Een camper huren? Let op de kleine lettertjes

4 minuten leestijd

Ga je op reis met een gehuurde camper? Lees alle voorwaarden na voor je het huurcontract ondertekent. Zo kom je tijdens of na je reis niet voor onaangename verrassingen te staan. Misschien staan er zaken in het contract die om verduidelijking vragen? Hieronder sommen we courante voorwaarden op die huurbedrijven stellen.

praktisch
  • Kamperen
  • Kamperen met de motorhome

De waarborg

Bij veel bedrijven schommelt de waarborg of franchise rond de 1000 euro. De waarborg mag meestal op de dag van vertrek betaald worden. Als je schade berokkent aan de motorhome, zal de verdeler deze som achterhouden en via een bestek met de schade verrekenen. Als je een deel van de bumper stuk hebt gereden en de herstellingskost lager is dan de waarborg, krijg je de rest terug. Als de kosten veel groter zijn, zal de volledige waarborg worden ingehouden om de herstelling te dekken.

Weetje: ook als je kosten veroorzaakt die meer bedragen dan de waarborg, ben je alleen je waarborg kwijt. Dat is één van de voordelen van huren!

Huisdieren niet toegelaten

Huisdieren worden vrijwel nooit toegelaten! Mensen met allergieën kunnen problemen krijgen als ze een voertuig huren waarin net een dier heeft meegereisd.

Opgelet: als je Fifi meeneemt zonder de verdeler te informeren, kun je de waarborg kwijtspelen, als daar bij het terugbrengen van het voertuig tastbare bewijzen van terug te vinden zijn.

Voorschot & betaling

De meeste huurbedrijven vragen een voorschot bij boeking. Dat kan een percentage van het totaalbedrag zijn of een vast bedrag. Alle huurbedrijven eisen dat de volledige som vereffend is voor de huur aanvangt.

De uitleg

Een gedegen uitleg is onontbeerlijk. Zeker een complete leek krijgt een hele brok informatie te verwerken. Voor wie regelmatig huurt, volstaat een opfrissing. Vraag na of je een soort van handleiding meekrijgt waarop je onderweg kunt terugvallen als je iets vergeten bent.

Telefonische hulp

Vaak zijn verhuurbedrijven alleen bereikbaar tijdens de kantooruren. Sommige hebben een ‘noodnummer’ dat ook na de kantooruren bereikbaar is voor telefonische bijstand.

Tip: heb je problemen en sta je op een camping of camperplaats? Klop even aan bij je buren. Camperaars helpen elkaar graag een handje verder.

Het inbegrepen aantal kilometers

Bepaalde bedrijven hanteren een vast aantal kilometers per week, bijvoorbeeld 2000 of 2500. Anderen beperken het aantal kilometers niet. Nog anderen gaan voor een mix: ‘x’ aantal kilometers per week, en onbeperkt vanaf twee of drie weken huren. Wat als er meer kilometers gereden zijn? Dan zal de verhuurfirma, zoals vermeld in de voorwaarden, een supplement aanrekenen per extra kilometer. 0,20 euro is een gangbaar tarief.

Ophalen & inleveren

  • Een camper huren is net als een auto huren: verhuurbedrijven hebben een checklist die ze samen met jou overlopen voor je vertrekt én als je de camper terugbrengt: de actuele kilometerstand, is de camper volgetankt, is er schade te bemerken in of rond de camper? Als je de camper binnenbrengt, wordt ook nagegaan of de binnenkant netjes is.
  • De meeste verhuurbedrijven hanteren een wisselsysteem: terugbrengen voor elf uur, vertrek rond of vanaf veertien uur. In die korte tussentijd moet de dealer de camper klaarstomen voor de volgende klant. Eventuele herstellingen moeten in sneltempo gebeuren, eventueel een poetsbeurt binnen en/of buiten, gasflessen vervangen… Als je een ander uur wenst, moet je vooraf informeren of dat kan.

In geval van overmacht…

De huurvoorwaarden maken ook vermelding van een ‘geval van overmacht’. Het kan altijd voorvallen dat de camper die jullie gaan huren, bij een vorige reis een zwaar ongeval gehad heeft of gestolen is. In zo’n geval moet de verdeler voor een oplossing zorgen. Uiteraard heeft hij niet voor elke verhuurde camper een reservecamper op stal staan. Mogelijk krijg je een totaal ander type camper dan oorspronkelijk was vastgelegd.

De minimumleeftijd om te huren

Opgelet: veel verhuurbedrijven laten een bestuurder pas toe vanaf drieëntwintig of zelfs vijfentwintig jaar.

De uitrusting die je meekrijgt

Een huurcamper is meestal uitgerust met een fietsenrek, luifel, achteruitrijcamera, tv/dvd (al dan niet met satellietantenne en Tv-Vlaanderen), airco op de motor en radio/cd. Afhankelijk van het bedrijf kan dit nog verder gaan met een zonnepaneel, veiligheidssloten, navigatie, airco in de wooncel… Vraag na of gas en toiletproduct ten laste zijn van de huurder of verhuurder, en welke inboedel voorzien is. Er zijn verhuurbedrijven die niets meegeven, terwijl andere voorzien in huisraad zoals potten, pannen, bestek, borden, glazen, tassen, tafel, stoelen… Dit is een belangrijk detail, als je geen kampeermateriaal hebt!

Extra toeslagen

Zoals je de camper mee krijgt, verlangt men die terug. Dat kan omvatten: buiten gepoetst, binnen gepoetst, cassettetoilet leeg, afvalwatertank leeg, verswatertank vol, dieseltank vol. Is dit niet in orde, dan worden er extra kosten aangerekend. Dat kan van 100 tot 150 euro gaan voor een poetsbeurt, van 50 tot 75 euro voor het ledigen van het cassettetoilet en 25 euro voor de watertank. De prijs voor diesel wordt bepaald aan de hand van het tankbonnetje.

Je auto

Als je van ver moet komen en meteen bij de dealer naar je bestemming wil vertrekken, kun je je auto soms laten staan. Vraag even na of dit gratis of tegen betaling kan én of het terrein beveiligd is. Nadeel is dan: waar ga je de camper poetsen? Of ga je akkoord dat de dealer hiervoor extra aanrekent?

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer