REISWIJZER. Knap Kortrijk

Kortrijk is na Brugge de grootste stad van de provincie West-Vlaanderen, met ruim 79.000 inwoners. De Leie stroomt dwars door de historische binnenstad. De geschiedenis van de vlas- en lakennijverheid zie er nog altijd, maar deze UNESCO Creative City  vindt zichzelf nog altijd opnieuw uit.

ERHEEN

  • Vanuit Brussel is het zo’n 95 km rijden naar Kortrijk. Met de trein spoor je meermaals per dag rechtstreeks naar het centrum in amper 1u04 minuten.
  • De beste manier om je in de stad te verplaatsen is te voet of per fiets.

Meer info

visitkortrijk.be

designregio-kortrijk.be

3

Eten

Kaffee Damast

kaffeedamast.be
Gezellige bistro bij het vlasmuseum Texture met een enorm uitgebreide kaart. Je geniet er van creatieve cocktails, Kortrijkse streekproducten bij een streepje jazz.

Vier
vierkortrijk.be

Hier serveren ze niet alleen de creatiefste gerechtjes, ze doen dat ook met een missie.  Wekelijks staan de chefs op het veld om de oogst op te volgen: zo worden bloemen, kruiden en groente op het juiste moment geoogst.  Regionaal en met respect geteelde producten vinden ze bij Vier een topprioriteit.  Daar bovenop hanteren ze een minimum waste beleid: de producten worden verpakkingsvrij geleverd en ter plekke versneden en gefileerd. 

Bar Filia
barfilia.be
Cocktails en burgers, een winnend concept!  Zeker als ze allebei origineel en beestig lekker zijn. Tip: probeer als hapje om te delen zeker de Dirty Bravas Pulled Chicken, goddelijk!

Buda Kitchen
budakitchen.be

Bistro, ontmoetingsplaats en creatieve co-workingplace voor jong én oud. De betaalbare en huisbereide dagschotels die worden geserveerd in het creatieve urban design pand vinden gretig gevolg bij studenten, medewerkers en de senioren die er wonen. Het zorgt voor een unieke vibe. De takeaway Alta focust dan weer op snel maar ecologisch en kwaliteitsvol.

La Cantine
byttebier.com/la-cantine

Eerst shoppen in de urban store Byttebier en dan genieten van de gezonde en lekkere gerechtjes bij het inpandige La Cantine. De mocktails zijn verrassend en origineel, net als de lunchgerechten. 

Kamperen

Het officiële kampeerautoterrein aan de Damkaai telt 8 ruime plaatsen en ligt in het centrum bij de Broeltorens.  Langs de andere kant van het terrein vind je de vernieuwde Leieboorden, met een prachtige fiets- en wandelpromenade.  Drinkwater, elektriciteit en gebruik vuilnisbakken zijn in de prijs inbegrepen. Geen andere voorzieningen.

Tarieven:

  • 1e-3e dag: € 15/dag
  • Vanaf 4e dag: € 20/dag
  • Het terrein is 7 dagen op 7 en 24u per dag geopend. 

Doen

Texture
texturekortrijk.be

Een bezoek aan het vlasmuseum mag niet ontbreken.  Als je alles wil ontdekken ben je makkelijk een halve dag zoet.  Ga op pad met een enthousiaste ambassadeur en ontdek het échte verhaal over de vlasnijverheid. Je loopt doorheen drie kamers: de wonderkamer, waar je op een interactieve manier kennis maakt met de vaak ongekende toepassingen van vlas, de Leiekamer, waar je teruggaat in de tijd en de Schatkamer waar kant en damast een eigentijds kabinet krijgen.

Toegang tot het museum: € 6 pp

Ambassadeur: € 3 pp met groepjes van min 2 tot max. 8 personen.

Studio Texture
texturekortrijk.be/content/studio
De plek in het museum waar je zelf aan de slag kunt met textiele technieken en materialen.  Van vezelspinnen tot vlascomposiet in het vlasatelier tot tapijtjes tuften en kant klossen. 

Budascoop
buda.be
In het Kunstencentrum BUDA vind je niet alleen dans, muziek, theater en andere performances, maar ook een arthouse cinema met nieuwe releases en tal van bijzondere reeksen en specials.

Zie Mie wandel- of fietsroute
mie-art.be/ziemie-2

Wie zoekt die vindt… Dat is de insteek van de route waarop je de beeldjes spot van beeldend kunstenares Mie Bogaerts, vergezeld van luchtige teksten van Joris Denoo die je beluistert via de QR-code bij de beeldjes. Een prachtige route van 7 km lang met een vleugje kunst. Hou je aandacht erbij, want de beeldjes zitten goed verstopt!

Begijnhof + belevingscentrum
visitkortrijk.be/nl/begijnhof-en-belevingscentrum

Sinds 1998 is het Begijnhof UNESCO werelderfgoed.Het is dus zeker een bezoek waard. De piepkleine huisjes en het binnenplein uit de 13de eeuw zijn prachtig gerestaureerd. In het belevingscentrum word je interactief door eeuwen geschiedenis geloodst.

Kortrijk 1302

kortrijk1302.be

Zélf de Guldensporenslag en de bloei van het Graafschap Vlaanderen beleven?  Dat kan in de Onze Lieve Vrouwekerk, waar je wordt ondergedompeld in adembenemende animaties waardoor het lijkt alsof je er middenin zit.  Ook de interactieve tafel met touchscreens, VR en luisterhoorns nemen je op een betoverende manier mee in de geschiedenis.

Gratis, maar wel vooraf te reserveren.

Kortrijk Creative City Tour
visitkortrijk.be/nl/kortrijk-creative-city-tour-8-km

Ontdek de creatieve stad via een 8km lange wandeling door vier creatieve buurten via landmarks, prikkelende horecaplekjes en winkeltjes die langs de route liggen. Onderweg wordt de route opgefleurd met creatieve vitrines en galerijen.

Wandelen
www.routeyou.com/nl-be/route/view/13158926/recreatieve-wandelroute/kortrijk-creative-city-tour-2023-24?utm_source=RouteYouPlugin&utm_campaign=RouteDownloadLink&utm_medium=Plugin#download

Boeiende stadswandeling van 6,5 km langs zes creatieve buurten in Kortrijk, met mooie landmarks, toffe winkeltjes, lekkere restaurantjes en leuke events in de binnenstad. Na deze wandeling weet je waarom Kortrijk bij het UNESCO Creative Cities Network hoort.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!