REISWIJZER. Mecklenburg-Voor-Pommeren

Heb je even genoeg van overvolle campings of saaie camperplaatsen? Hou je ervan om buiten de platgetreden paden door het platteland te struinen en je camper aan het eind van de dag neer te planten op het erf van een boer? Dan is Landvergnügen een aanrader voor je.

Erik Van de Perre trok met de camper naar Mecklenburg-Voor-Pommeren en vond zijn logeeradressen via de Duitse organisatie. Het relaas van zijn roadtrip lees je in Pasar Camper en Kamperen van maart 2024.

ERHEEN

De belangrijkste steden van Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn snel te bereiken via de ‘Oostzeesnelweg’ A20. De camperrondreis begint en eindigt in Schwerin. In Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn geen steden met een milieuzone.

PARKEREN

Laat je camper bij grotere steden zoals Schwerin, Stralsund of Wismar achter op een parkeerplaats aan de rand van de stad. In de binnensteden (bijv. Wismar) worden campers op diverse parkeerplaatsen geweerd met een venijnige dwarsbalk. Auto’s passen daar onderdoor, campers (net) niet. En uit het brede kleurenspectrum van sommige balken blijkt dat ettelijke camperaars zich daar persoonlijk van hebben overtuigd. Deze nogal drastische maatregel werd ingevoerd nadat sommige parkeerterreinen herhaaldelijk door camperaars als overnachtingsplaats werden misbruikt.

3

Eten

1. Zur Forelle

Fischerei und Räucherei Alt Schwerin, Wendorf 4, Alt Schwerin

fischerei-alt-schwerin.de

In dit rustieke restaurant, verbonden aan een visrokerij, komen heerlijke visgerechten op tafel: forel, meerval, marene, paling… Een aanrader: gebakken forel met gebakken aardappeltjes. Dit populaire adresje is eveneens lid van Landvergnügen en telt 3 staanplaatsen.

2. Gastmahl des Meeres

Hotel Gastmahl des Meeres, Strandpromenade 2, Sassnitz

gastmahl-des-meeres-ruegen.de

Het visspecialiteitenrestaurant in de vissershaven van Sassnitz is ook bij de plaatselijke bevolking razend populair. De keuze is enorm en de prijs-kwaliteitverhouding top. Onze tip: een garnaalpannetje met mediterrane groenten!

Kamperen

Bij deze rondreis door Mecklenburg-Voor-Pommeren maakten wij gebruik van adresjes uit de gids van Landvergnügen. Om gebruik te kunnen maken van deze camperplekken, waar je gratis voor een nacht mag staan, is enkel een aansluiting bij Landvergnügen (49,90 euro per jaar) vereist.

• landvergnuegen.com

1. Imkerei & Bauernhof Bode

Rostocker Chaussee 61, Plau am See

bienen-bode.de

De gezinsvriendelijke boerderij en imkerij van de familie Bode is prachtig gelegen aan de Plauer See. Boerderijwinkel met verkoop van de eigen honing, naast streekproducten (jam, worst, eieren enz.) van andere producenten. Van mei tot juli kunnen bezoekers de imker bij de honingwinning over de schouder kijken. Bij de boerderij horen ook een bijenmuseum, een speeltuin en verblijven met Kameroenschapen en wolvarkens. Er zijn drie standplaatsen. Toilet en wateraansluiting.

2. Moorimker

Bergstraße 9, Klotzow

moorimker.de

Rustiger wordt het niet: links het kerkhof, rechts het bos en voor de deur uitgestrekte velden tot aan de horizon. Imker Peter Wittenberg verkoopt honing, was, propolis en diverse seizoensproducten. 1 standplaats zonder voorzieningen.

 

3. Naturerlebnispark Gristow

Wiesenweg 18a, Mesekenhagen

naturerlebnispark-gristow.de

Hier ben je te gast op een boerderij met paarden, varkens, emoes, schapen, geiten en andere dieren. Mooie, rustige ligging aan het water aan de Bodden. Twee standplaatsen, toilet, douche, wifi, stroom- en wateraansluiting. Ontbijt en diner mogelijk op afspraak.

 

4. OstseemühleDorfstraße 14, Langenhanshagen

ostseemühle.de

De staanplaatsen horen bij een oliemolen met aangesloten winkel en café. In de molen worden 20 soorten koudgeperste olie uit oliezaden en noten geproduceerd, naast meel, azijn, muesli en pasta. Alle producten zijn verkrijgbaar in de eigen winkel. In het molencafé kun je bovendien ontbijten of stoppen voor koffie met gebak. Drie staanplaatsen op de parkeerplaats van de molen. Gebruik van toiletten mogelijk tijdens de openingsuren van de molen.

Doen

1. Freilichtmuseum Schwerin-Mueß

Alte Crivitzer Landstraße 13, Schwerin

schwerin.de

Pasen-sept. di-zo. 10-18 u, okt. di.-zo. 10-17 u, € 5

Dit boeiende openluchtmuseum ligt aan de rand van Schwerin, ingebed in een prachtig landschap aan de oever van de Schweriner See. Zeventien oude gebouwen schetsen een authentiek beeld van het plattelandsleven van weleer in Mecklenburg. Het bijzondere daarbij: bijna alle gebouwen zijn afkomstig uit de historisch gegroeide dorpskern van het oude vissers- en boerendorp Mueß.

2. Wisentreservat Damerower Werder

Zum Werder 5b, Jabel (Damerow)

wald-mv.de/walderlebnis/ausflugsziele/wisentreservat-damerow

april-okt. dag. 10-18 u, nov.-dec. do.-zo. 10-16 u, febr.-maart za.-zo. 10-16 u, € 5

Sinds 1976 leven op het schiereiland Damerower Werder weer wisenten in het wild, het resultaat van een geslaagde herintroductie van deze imposante dieren, die voordien enkel nog in zoo’s te bewonderen waren. Het voeren van de dieren is een dagelijks hoogtepunt.

3. Müritzeum

Zur Steinmole 1, Waren

mueritzeum.de

april-okt. dag. 10-19 u, nov.-maart di.-zo. 10-18 u, € 14

Het Müritzeum bevat Duitslands grootste aquariumlandschap voor inheemse zoetwatersoorten. De hoofdattractie zijn de vele grote aquaria. Zeven zijn gegroepeerd tot een ‘rivierlandschap’ en schetsen een beeld van de onderwaterfauna in verschillende secties van de rivier – vanaf de bron tot de monding.

4. Ivenacker Eichen

Ivenack

wald-mv.de/landingpage/ivenacker-eichen

mei-sept. dag. 9.30-18 u, april, okt. dag. 9.30-17 u, € 6 (€ 11 incl. boomkroonpad)

De Ivenacker Eichen behoren tot de oudste zomereiken van Europa. De boomreuzen zijn wellicht 800 tot 1.000 jaar oud. De oudste boom heeft een omvang van ruim 11 meter. Vlak bij de eiken werd een boomkroonpad aangelegd.

5. Historisch-Technisches Museum Peenemünde

Im Kraftwerk, Peenemünde
museum-peenemuende.de

april-sept. dag. 10-18 u, okt. dag. 10-16 u, nov.-maart di.-zo. 10-16 u, € 10

In dit sombere complex ervaar je alles over de hier ontwikkelde V1 en V2, de beruchte vergeldingswapens waarmee de nazi’s aan het einde van de Tweede Wereldoorlog alsnog probeerden het tij in hun voordeel te doen kantelen.

6. Ozeaneum

Hafenstraße 11, Stralsund
ozeaneum.de

juli-aug. dag. 9.30-20 u, sept.-juni. dag. 9.30-18 u, € 17

De hoofdattractie van dit ultramoderne zeemuseum zijn de imposante aquaria, die je meenemen op een fascinerende onderwaterreis langs de verschillende habitats van Oost- en Noordzee. Een ander highlight is de expositie van levensgrote replica’s van walvissen en andere reuzen van de wereldzeeën. In 2010 werd het museum uitgeroepen tot Europees museum van het jaar.

7. Krijtrotsen van Rügen

Nationalpark-Zentrum Königsstuhl, Stubbenkammer 2, Sassnitz

koenigsstuhl.de

juni-aug. dag. 9-19 u, april-mei, sept.-okt. dag. 9-18 u, nov.-maart dag. 10-17 u, € 12

De krijtrotsen van Rügen zijn een droom voor wandelaars en fossielenverzamelaars. Niet te missen: de Hochuferweg, een schitterend pad dat vanaf Sassnitz langs de kliffen van het Nationaal Park Jasmund naar de Königsstuhl kronkelt. Hoogtepunt van het gelijknamige nationaal parkcentrum is de gloednieuwe Skywalk Königsstuhl, een spectaculair uitzichtplatform.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!