Groene campings in Vlaanderen

7 minuten leestijd

Kamperen in de natuur, weg van de drukte van alledag: geen betere remedie om bij te tanken en te genieten van de zuurstofrijke lucht, fluitende vogeltjes of het geruis van de bomen. Deze groener-dan-groene campings liggen bovendien vlakbij!

Tekst Sandra Genijn

praktisch
  • Kamperen

Midden in de natuur

Sommige campings blinken uit door hun ligging, midden in een natuurdomein of grenzend aan een bos. Ideaal om écht te onthaasten en te kamperen in ‘puur natuur’.

Camping Natuurlijk Limburg, Voeren

Kati Flement (50) uit Zomergem:

‘We hebben de camping bij toeval ontdekt in 2011. Ze was nog maar net overgenomen door nieuwe eigenaars en was nog vrij basic. Toch voelden we ons er meteen thuis. Dat kwam enerzijds door de warme ontvangst van Paul en Nicole, maar anderzijds ook door de prachtige ligging, vlak aan de mooie bossen van de Voerstreek. Ik heb nogal een drukke job in de transportsector en kwam er vanaf dag een tot rust. Sindsdien gaan we er gemiddeld drie keer per jaar naartoe. Vorige zomer, toen het zo warm was, hebben we er zelfs drie weken gekampeerd in onze motorhome. Doorheen de jaren is de camping grondig gerenoveerd en zijn er een mooi zwembad en een speeltuin aangelegd, is er een haciënda waar je lekker kan eten en heb je ook de mogelijkheid om te logeren in een van de chalets. Toch blijft het er heel kleinschalig en kan je genieten van een prachtig groen panorama, waar je ook verblijft op de camping. Vooral het zicht van op het terras, vooraan op de camping, is adembenemend. Je kijkt er uit op een bos, glooiende heuvels én een weide waar sinds vorig jaar Texaanse longhorns staan, van die vrij zeldzame runderen met ver uitstaande hoorns. Verder starten er van op de camping heel wat mooie wandel- en fietsroutes door het groen. Wij nemen altijd onze mountainbikes en vouwfietsen mee en hebben ondertussen al een groot stuk van de omgeving verkend. Het is er nogal heuvelachtig en daarom zijn elektrische fietsen voor wie niet zoveel fietservaring heeft, geen overbodige luxe.’

PRIJS: voor een kampeerplek (camper, caravan, grote tent, incl. 2 volwassenen, vervoermiddel en regulier gebruik water) betaal je € 15 in het laagseizoen en € 22,5 in het hoogseizoen. Een chalet voor 4 p. kan al vanaf € 315 voor een weekend of midweek. Het hele jaar open. www.campingnatuurlijklimburg.be

Camping Groenpark, Zele

Gelegen op de grens van de gemeenten Zele en Overmere, in het hart van het Scheldeland en aan de rand van een mooi natuurgebied. Op wandelafstand van de camping ligt het Donkmeer, met 86 hectare een van de grootste van België, en een ideale plek om te wandelen, fietsen of, bij goed weer, te roeien of te waterfietsen. De camping zelf heeft een uniek gelegen visvijver, waar je aan de oever kan genieten van de stilte en het uitzicht. Toch nood aan wat meer actie? Gent ligt vlakbij!

PRIJS: per nacht met de camper of auto en caravan: € 25.

Camping Holsteenbron, Zonhoven

Wie houdt van rust, wandelen in het groen en kleinschaligheid vindt zijn gading op deze kampeerplek. Camping Holsteenbron is gelegen in het Park Midden-Limburg aan de rand van het natuurgebied De Teut, een wandelgebied met landduinen, bos, heide en vennen. Ook hier is er een visvijver waar gasten naar believen kunnen hengelen (of toekijken). Holsteenbron beschikt over een systeem van natuurlijke waterzuivering dat je elke zaterdag om 15 uur kan bezoeken.

PRIJS: vanaf € 22 per nacht in het laagseizoen. www.campings-in-vlaanderen.be

Met een groene sleutel

Wie kampeert op een camping met het Groene Sleutel-keurmerk, mag rekenen op een verblijf met een minieme voetafdruk, terwijl je toch geniet van alle gewenste comfort.

Camping Baalse Hei, Turnhout

Marc Goiris (52) uit Bornem:

‘Tijdens het Hemelvaartweekend vorig jaar zijn we met 30 gezinnen in het kader van Pasar Topicamp gaan kamperen op deze camping. Ik was er zelf met mijn echtgenote en twee kinderen (12 en 16). Het weekend stond helemaal in het tekenen van de indianen. En dus sliepen onze kinderen in tipi’s en hadden we activiteiten als spoorzoeken en dromenvangers maken voorzien. Camping Baalse Hei was voor ons de perfecte plek omdat je aan de rand van het Turnhouts Vennengebied logeert en meteen in bos en heide kan gaan wandelen, fietsen of spelen, zonder dat je een verharde weg op moet. De camping heeft drie grote vijvers – een visvijver, roeivijver en zwemvijver – maar ook sportvelden en een speelterrein. Ideaal voor gezinnen met kinderen dus. Bovendien is het een kampeerplek met een groen hart, wat kampeerders sowieso waarderen. Zo is de camping een pionier in het zuiveren van afvalwater, bestaat de straatverlichting uit zuinige ledlampen en wordt er zeer efficiënt gesorteerd. Je betaalt ook per douchebeurt, zodat je willens nillens toch wat let op je watergebruik. Ik kampeerde hier tien jaar geleden al, en sindsdien is de camping wel overgenomen, maar de groene omgeving is gelukkig intact gebleven. Alleen de struiken en bomen zijn ondertussen wat groter geworden. Baalse Hei blijft een camping waar je ruimte en rust vindt, ongeacht de grootte van je groep.’

PRIJS: vanaf € 20 p.n. in het laagseizoen voor 2 personen, incl. water en elektriciteit. www.marec.be

Camping Klein Strand, Jabbeke

Ooit was de camping een boerderij. Vandaag is ze uitgegroeid tot een volwaardig vakantiedomein met mooie staanplaatsen, twee restaurants, sanitaire gebouwen en een groot recreatiemeer. De eigenaars maken er een erezaak van om zuinig om te springen met water, energie en afval, zonder dat er aan comfort ingeboet hoeft te worden. Je logeert hier op tien kilometer van de zee, dus een dagje Noordzeestrand is een must!

PRIJS: vanaf € 22 voor een kampeerplaats, incl. auto, water en elektriciteit, voor max. 4 p.

Op de grens met Nederland

Stiller wordt het niet dan op deze kleinschalige camping De Berk. Je logeert vlak bij de purperen Kalmthoutse Heide en het natuurgebied De Wildertse Duintjes, in het stille grensgebied met Nederland. Een ideale omgeving om een lange, zuurstofrijke wandeling of fietstocht te maken.

PRIJS: vanaf € 25 p.p.p.n. www.vakantiehuisdeberk.be

Duurzaam kamperen

Heerlijk kamperen met een zo klein mogelijke impact op mens en milieu: deze campings weten er alles van.

Camping Hof ter Wilgen, Viane

Karin Hanus (52):

‘Vijf jaar geleden heb ik voor het eerst gekampeerd in Hof ter Wilgen, samen met mijn man en een aantal vrienden. We kwamen toen met de fiets van Gent, logeerden in Viane en reden de dag nadien terug. De camping is kleinschalig - er zijn maar twee plekjes voorzien - en de hagen en struiken zorgen voor een afgeschermde plaats met alle privacy. Wat me meteen opviel toen we er aankwamen, was de stilte. Je hoort enkel de vogeltjes fluiten en krijgt hoogstens bezoek van een mol, egel of konijntje. Verder logeer je in een prachtige tuin, waar eigenares Judith aan permacultuur doet. Concreet vertrekt ze vanuit de holistische visie dat alles één geheel vormt en cultiveert ze haar tuin met respect voor mens en aarde. De natuur is haar inspiratie, mooi toch? Het resultaat is een chaotisch gestructureerde tuin, met groenten, fruit, verschillende bomen en struiken,… Wie hier twee (of meer) nachten verblijft, krijgt een gratis rondleiding en een woordje uitleg van de gastvrouw. Verder is er op het domein een douche en wastafel, afwasruimte, kleinschalige eigen waterzuivering, composttoilet (met zicht op de tuin) en een grote ecologische zwemvijver. Voor de liefhebbers zijn er in het huis ook gastenkamers waar je kan logeren. De woning is volledig ecologisch verbouwd. Over een authentiek plekje gesproken: dit is er één! En wil je toch op uitstap: de Gavers liggen op tien kilometer van de camping.’

PRIJS: voor 1 nacht in een tent: € 11 p.p., auto/motor: € 2, elektriciteit: € 3, toeristenbelasting: € 1/nacht. www.hofterwilgen.be  

De Spaanjerd, Kinrooi

Deze camping met 138 staanplaatsen ligt in een groene én blauwe oase van rust. Je logeert naast een jachthaven en zwemvijver met ligstrand. Ecologisch denken is hier alom aanwezig: er wordt zuinig met water omgegaan, groene elektriciteit verbruikt, selectief afval ingezameld,… Ook de nabijgelegen (grotere) camping Herenlaak geniet van dezelfde faciliteiten.

PRIJS: 1 nacht voor een caravan, motorhome of grote tent: € 25

Bivakzone Stropersbos, Stekene

Deze Bivakzone is eigendom van Agentschap Natuur & Bos en is enkel te voet bereikbaar. Je kampeert – in een omheinde ruimte - temidden van een groot begrazingsblok waar koniks en galloways ervoor zorgen dat het landschap half open blijft. Je kan een houtvuurtje aanmaken in de vuurschaal en gebruikmaken van de houtopslag. Er is ook een ecologisch toilet.

PRIJS: gratis. www.bivakzone.be/stropersbos

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer