Eerst huren, dan kopen

5 minuten leestijd

Reizen met een caravan is heerlijk, maar er eentje kopen is natuurlijk een serieuze investering. Wil je eerst helemaal zeker zijn of een caravan wel iets voor jou is? Huur dan een caravan en ga ermee op pad. Met deze tips zit je goed voor een zorgeloze kampeervakantie.

praktisch
 • Kamperen
 • Kamperen met de caravan

Een caravan huren voor beginners

 1. Zorg dat je auto een trekhaak heeft. Wegens een vaste montage aan het chassis is dit niet iets dat je voor een bepaalde periode kan huren. De trekhaak moet ook gekeurd zijn om een caravan te trekken en niet enkel voor het dragen van een fietsendrager (tot 750 kg). Dit vind je terug op je keuringdocument. De meeste caravans hebben een 13-polige aansluiting. Via een verloopstekker kan je die omzetten naar 7-polig, afhankelijk van de voorziening bij de trekhaak.
   
 2. Het gewicht van de combinatie en je rijbewijs bepalen of je al dan niet de baan op mag. Als de caravan meer weegt dan 750 kg, dan mag het gewicht van de combinatie (auto + caravan) niet hoger zijn dan 3.500 kg en is je standaard rijbewijs B voldoende. Dit zal nagenoeg altijd het geval zijn, want verhuurbedrijven stemmen hun aanbod hierop af. Als je twijfelt, vraag gerust raad aan de dealer.
   
 3. Wat met de verzekering? De huurcaravan is door de dealer voorzien van een diefstal- en omniumverzekering. Aangekoppeld maakt de caravan automatisch deel uit van je autoverzekering, onder andere bij schade veroorzaakt aan derden. Je moet hiervoor zelf je makelaar contacteren om je polis aan te passen. Doe dit met inbegrip van ophalen en terugbrengen van de caravan.
   
 4. Wat omvat de inboedel van de huurcaravan? Dat kan variëren van een luifel, mover of televisie tot een volledige kampeerset. Soms kan je die laatste erbij huren. Informeer goed vooraleer je onnodig zaken gaat aankopen. Misschien hebben familie of vrienden wel wat kampeerspullen liggen op zolder?
   
 5. Denk je eraan om een caravan te kopen? Huur dan de indeling die je zou willen aanschaffen. Het zal je in de praktijk meteen duidelijk worden of die wel bij jullie past. Misschien doet de ervaring je wel kiezen voor een compleet andere indeling. Dan heeft de huurvakantie zeker haar nut bewezen.

Caravan huren? Hier kan je terecht:

DKW Caravans uit Wevelgem is verdeler van de merken Adria en Dethleffs én exclusief invoerder van LMC caravans voor België. Daarnaast hebben ze een eigen hersteldienst, campingshop en een aanbod tweedehands caravans. De verhuur omvat verschillende indelingen, zowel op maat van koppels als gezinnen. www.dkwcaravans.be
 
Europa Caravans uit Zwevegem biedt naast de Alpenkreuzer-vouwwagens ook caravans van de merken Knaus, Weinsberg, Sprite en Kabe. Andere diensten zijn een campingshop, tweedehands voertuigen en een eigen herstel- en montagedienst. De verhuurafdeling omvat zeer compacte tot ruimere caravans, allen met een laag MTM. www.europacaravans.be
 
Bij Borinrent in Rumst kan je campers huren én caravans van het merk LMC. Je kan kiezen uit vier modellen waarvan twee met stapelbedden. De overige twee hebben een dwars bed of twinbed. Huisdieren zijn toegelaten. De caravans zijn o.a. uitgerust met luifel en fietsenrek. www.borinrent.be

‘Of het nu mee- of tegenvalt: een caravan huren verlost je van je twijfels.’

Op reis gaan met een huurcaravan voor je je eigen caravan aankoopt, is een goed idee. Dat vinden ook deze drie kamperende families.

‘Huren is betaalbaar en vergt niet zoveel voorbereiding’

Wie?

De familie Strobbe: ouders David (36) en Kim (36) en hun kinderen Lucie (6) en Alice (4).

Waarom gehuurd?

Om het reizen met een caravan eens te beleven, met het oog op een mogelijke aankoop.

Hoe verliep het rijden met een caravan?

Vlotter dan gedacht. Je bent er enorm snel aan gewend. De bochten en het kruisen van andere wagens in smalle straten doe je voorzichtig in het begin. Maar zodra je de lengte/breedte van de caravan goed gewend bent, gaat het erg vlot.

Wat zou je meegeven aan mensen die ook een caravan willen huren?

Als je zoals wij twijfelt over de aankoop van een caravan, raden we absoluut aan om het eens uit te testen voor een verlengd weekend. Het is betaalbaar, het vergt niet zóveel voorbereiding en het laat je ongedwongen kennismaken met caravankamperen.

 

‘Wij wilden de ervaring in een camper vergelijken met reizen met een caravan’

Wie?

De familie Bauwmans: ouders Mario (54) en Ria (50), hun zoon Robin (23) en de hond Kobe.

Waarom gehuurd?

Wij wilden het verschil voelen tussen reizen met een camper – dat hadden we al eerder gedaan – en met een caravan. Het viel allebei reuze mee. Nu kunnen we grondig vergelijken voor we beslissen wat we gaan kopen.

Hoe verliep het rijden met een caravan?

In het begin een beetje wennen, maar nadien valt het goed mee. Het grote voordeel is dat je een caravan kan afkoppelen en dat je auto dan beschikbaar is.

Wat zou je meegeven aan mensen die ook een caravan willen huren?

Informeer goed hoe je het beste je caravan kan beladen. Een goede gewichtsverdeling is heel belangrijk voor de stabiliteit bij het rijden. Bekijk heel goed wat je auto aankan en wettelijk mag hebben op het vlak van gewicht.

‘Met een caravan rij je automatisch rustiger’

Wie?

De familie Liage: ouders Hendrik (41) en Annelore (39) en hun drie kinderen (12), (10) en (8)

Waarom gehuurd?

Wij waren benieuwd naar hoe het is om met een caravan te reizen. We hadden voorheen altijd met een tent en een buscamper gereisd.

Hoe verliep het rijden met een caravan?

Het was even aanpassen, maar het verliep eigenlijk wel vlot. Met een caravan rij je automatisch rustiger, want je weet dat je er niet zo makkelijk andere auto’s mee voorbij snort.

Wat zou je meegeven aan mensen die ook een caravan willen huren?

Als je wil weten of reizen met een caravan iets voor jou is, raad ik een verblijf van een week aan. Zo maak je kennis met allerlei omstandigheden zodat je beter kan inschatten of je je goed voelt in een caravan. Of het nu mee- of tegenvalt: een caravan huren verlost je van je twijfels.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer