REISWIJZER. Langs de kastelen van de Loire

De prachtige kastelen van de Loire vormen de rode draad van deze rijke Franse regio, waar je heerlijk kan kamperen.

Tekst en foto’s Thomas De Boever

ERHEEN

 • Met de auto Brussel-Tours

  Totale Afstand: ongeveer 550 km.
  Geschatte reistijd: ±  5 uur en 30 minuten, afhankelijk van het verkeer.
  Tolwegen: het is handig om een tolvignet of telepas te overwegen voor een gemakkelijkere doorreis. Wat opvalt is de ongelooflijke snelheid waarmee er laadpalen in Frankrijk bijkomen. Elk benzinestation langs de autosnelwegen is uitgerust met voldoende snelladers.
   

 • Met het openbaar vervoer vanuit Brussel naar Tours

  Reistijd: ±  4 uur en 30 minuten met de trein, van Brussel-Zuid naar Parijs-Nord met de Thalys en vervolgens van Montparnasse naar Tours met de TGV.

 

3

Eten

Restaurant Le Castelet

40 Rue Saint Lubin, 41000 Blois
 + 33 (0)9 70 35 14 60

Verfijnde Franse keuken met een focus op seizoensgebonden ingrediënten. Dichtbij het kasteel van Blois, is dit de perfecte keuze voor bezoekers die na een dag vol ontdekkingen willen genieten van een kwaliteitsmaaltijd. Reserveren aanbevolen. Democratisch geprijsd.

Au chien jaune

74 Rue Bernard Palissy, 37000 Tours
 +33 (0)2 47 05 10 17

restaurant-le-chien-jaune-tours.fr

Le Chien Jaune ligt handig in de buurt van het treinstation en naast het Vinci Centre de Spectacle in Tours. Het is de ideale keuze voor bezoekers die willen genieten van traditionele Franse keuken met verse, seizoensgebonden producten. Het restaurant staat bekend om zijn gezellige ambiance en ligt dicht bij het stadscentrum, wat het een perfecte stop maakt na een dag vol activiteiten. Reserveren aanbevolen.

Kamperen

Hier kamperen is dé manier om de rijke geschiedenis, de indrukwekkende kastelen en de prachtige natuur van deze Franse regio te verkennen. De campings in deze regio bieden een verscheidenheid aan ervaringen: je kan verblijven in bossen, aan de oevers van de Loire,  aan de Atlantische kust… Ze zijn een perfecte uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten en voor voor daguitjes in de omgeving.

De meeste campings hier sluiten hun deuren buiten het hoogseizoen, van begin april tot eind oktober. Dit betekent dat de opties voor kamperen in de winter beperkter zijn. Als je toch in de koudere maanden wil kamperen, biedt Camping Les Acacias een unieke mogelijkheid, ze is het hele jaar door geopend. Deze camping ligt dicht bij Tours en heeft verschillende faciliteiten, waaronder verwarmde sanitaire voorzieningen. De camping biedt diverse opties, van vakantiehuizen tot staanplaatsen voor tenten en campers, telkens met toegang tot verwarmde sanitaire voorzieningen.

Doen

Château de Chambord

Château, 41250 Chambord

chambord.org

Het grootste en meest majestueuze kasteel in de Loirevallei, bekend om zijn opmerkelijke architectuur en historische betekenis. Een bezoek aan Chambord is als een stap terug in de tijd, waarbij je de pracht en praal van de Franse renaissance kunt ervaren.

Château de Cheverny

Avenue du Château, 41700 Cheverny

chateau-cheverny.fr

Cheverny stond model voor Hergé's Kasteel Molensloot in de Kuifje-stripreeks. Het biedt een intieme blik op het leven van de Franse adel. Het kasteel is nog steeds bewoond door de afstammelingen van de oorspronkelijke eigenaren en staat bekend om zijn prachtig onderhouden interieurs en tuinen.

Château de Villandry

3 Rue Principale, 37510 Villandry

chateauvillandry.fr

Villandry is beroemd om zijn adembenemende tuinen, die tot de mooiste van Frankrijk behoren. Het kasteel zelf biedt een fascinerende kijk op de renaissance-architectuur, maar de geometrische precisie en diversiteit van de tuinen zijn werkelijk ongeëvenaard.

Kasteel van Blois

www.chateaudeblois.fr

Het kasteel van Blois is een indrukwekkend architectonisch meesterwerk dat de evolutie van Franse architectuur tussen de Middeleeuwen en de 17e eeuw weerspiegelt. Het kasteel heeft vier vleugels gebouwd rond een centrale binnenplaats en biedt bezoekers een rijkdom aan geschiedenis en kunst om te ontdekken.

Château et Centre d'Arts et de Nature de Chaumont-sur-Loire

domaine-chaumont.fr/nl

Dit kasteel en kunstcentrum is gelegen in een uitgestrekt landgoed en combineert natuur, kunst, en erfgoed door middel van zijn jaarlijkse tuinfestival, tijdelijke kunsttentoonstellingen en de historische schoonheid van het kasteel zelf. Het is een plek waar kunst en natuur samensmelten in een unieke ervaring. Het domein is het hele jaar door elke dag geopend. Voor specifieke tentoonstellingen en evenementen is het aanbevolen de website te raadplegen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!