Design en luxueuze opties worden standaard

4 minuten leestijd

Naast de camper is ook de caravan nog altijd een populair vakantieverblijf voor veel Belgische kampeerders. De belangrijkste trends van 2020: de opkomst van de enkele bedden, all-inclusive concepten en hier en daar een voorzichtig afscheid van de eeuwige houtdecors in de caravaninterieurs.

actua
 • Kamperen

Trend 1: flexibele slaapplaatsen

Een van de belangrijkste trends is de opkomst van de caravanindeling met enkele bedden. Die indelingen zijn de best verkochte in de camperwereld en nu volgen dus ook de caravans.

Anno 2020 heeft elk caravanmerk die indelingen op de website staan, meerdere modellen zelfs. Enkele bedden: het oogt ongezellig, maar ervaren kampeerders weten dat je van die twee bedstedes een enorme ligweide kan maken met een optioneel tussenstuk. Waardoor een knuffelparadijs ontstaat van twee bij twee of zelfs 2,30 meter (Eriba Nova). Anderzijds zijn enkele bedden ook praktisch voor wat oudere kampeerders: je stapt makkelijk in en uit bed en voor een nachtelijke sanitaire stop hoef je niet over je partner heen te klimmen. Een ander voordeel van enkele bedden ontdek je tijdens tropische nachten in Toscane of aan de Spaanse costa’s, waar de thermometer ’s nachts nog steeds ruimschoots boven de 35 graden blijft. Op de doorgaans smalle, soms slechts 135 cm brede tweepersoonsbedden plak je op zweterige nachten al snel aan elkaar - lang leve de enkele bedden! En voor de romantische momenten grijpen we dat tussenstuk weer uit de caravanberging…

Trend 2: opties nu standaard aan boord

Een andere trend voor 2020 zijn de all-inclusive concepten. Hobby hanteert die formule al jaren, en inmiddels zijn ook andere caravanproducenten overtuigd.

Zoals de Sloveense fabrikant Adria, die voor volgend seizoen ‘Adria Inclusive’ introduceert. En dat geldt ook voor Knaus, die al enkele jaren de ‘Silver Selection’ voert, maar voor 2020 ook z’n populaire Südwind meer dan zeer compleet aflevert. Alles wat een koper in de showroom op de optielijst zou aanvinken, zit nu standaard aan boord:

 • grotere dakluiken
 • extra leesspotjes
 • USB-aansluitingen
 • insectenhordeur
 • boiler
 • zelfstellende remmen
 • antislingerkoppeling
 • een hoge koelkast met meer inhoud
 • neuswiel met ingebouwde disselweger (Knaus)
 • tweede voortentrail aan de achterkant van de caravan (Adria): handig voor een tweede luifeltje voor een ontbijt in de ochtendzon of als regenbescherming voor de fietsen

Trend 3: houtdecor maakt plaats voor stijlvoller interieur

Veel producenten steken extra energie in het design van hun caravans en werken samen met binnenhuisarchitecten en stylisten.

Bürstner maakt er zelfs een filosofie van, met het thema ‘wohnfühlen’, een samentrekking van ‘wohnen’ en ‘wohlfühlen’, dat in het Nederlands zoveel betekent als ‘overal thuis’. Fabrikanten doen steeds vaker een beroep op binnenhuisarchitecten en stylisten. Daardoor wordt hier en daar voorzichtig afscheid genomen van de houtdecors die al decennialang de caravaninterieurs domineren. Vorig jaar zagen we dat in de Dethleffs Generation-caravan en nu komen we het ook tegen in bijvoorbeeld de Bürstner Averso Harmony Line. Ook een merk als Tabbert experimenteert volop, om de sfeer van New Yorkse lofts (succesvol!) te introduceren in hun meest luxueuze series, zoals in de Puccini, die opnieuw van de tekentafel komt. Met luxegadgets als een soort lichtsluis bij de entree, die je verwelkomt met een kalmerende led-sterrenhemel vanuit een glazen miniplafond. Verlichting is ook een thema bij Hobby en Dethleffs, dat bij de ontwikkeling van de nieuwe Nomad-caravanserie zelfs een lichtarchitect inschakelde. Het resulteerde in verborgen led-verlichtingsslangen op drie niveaus in de hele caravan: onzichtbaar weggewerkt langs de bovenkasten in plafond, onder het werkblad van de keuken en langs de vloer, waardoor alles veel ruimtelijker en sfeervoller oogt - stuk voor stuk apart te dimmen, zodat je zelf de sfeer in de caravan bepaalt.

Trend 4: slimme elektronica

Huizen worden steeds slimmer, dus het is logisch dat ook caravans uitgerust worden met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Met de stereo aan boord van Sprite-caravans, met ingebouwde luidsprekerboxen, stream je je eigen muziek vanaf je smartphone of tablet. We zien ook steeds vaker tv’s aan boord van caravans - tot zelfs 32 inch, groter dan bij veel mensen thuis. Op het gebied van elektronica introduceerde Truma enkele jaren geleden het iNet-systeem, waarbij je vanuit het restaurant alvast de verlichting van je caravan activeert, de kachel een graadje hoger zet of de airco juist een paar graadjes lager. Inmiddels zie je via dat systeem ook hoelang je gasflessen nog meegaan. Nieuwe gadgets die snel navolging zullen krijgen zijn de pas geïntroduceerde magnetische, oplaadbare led-leesspotjes van Bürstner en Eriba, in de hoeken van de woonlounge. Afneembaar door hun magnetische bevestiging, waardoor je ze ook in het slaapgedeelte kan gebruiken, of als sfeerlampje in de voortent of onder de luifel. Wedden dat andere fabrikanten dat voorbeeld snel zullen volgen? Tip van de Pasar-redactie: ontwikkel dan meteen even door, zodat ze ook te gebruiken zijn als powerbank voor de mobiele telefoon of tablet. Want USB-aansluitingen heb je nooit genoeg in de caravan. Al helemaal als je met kinderen op vakantie gaat.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer