REISWIJZER. Langs de Zuiderzee

Een rondje langs de voormalige Zuiderzee in het noorden van Nederland is perfect geschikt voor een campertrip. Nou ja, rond-je: met de route van 400 km ben je wel een week zoet.

3

Eten

De Koperen Vis in Monnickendam

www.dekoperenvis.nl

Voor een lekker visje ben je in Monnickendam aan het goede adres in de Koperen Vis. Wat dacht je van in roomboter gebakken slibtongetjes? Het restaurant is gevestigd in een oude synagoge in de binnenhaven, met een ruim terras aan het water.

De Beurs Eten & Drinken

www.debeursetenendrinken.nl

Midden in het oude centrum van Edam aan de Keizersgracht zit eetcafé De Beurs Eten & Drinken. Heeft de sfeer van een huiskamer. Betaalbare kaart, zoals smakelijke hamburger met – vanzelfsprekend - Edammer kaas. En vind je de stoel waarop je zit erg leuk, dan kun je het net als andere spullen uit het interieur kopen.   

Visrestaurant Sudersee in Hindeloopen

www.sudersee.com

Hindeloopen is erg populair bij (watersport-) toeristen. Er zijn dan ook heel veel cafeetjes en restaurants. Zoals bijvoorbeeld visrestaurant Sudersee. Hier kopen ze hun eigen vis in. Proef bijvoorbeeld de Noordzee-langoustines die als lunch in een pannetje worden geserveerd. Ruim terras met uitzicht op de dijk. En o ja, ze hebben ook een likeurenbrouwerij.

IJssalon De Spatel in Spakenburg

www.ijssalondespatel.nl

Genieten van een prima schepijsje met historische, houten schepen voor je neus? Dat kan in Spakenburg bij IJssalon De Spatel aan de Oude Schans. Keuze uit vele smaken, elke ochtend zelf op ambachtelijke wijze gemaakt.

Kamperen

Jachthaven Waterland locatie Hemmeland

Het rustige terrein is onderdeel van de jachthaven. 18 Camperplekken verdeeld over 3 velden, gescheiden door hagen, dicht bij het water. Groot sanitairgebouw. Op loop/fietsafstand van Monnickendam.

www.jachthavenwaterland.nl

Camping Zeevangshoeve in Edam

Knusse boerderijcamping in de veenweidepolder De Zeevang, met aparte camperplaatsten. Terrein ligt direct achter de Markermeerdijk, met buitendijks een recreatiestrandje. Modern, verwarmd sanitairgebouw. Op loop/fietsafstand van Edam.    

www.zeevangshoeve.nl

Camping Hindeloopen in Hindeloopen

Grote camping achter de IJsselmeerdijk op 1 kilometer van het centrum van Hindeloopen. Er zijn verharde Come-and-Go camperplaatsen en grotere Comfort camperplaatsen voor langer verblijf. Camping heeft veel voorzieningen zoals minimarket en eetcafé. Prima sanitair.

www.campinghindeloopen.nl

Camping Jachthaven Nieuwboer in Spakenburg

Jachthaven met 24 verharde camperplaatsen. Mooi gelegen aan de rand van vissersdorp Spakenburg, met vrij uitzicht over het Eemmeer. Goed verzorgd sanitair.   

www.jachthavennieuwboer.nl

Doen

Zuiderzeemuseum

www.zuiderzeemuseum.nl

In het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen loop je letterlijk en figuurlijk door het toenmalige leven rond de Zuiderzee heen. Verspreid over het hele gebied rondom de zee zijn zo’n 140 historische gebouwen verzameld, variërend van een palingrokerij tot een oude school. Sommige werden ter plekke gedemonteerd en hier opnieuw opgebouwd, andere werden compleet over de weg of het water verplaatst. Acteurs en demonstraties van oude ambachten maken het museum extra levendig. Het ernaast gelegen Binnenmuseum bevat onder andere een grote hal met dertien schepen, die destijds op de Zuiderzee voeren.

Afsluitdijk Wadden Center

www.afsluitdijkwaddencenter.nl

Op het Kornwerderzand, aan het einde van de dijk vlak voor de Friese kust, staat het futuristische Afsluitdijk Wadden Center. Een onderhoudende, interactieve expositie vertelt hier alles over het verleden, heden en toekomst van de dijk, de zee en meer. Heel bijzonder is de uitleg over de aanleg van de vismigratierivier, waardoor de vissen ombelemmerd via de dijk tussen Waddenzee en IJsselmeer heen en weer kunnen trekken.

Op het dak van het center heb je vrij uitzicht over dit unieke gebied. En zeker niet onbelangrijk: in het restaurant hebben ze zalige Oranjekoek, een Friese specialiteit.

Het eerste Friese Schaatsmuseum

www.schaatsmuseum.nl

Friesland en schaatsen zijn voor eeuwig met elkaar verbonden. En ook al werd de laatste editie alweer in 1997 verreden, de Elfstedentocht is over de hele wereld een begrip. Het eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen, een van de Friese Elfsteden, besteedt aandacht aan de eeuwenlange historie. En heeft bovendien een enorme collectie schaatsen en sleeën. Zelfs bij hogere temperaturen leuk om een kijkje te nemen.

r. D.F.  Woudagemaal in Lemmer

www.woudagemaal.nl

Het Woudagemaal in Lemmer uit 1920 is het grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd. En wordt nog altijd gemiddeld één keer per jaar ingezet bij hoge waterstanden om voor droge voeten in Friesland te zorgen. Ook afgelopen winter nog blies het grote stoomwolken uit. Het gemaal en bezoekerscentrum zijn het hele jaar te bezoeken. 

asteel Muiderslot in Muiden

www.muiderslot.nl

Zoals een kind een kasteel tekent, zo ziet een van Nederlands bekendste kastelen, het middeleeuwse Muiderslot in Muiden, eruit. Stoer en ongenaakbaar met zijn hoge muren en torens. Echt een bezoek waard.  

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!