Doen: kamperen in de sneeuw (in de Hoge Venen)

Wakker worden in de sneeuw? Yes please! Waar? In de Hoge Venen. Kelly Mortelmans testte het zelf uit met organisatie We Are Outsiders. En is helemaal overtuigd!

Onze vriendenkring kan je indelen in twee groepen: degenen die bij temperaturen lager onder nul liefst onder een dekentje bij het haardvuur zitten en de outsiders. Die worden blij van buitenavonturen, wat de weersomstandigheden ook zijn. Een beetje sneeuw schrikt hen niet af om buiten te gaan kamperen. Afgelopen winter liep ik over van het ene kamp in het andere: ik trotseerde de kou en ging in een tentje overnachten in de Hoge Venen, terwijl die bedekt waren door een dik pak sneeuw.

#weareoutsiders
Hoe begin je aan zo’n avontuur? Ik durfde het aan onder begeleiding van We Are Outsiders (kortweg WAO), een bende avonturiers die het hele jaar door outdoor activiteiten organiseren en die hun hand niet omdraaien voor een beetje sneeuw. Hoe dichterbij het weekend kwam, hoe meer ik ging twijfelen aan mezelf. Ging ik dat wel kunnen, zo slapen in een piepklein tentje bij vriestemperaturen? En een wandeling van twintig kilometer, dat moest lukken! Stel je voor dat ik de hele groep ophou…

Geen angst, geen horror
Gelukkig was er Tim, die niet alleen alles tot in de puntjes had voorbereid maar ook alle angsten en horrorscenario’s de kop indrukte. Alles aan het sneeuwweekend bleek dan ook boven verwachting. Om te beginnen lag er voor Belgische normen een enorm pak sneeuw; de Hoge Venen werden omgetoverd tot een echt winterwonderland. Het eten was niet alleen warm en voedzaam, maar bleek pure culinaire verwennerij. De groep vreemden die zouden zuchten als ik hen niet kon bijbenen, bleken sympathieke en behulpzame gelijkgestemden te zijn met een open geest.

Zelf proberen?

Of het koud was? Ja. Was dat erg? Nee. Is het een aanrader? Absoluut. Zin om het ook eens te proberen? Lees het volledige artikel in het decembernummer; daar vind je ook alle tips & tricks om warm te blijven.

www.weareoutsiders.be

Zelf proberen? 5 tips!

Of het koud was? Ja. Was dat erg? Nee. Is het een aanrader? Absoluut. Met de 5 tips wordt winterkamperen een koud kunstje.

  1. ‘Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kledij.’ Doe dus van laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Favoriet is een thermische onderlaag in merinowol. Hou zeker je hoofd en voeten warm met een wollen muts en wollen sokken, ook ín je slaapzak. Voorzie voor overdag stevige, waterdichte wandelschoenen. Koude, natte voeten zorgen ervoor dat je het helemaal koud hebt.
  2. In een tent komt de koude vooral langs onder. Wij namen een goedkope isolatiemat mee in de vorm van een zilveren cover om op je autoruit te leggen als het vriest. Daarop lag nog een fleecedeken, dan pas de slaapmatjes. Spotgoedkoop, maar een wereld van verschil. Ook schapenvellen onder je mat of op je stoel houden je rug lekker warm.
  3. Heb je geen goede slaapzak, huur er dan eentje bij WAO. Bij een nacht van -8 °C was mijn slaapzak met comforttemperatuur - 15 °C ideaal, terwijl mijn man het in de slaapzak met comforttemperatuur - 10 °C zelfs een beetje te warm had.
  4. Beweeg nog wat voor je gaat slapen en drink iets warms. Het overige warme water giet je in een ouderwetse, rubberen kruik: weg koude voeten!
  5. Een kleine trekkerstent is eigenlijk veel makkelijker op te warmen met je lichaamswarmte dan een grote. Hou het dus klein en knus.

Zin om het ook eens te proberen? Lees hier de volledige reportage in het decembernummer van Pasar Camper & Kamperen

Gepubliceerd op woensdag, december 14, 2022 door Kelly Mortelmans

Delen