REISWIJZER. Op berenjacht in Zuid-Oost-Slovenië

Met camper door Zuid-Oost-Slovenië? Daar valt veel te ontdekken. Bibberend op berenjacht in Kočevsko, weldadig wellnessen in Podčetrtek en cultureel citytrippen in het oude Ptuj: deze regio strooit zijn troeven in het rond. Je leest er alles over in de Pasar Special Camper & Kamperen van januari 2024.

Tekst Chris Van Minnebruggen

Erheen

We beperken ons tot de routes tussen beide hoofdsteden. Slovenië is een derde kleiner dan België, dus de afstanden zijn best behapbaar. Het land heeft prima wegen, wel veel kleinere wegen en die vragen iets meer tijd. Geniet van het landschap.

Auto

Brussel – Ljubljana: 1.155 km, een non-stoprit van 12.30 u.

Vlucht

Zaventem-Ljubljana: Verschillende maatschappijen bieden tickets aan voor een vlucht zonder tussenstop. Duur: 1.40 u.

Trein

Voor de rit Brussel-Ljubljana ben je 15.45 u onderweg. Deutsche Bahn (DB) verzorgt de ICE-ritten naar Frankfurt en München-Pasing. De Österreichischen Bundesbahnen (ÖBB) staan in voor het traject München-Ljubljana.

Meer info

www.slovenia.info/en: Portaalsite van de officiële toeristische dienst van Slovenië.

3

Eten

1. Ribič Bar

8 Trdnjav, 1330 Kočevje

Uit hout opgetrokken bar-restaurant naast het Meer van Rudniško en vlak bij de camping. Stevige burgerkost, begeleid met een flinke pul lokaal bier. Ook een keuze aan hamburgers van het kraam Bigbear naast het achterterras.

2. Wellness Hotel Sotelia

24 Zdraviliška cesta, 3254 Podčetrtek (Slo)

www.terme-olimia.com/en

Stijlvol dineren in het kader van een sterrenhotel. Uitgebreide kaart met een accent op de gezondheidsbeleving in het wellnesscomplex. Naast het hotel-restaurant heeft Terme Olimia meerdere eetgelegenheden met een verzorgd aanbod, van smoothies tot slaatjes, van belegde broodjes tot taartjes en ijs. Meestal enkel toegankelijk als bezoeker van de bijbehorende wellnessaccommodatie.

3. Jelenov Greben/Piki Tourist Center

90 Olimje, 3254 Občina Podčetrtek

www.jelenov-greben.si

Aangenaam à-la-carterestaurant met een naar Sloveense normen verfijnd aanbod en mooie presentatie. Ook een degelijke keuze aan inheemse wijnen. Uitzicht over het glooiende domein met kudde herten. Hier staat uiteraard ook hert op het menu. In het productiecentrum kan je terecht voor een proeverij van eigen producten.

4. Kavarna Evropa

2 Mestni trg, 2250 Ptuj

www.kavarna-evropa-ptuj.business.site

Pal in het historische centrum gelegen drankgelegenheid met ruim terras. Hoe klein de stad ook is, hier passeert de beau monde van Ptuj op het plein voor het stadhuis. Aangename sfeer, relaxte muziek, af en toe ook live optredens. En denk erom, Slovenen zijn echte koffieleuten.

5. Pivnica Zlatorog

20 Slomškova ulica, 2250 Ptuj

www.pivnica-zlatorog.si

In Ptuj zijn ze trots op een eigen versie van de Italiaanse pizza. Ze hebben een dikkere bodem en zeker een maagvullende inhoud. Deze tent staat erom bekend. Je kan ook kiezen voor een dunnere versie. Het blijft allemaal best betaalbaar.

6. Bistro Lük

5 Murkova ulica, 2250 Ptuj

www.bistroluk.com

Uitstekend adresje van ontbijt tot diner. Gezellig tafelen met passage op het terras aan de straatkant. Creatieve keuken met traditionele ingrediënten uit de brede Europese traditie. Vriendelijke bediening.

7. Muzikafe

1 Vrazov trg, 2250 Ptuj

www.muzikafe.si/en/

Puur genieten op deze kleurrijke ontmoetingsplek voor globetrotters, een initiatief van een reizend kunstenaarskoppel. Schaduwrijke hoekjes, zetels, planten en dat allemaal op een stille binnenkoer. Rustgevend.

Kamperen

1. Wohnmobilstellplatz Friedensbrücke

Dreikronenstraße 2, 97082 Würzburg (D)

www.wvv.de/parken

Aan de Main gelegen parkeergelegenheid waarvan een aanzienlijk deel is voorbehouden voor campers. Je staat naast elkaar op het asfalt. Beperkte voorzieningen, maar op wandelafstand van het gezellige stadscentrum.

2. Seecamping Schneider

Badeseestraße 54, 5531 Eben im Pongau (A)

www.seecamping-schneider.at/

Nabij de Tauernsnelweg gelegen camping naast een klein recreatief meer. Veel vaste plaatsen, verzorgd sanitair, een deel van de camping is voorbehouden voor campers. Winter en zomer open.

3. Jezero Kočevsko

3 Trdnjava, 1330 Kočevje (Slo)

www.kocevsko.com/en/poi/camp-jezero

Bescheiden maar verzorgde gemeentelijke camping voor enkele tientallen installaties op een stabiele ondergrond. Prima sanitair met wasmachines. Gelegen aan de rand van het stadje, dicht bij het kunstmatige Meer van Rudniško, geliefd bij recreatiesporters. Het onthaal is tegelijk toeristische dienst.

4. Glamping Olimia Adria Village & Camp Natura

24 Zdraviliška cesta, 3254 Podčetrtek (Slo)

www.terme-olimia.com/en

Twee vliegen in één klap. Wil je even weg uit de sleur van de camper, trek dan je portemonnee open en kies voor de superdeluxe tenten van Glamping Olimia met veel privacy, bed, keuken, tv, badkamer tot de mogelijkheid van een ontbijtmand op je terras toe. Heerlijk! Enig minpuntje: de spoorlijn vlakbij. Gelukkig rijdt de trein nauwelijks ’s nachts.

Camp Natura, op hetzelfde immense terrein bij een waterpretpark, heeft een vijftigtal mooi afgebakende camperplaatsen op harde ondergrond. Prima voorzieningen.

Boek zeker een wellnessdagje in de Terme Olimia op wandelafstand.

5. Camping Terme Ptuj

10 Pot v Toplice, 2250 Ptuj (Slo)

www.sava-camping.com/en/terme-ptuj-camping/terme-ptuj-camping

Verzorgde camping, langs de Drava op fiets- en wandelafstand van Sloveniës oudste stad Ptuj gelegen. De camping bestaat uit twee delen. Een ouder stuk met vrij te kiezen schaduwrijke plaatsen en een groter, nieuwer deel waar camperplaatsen op gras cirkelvormig gegroepeerd zijn rond meerdere asfaltpleintjes. Uitgebreid en zeer verzorgd sanitair. Naast de deur ligt een waterpretpark.

6. Parkplatz Volksschule

7 Meggenhofen (A)

App: Park4night

Getipt door andere camperaars onderweg ontdekten we met de Park4night-app duizenden gratis plekken voor één nacht. Hier sta je op een openbare parking vlak bij de parochiekerk en het schooltje van een rustig gehucht. Er is zelfs een openbaar toilet (6-22 u). Laat zeker geen afval achter.

7. Camping Eisenbachtal

Freimuhle 1,  56412 Girod

Middenin een stuk natuur gelegen camping en dat wil de bevlogen eigenaar zo houden. Goede, schaduwrijke plaatsen, maar verwacht van een natuurliefhebber geen al te strak geschoren haagjes. Ongedwongen sfeer en de ruime lap groen rond het terrein is vrij toegankelijk voor kampeerders. Hoewel ietwat uit de mode is alle sanitair functioneel. Het nabijgelegen restaurant Freimühle is zeker een diner waard.

Doen

1. Spoorzoeken en beren spotten

TIC Hostel Bearlog

4 Ljubljanska cesta, 1330 Kočevje

www.kocevsko.com

Een rondje beren spotten doe je niet op eigen houtje. Een begeleide trip boek en bespreek je in het toeristische informatiecentrum van Hostel Bearlog of boek je online. Het programma omhelst een hele dag. Je gaat met een gids het bos in, op zoek naar wildsporen. Tegelijk leer je meer over de dieren: hun gedrag, voedingsgewoonten, hoe ze nesten maken, voor hun jongen zorgen. Ook wat je zelf moet doen of laten bij een ontmoeting staat op het programma. ’s Middags krijg je een lunch met streekproducten, ’s avonds een eenvoudig maar heerlijk diner. Tegen valavond ga je in alle stilte in het gezelschap van je gids én een jager naar de observatiehut. Duimen maar dat er beren langskomen.

2. Ontdek het oerbos van Kočevsko

TIC Hostel Bearlog

4 Ljubljanska cesta, 1330 Kočevje

www.kocevsko.com

Aanschurkend tegen de grens met Kroatië heeft Kočevsko het meest uitgestrekte bosgebied van Slovenië. Een deel daarvan is zelfs afgesloten voor elke vorm van ontginning. Er zijn verschillende manieren om op verkenning te gaan. Laat je gidsen naar de herinneringsplekken voor partisanen en de ruïnes van oude gehuchten, opnieuw overwoekerd door de natuur. Of loop het gezinsvriendelijke educatieve Arendspad bij het meer van Kočevska Reka. Je leert er alles over de zeearend die hier uitzonderlijk nestelt. Wil je echt op wandelavontuur, loop dan het uitdagende Roška Rešpot (Rog Hiking Trail), een 64 km lang bospad dat langs de mooiste plekken van het oerbos gaat. Zijn drie dagen stappen je van het goede te veel, maak dan een dagwandeling vanuit Roška žaga, de oude zagerijmolen. Het symbool van een berenpoot wijst je de weg.

3. Wellnessen in Terme Olimia

24 Zdraviližška cesta, 3254 Podčetrtek

www.terme-olimia.com

Wellness Orhidelia is een zeer uitgebreid en luxueus wellnesscentrum met een keur aan binnen- en buitenbaden voor ultiem relaxen in een ontspannen sfeer. Naast de warme baden, masserende waterstralen en jacuzzi’s geniet je van een rist aan droge en natte sauna’s, Turkse baden en stoomcabines. Verder gelegenheid tot persoonlijke massages en schoonheidszorgen, zelfs Qi Gong-les. Enkel voor volwassenen. Voor gezinnen is er het naastgelegen Family Wellness Termalija.

4. Bezoek Jelenov Greben/Piki Tourist Center

90 Olimje, 3254 Občina Podčetrtek

www.jelenov-greben.si

Uit de hand gelopen initiatief van ondernemer Borut Ježovnik die de oogst van allerlei lokale producenten en eigen gewin omzet tot eet- en drinkbare souvenirs. Van honing tot worst, van ontbijtsappen tot koekjes. Kinderen zijn dol op de vrij ronlopende kudde herten en moeflons die nagenoeg uit je hand komen eten. Er is ook een speeltuin en een fijn restaurant.

5. Bezoek de kloosterapotheek van Olimje

82 Olimje, 3254 Podčetrtek

www.olimje.net

Ooit was het een kasteel, nu een barokke kerk en minorietenklooster met - na Parijs en Dubrovnik - de derde oudste apotheek van Europa. Een bloemen- en plantentuin voor de kerk telt 200 medicinale kruiden. In de nostalgische kloostershop verkoopt Broeder Jozef allerlei kruidenthees, honingproducten en tincturen. Ze staan netjes opgelijst in een eenvoudige folder. Baat het niet, het schaadt ook niet.

6. Bezoek het kasteel van Ptuj

1 Na gradu, 2250 Ptuj

www.pmpo.si/

Hoog boven de Drava trekt het kasteel van Ptuj alle aandacht naar zich toe. Je hebt er een knap uitzicht over de stad en loopt vrij over de binnenkoer. De collectie oude kunst is geen hoogvlieger, al waren wij toch even verrast enkele Brusselse wandtapijten met thema’s uit de Odyssee tegen het lijf te lopen. Echt interessant zijn de collectie muziekinstrumenten en de afdeling met kostuums, de geschiedenis en de gebruiken van de Kurent, een tegelijk kleurrijk en volks carnaval met diepe wortels in het plattelandsleven. De Kurent staat op de Unesco-lijst van wereldvermaard cultureel erfgoed.

7. E-biken vanuit Ptuj

3 Osojnikova cesta, 2250 Ptuj

www.rentaebike.si

Heb je zelf geen (elektrische) fiets, huur dan een stoere krachtpatser op dit adres. Breed stuur, oerdegelijk kader, dikke banden met profiel voor elk terrein en een forse motor. Ook fietssloten en -helmen beschikbaar. Fiets een etappe van de Drava Bike Route (www.dravabike.si) of trap een rondje rond het meer van Ptuj.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!