnen

Om te weten te komen wat de plus- en minpunten zijn van caravanmodel LMC Style 490 K, gingen we op bezoek bij een gezin dat écht met deze caravan op vakantie gaat. De resultaten zijn representatief: de ervaren kampeerders kennen hun caravan intussen op hun duimpje.

Tekst Steven Durnez - Dank aan Dimitri en Sarah voor hun gastvrijheid

Wie is er beter geplaatst om een caravan te beoordelen dan de eigenaar zelf? Dimitri (38) en Sarah (37) kamperen al twee jaar met deze gezinscaravan, samen met hun kinderen Louis (9) en Fons (7) – en de hond. Dimitri en Sarah hebben vijftien jaar kampeerervaring op de teller. Zoals zovelen zijn ze ooit gestart met een iglotent, daarna kregen ze voor een verjaardag een tunneltent cadeau. Met de gezinsuitbreiding volgde ook de eerste caravan: een acht jaar oude Fendt, die de familie enkele jaren later inruilde voor een fonkelnieuwe LMC Style 490 K.

Sarah laat er geen twijfel over bestaan: hun kinderen zijn gek op kamperen: ‘We zijn nog niet goed aangekomen of ze willen meteen hun fietsen van de caravan haken om de camping te verkennen. Als we twee weken voor we op vakantie vertrekken de caravan voor de deur zetten om hem in te laden, eten we er soms al in. Dat is echt een microbe. Als ze je te pakken heeft, laat ze je niet meer los.’

‘Tijdens onze reis lassen we altijd twee tot drie tussenstops in voor de kinderen. In de voormiddag rijden we enkele uren - 300 à 400 km - en in de namiddag doen we activiteiten ter plaatse. Een camping reserveren we zelden op voorhand. Vorig jaar waagden we ons aan een uitgestippelde reis en dat was gewoon ons ding niet. Onderweg kom je zoveel mooie en onverwachte plaatsen tegen. We laten ons liever verrassen. De omgeving speelt voor ons een heel belangrijke rol.’

Vast bed voor ouders én kinderen

‘We kwamen bij LMC terecht omdat we een specifieke indeling wilden, en weinig merken bieden dit model aan. Wij wilden echt een vast bed, een zithoek en slaapplaats voor de kinderen. In onze vorige caravan hadden we enkel een hoekbed en een zithoek. Die zithoek moest telkens worden omgebouwd tot slaapplaats voor de kinderen, waardoor we minder vrijheid hadden.

In dit model stap je de caravan binnen naast de keuken, en dat was een bewuste keuze. We wilden niet dat je binnenkwam aan het stapelbed. We vinden dat niet alleen veiliger, het is ook fijn dat we de kinderen niet hoeven te storen als wij langer opblijven.’

3

Het rapoort

Zithoek

+ In de zithoek is het heel aangenaam vertoeven. De kinderen liggen vaak languit op de banken.

- Enig minpuntje is de wielkast onder de tafel, daar stoot je als volwassene soms je benen aan.

Badkamer

‘De badkamer gebruiken wij enkel als noodtoilet ’s nachts. We wassen ons wel soms aan de wastafel.’

+ De ruimte is groot genoeg voor één persoon om zich comfortabel in te bewegen.

+ Het toilet is verdraaibaar, wat handig is.

+ Al het toiletgerief past moeiteloos in de kasten.

Slaapcomfort

+ De bedden zijn breed genoeg en handig voor de kinderen zijn de veiligheidsnetjes en leeslampjes.

+ De kinderen hebben elk een venster.

- Het bovenste stapelbed had iets lager gemogen. Terwijl het kind dat onderaan ligt te veel ruimte heeft, zit de bovenste slaper al snel met zijn hoofd tegen het plafond. Dat komt natuurlijk omdat tussen de twee bedden een garage met buitenluik zit.

- Wat LMC had mogen voorzien, is een gordijn om het ouderlijke bed af te schermen. Dat was er niet, maar we hebben er zelf één gemonteerd.

Keuken

Dimitri en Sarah koken zo veel mogelijk buiten of onder de luifel. Bakken doen ze binnen nooit, iets koken wel. Ze zijn heel enthousiast over de keuken in de caravan.

+ Er is genoeg bergruimte.

+ De koelkast is fantastisch ruim: we kunnen vier dagen verder zonder boodschappen te doen.

Verlichting/verduistering

+ In de badkamer is er geen venster in de zijwand, maar wel een dakvenster. Dat vinden we prima.

- De dakluiken in de caravan mochten best wat groter zijn.

- De verduisteringsgordijnen laten nog veel licht door langs de randen. Het zou beter zijn geweest als de verduistering groter was dan het venster. Nu is dat maar net gepast.

Bergruimte

+ Onder het ouderlijke bed, dat dwars op de rijrichting staat, schuilt een gigantische ruimte die langs buiten bereikbaar is. Wij krijgen daar onder andere onze tafel, vier stoelen, opblaasbare boot, buitenkeuken en barbecue in. Je kan er ook van binnenuit aan: de lattenbodem veert eenvoudig omhoog en blijft staan.

+ Onder het bovenste bed van het stapelbed zit een garage met buitenluik. Dat laat ons toe om fietsen mee te nemen. Ook de bench van onze hond, die mee op reis gaat, kan erin.

- Een paar kleerhaken aan het tweepersoonsbed zouden van pas komen.

Verwarming

+ De ringverwarming doorheen de caravan doet prima z’n werk.

Conclusie

Voor onze gezinssituatie is dit de ideale caravan: wij hebben ons eigen bed, de kinderen ook, zonder dat er iets moet omgebouwd worden. Ook het gewicht is voor ons belangrijk. Wij hebben gekozen voor een asverzwaring bij aankoop - als je weet dat we met twee kinderen reizen, vier fietsen, de hond, bagage, tafels en stoelen, dan was dat ook wel nodig. Daarnaast was ook de prijs een doorslag

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!