Kamperen in de Kempen: 10 tips

Volop lente, dan is het feest in de natuur en geniet je buiten. Wij gingen grasduinen in de Kempen en serveren tien groene tips dicht bij vijf knappe campings.

 

3

1. Duivelse geocache

Duivelse geocache In de bossen van de Kastelse Hoge Mouw hebben ze voor volwassenen en kinderen vanaf acht jaar nu Het Klokkenmysterie, een multicache van drie kilometer. Ooit roofde de duivel een klok uit de kerk van Kasterlee en smeet die in de Duivelskuil. Dat gaf stof voor grimmige  legenden. Maar jij kan het mysterie oplossen. Met een wandel-gps zoek je tien locaties in bos en hei, telkens met een opdracht erbij. Heb je zelf geen hand-gps, reserveer er dan eentje bij de toeristische dienst (15,00 euro + waarborg).

www.visitkasterlee.be

2. Ezeltje strek je

Dierenarts Carolien van Donkey-DO is verzot op ezels en stelt je voor aan Poirot, Vladimir en Vordjack. De dieren zijn geduldig, slim en gemoedelijk. Ze maken je blij gezind, hebben een hoog knuffelgehalte en helpen je onthaasten. Je kan op stap met hen voor een paar uur, een dag of langer. De ezels dragen je rugzak, picknick en kinderen met vermoeide benen of niet. Een begeleider gaat altijd mee. Donkey-Do heeft suggesties voor uitstapjes in Herentals en omstreken.

www.ezelwandelingen.be

3. Rond de Toeristentoren

In Herentals is de Toeristentoren een begrip. Samen met het Atomium gebouwd overleefde hij spechten en houtwormen. Helaas, in 1980 haalde een blikseminslag hem neer. Een nieuwe toren staat ondertussen 24 meter hoog op een duin tussen dennengroen. Heb je de 112 treden beklommen, dan krijg je een kilometers ver uitzicht over de Kempense bossen. Sinds torenwachter Bart De Houwer er ook een cafetaria heeft, houdt elke fietser, mountainbiker en wandelaar hier halt. Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen zelfs op schattenjacht.

www.toeristentoren.be & www.herentals.be/kinderzoektochten

4. Lekker fietsen

Vanaf mei tot eind september kan je in de streek van Kasterlee met een lege bagagedrager uit fietsen en toch zonder honger thuiskomen. Een culinaire fietstocht stuurt je 43 kilometer lang op ronde naar 3 verschillende brasseries. In ieder van duize schuif je aan om een voor-, hoofd-, of nagerecht te genieten. Info over de route, het menu, de prijzen en de reservatie vind je op de site van Toerisme Kasterlee.Iets oudere kinderen kunnen ook mee. Voor wie niet graag fietst, is er ook een culinaire wandeling ter beschikking.

Meer info over de culinaire fietstocht & de wandeling

www.visitkasterlee.be

5. Een hangmat in de Sahara
Wat is zaliger dan languit liggen luisteren naar het ruisen van de wind in de bomen of genieten van een warme namiddag in de schaduw van een bladerdak? In het zand- en duinengebied van de Lommelse Sahara kan dat. Reserveer een hangmat bij Sporthal De Soeverein en zoek een rustig plekje voor een paar uur ongegeneerd nietsnutten. Geen inspiratie? De hangmat zit in een rugzak, samen met tips over de leukste pleisterplekken. Uitlenen is gratis, reserveren aanbevolen. Voor kleintjes is er een babyhangmat.

www.toerismelommel.be > Doen > Bosland

6. Libellen spotten in het GrensPark

Alleen maar dennenbomen en zand in de Kempen? Vergeet het. Het GrensPark Kempen-Broek is een lappendeken van moerassen, stuifduinen, ven en landbouwgebied naast bos en hei. Je wandelt er door een van de rijkste libellengebieden van Europa. Keuze genoeg, want het GrensPark strekt zich van Bree uit over Kinrooi en Maaseik tot in Nederland. Aan de Pollismolen, een gerestaureerde watermolen en restaurant, staat een folderautomaat met kaartjes van het hele gebied.

Pollismolen, Molenstraat 56, Bree.

www.kempenbroek.bree.be

7. Spelen in bos en duin

In Hechtel-Eksel hebben ze twee speelbossen. In Het Pijnven kan je zo veel je wil in bomen klauteren en op avontuur gaan langs de Bosbewonersroute (2,4 kilometer). Op die speelse wandeling kom je allerlei houten dieren tegen. In duinengebied In den Brand kan je nog leuker dan aan zee putten graven of om het snelst de heuvel afhollen. Je kan er ook spelen op vier reuzeninsecten. Wat dacht je van een rode bosmier of een heidevlinder?

  • Het Pijnven, Kiefhoekstraat z/n, Hechtel-Eksel
  • In den Brand, Kamertstraat z/n, Hechtel-Eksel

8. Prinselijk ravotten

Het Prinsenpark in Retie is een groene oase met uitgestrekte vijvers, weiden, heidegebiedjes en gigantische bomen. Ideaal voor wandelingen die je de natuur leren ontdekken. Download de veldgids en ga op ontdekking. Je kan er ook met een picknickmand op uit, vooraf gereserveerd op www.retie.be. Zijn de kinderen erbij, stuur ze dan op avontuur in het Speelbos. Ze kunnen er naar hartenlust ravotten, kampen bouwen en verstoppertje spelen tussen de varens.

www.provincieantwerpen.be (zoek op prinsenpark)

 

9. Kano’s op de Kleine Nete

Tussen Retie en Grobbendonk is de Kleine Nete 25 kilometer lang bevaarbaar voor kajaks en kano’s. Een kronkelend traject en een heel andere natuurbeleving dan vanop de dijken. Met wat geluk en stilte zie je een ijsvogel en waterjuffers, kikkers en reigers tussen waterranonkel en sterrenkroos. Mag het korter? Hou halt bij een van de tavernes of startplaatsen en combineer een paar uur kanoën met een bezoek aan De Zegge, het Olens Broek, de Snepkensvijver, het Zwart Water of het Peertsbos.

www.kempen.be > Doen > Op het water

 

10. Fietsen met een app

Dankzij het knooppuntennetwerk kan je in Limburg zonder verpinken 2.000 kilometer fietsen. Rondom Bree liggen Bocholt, Meeuwen-Gruitrode en Tongerlo. Trap er naast de schepen op het Kanaal Bocholt-Herentals, langs oude watermolens en weiden met grazend vee. Je kan makkelijk je eigen route uitstippelen met de online routeplanner of de Fietskaart Limburg. Of installeer de Fietsparadijs Limburg-app op je smartphone. Die stuurt je naadloos over meer dan veertig fietslussen. Gratis in de App Store en Google Play.

www.toerismelimburg.be

 

5 campings als uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving

1. Domein De Schuur

Middenin het groen ligt Domein De Schuur aan het fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen en de GR5, het oudste langeafstandswandelpad in Vlaanderen. Geen wonder dat de uitbaters er regelmatig fiets- en wandeluitstapjes organiseren. Kleine kinderen zijn er dol op het dierenparkje.

Domein De schuur, Pastoorsbos 35, Herentals.

www.deschuur.be

 

2. Camping Houtum

In de buurt van de Nete ligt Camping Houtum in open groen. Fiets- en wandelroutes passeren langs de camping, maar een uitstap met de kajak of een streekverkenning met de huifkar kunnen ook. En bij Houtum hebben ze met ’t Tofste Speelhuis een ruime indoor speeltuin. De compleet gerenoveerde trekkershutten zijn opnieuw beschikbaar vanaf half juni.

Camping Houtum, Houtum 39, Kasterlee

www.campinghoutum.groepvaneyck.be

3. Camping Berkenstrand

Camping Berkenstrand pronkt met zijn gigantische recreatievijver waarin je naar hartenlust kan spelen en zwemmen. Wij voelen ons ook aangesproken door de fotozoektochten, droppings, nachtwandelingen en workshops koken voor kinderen. Een wandeling langs het Warme Netepad en fietsen over de Vaartketsersroute zijn weggelegd voor iedereen.

Camping Berkenstrand, Brand 76-78, Retie.

www.berkenstrand.be

4. Vakantiecentrum De Lage Kempen

Gelegen in het natuurgebied Bosland voert De Lage Kempen een actief duurzaamheidsbeleid. Dat gaat van het gebruik van zonnecollectoren over ecologisch bouwen tot het beperken van afval en waterverbruik. Trekpleister is er het swingende openluchtzwembad. In de zomer maanden is er flink wat kinderanimatie.

Vakantiecentrum De Lage Kempen, Kiefhoekstraat 189, Hechtel-Eksel

www.delagekempen.be

 

5. Recreatieoord Kempenheuvel

Met het romantische Bree op loopafstand verwacht je geen rust op Recreatieoord Kempenheuvel. Toch ligt het ook aan het GrensPark Kempen-Broek. De camping zelf is trots op haar speeltuin, twee openluchtzwembaden en sportvelden.

Recreatieoord kempenheuvel, Heuvelstraat 8, Bree

www.kempenheuvel.be

 

Campings in Vlaanderen

Dit samenwerkingsverband van Pasar, Kompas Camping, Recread en Kempen Campings zet de kwaliteiten en de vele mogelijkheden om te kamperen in Vlaanderen in de verf. Op de website vind je allerlei toffe campings in Vlaanderen. Neem snel een kijkje en plan je vakantie!

www.campings-in-vlaanderen.be

Tekst Chris Van Minnebruggen

Dit artikel is verschenen in mei 2016.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!