3 x koester je in het kunstlicht

Kijk jij ook uit naar de lente en het lengen van de dagen? Drie steden knippen het licht de komende weken al aan en verwachten je op een inspirerend lichtfestival. Pasarreporter Gert Corremans gidst je door de feestelijke programma’s.

4

Mons: vier 100 jaar surrealisme

Op Mons en Lumières, het eerste grote lichtfestival in Wallonië, is de verbeelding aan de macht. Koikarpers zwemmen door de lucht, bloemen groeien uit discoballen en gevels veranderen in lichtschilderijen en droomlandschappen. De 25 projecties en -installaties gebruiken historische monumenten als canvas of decor en liggen langs een 3 km lange wandelroute door het middeleeuwse stadscentrum.

Mons en Lumières viert de honderdste verjaardag van het surrealisme. Vergeet de ratio, improviseer en associeer, laat je leiden door dromen en oerinstincten, schreef André Breton in 1924 in zijn wereldberoemde manifest. Magritte krijgt een eerbetoon op het lichtfestival, maar de centrale gast is Robert Montgomery. De Britse kunstenaar, die bekend staat om zijn billboards met gedichten, neemt deel met zes installaties. Mis zijn performance op het openingsfeest niet, waarbij hij een speciaal voor het festival gecreëerd voorgedicht in brand steekt. (25 januari, 18u30, Place Léopold). 

Langs het parcours vind je interactieve kunst – schilder met licht, leef je uit op de lichtschommel – en grote immersieve belevenissen, onder meer in de Sint-Waltrudiskerk.

Mons en Lumières, 25 tot 28 januari, stadscentrum Mons

Gent: futuristische lichtkunst aan de Oude Dokken

Om de drie jaar tovert het Lichtfestival Gent de stad om in een feeëriek en futuristisch spektakel. Ditmaal neemt het parcours je onder meer mee naar de nieuwe stadswijk aan de Oude Dokken. Je kan overal instappen, zolang je maar in wijzerzin wandelt.

Gent is dé lichtstad van Vlaanderen. Ze pakte 25 jaar geleden uit met een baanbrekend lichtplan, dat straten, pleinen en monumenten samenhangend belicht, en dat inmiddels wereldwijd in de prijzen viel. Tijdens het Lichtfestival steken beginnende en gevestigde lichtkunstenaars 32 bijzondere plekken in een magisch jasje. Veel Gents talent debuteerde op het festival en brak daarna internationaal door.

Op de zesde editie mag je lichtkunst in al zijn diversiteit verwachten. Dé blikvanger volgens ons? Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier van België, creëert samen met de Gentse visual artist Jana Roos twee installaties die glas-in-lood combineren met lichtkunst.

Lichtfestival Gent, 31 januari tot 4 februari, Stadshal en 31 andere locaties in Gent

Brussel: Europees getint en kindvriendelijk

Bright Festival doet de hoofdstad vier avond lang baden in een warme, artistieke gloed. Ieder jaar stippelt het festival een nieuw parcours door andere stadsdelen van Brussel. Omdat België tot deze zomer de Raad van de Europese Unie voorzit, neemt deze editie je op sleeptouw door de Europese wijk en de Koningswijk. Twee wijken in het hartje Brussel, waar je struikelt over erfgoed, monumenten en nieuwe architectuur.

Twintig lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland prikkelen je zintuigen met majestueuze en poëtische werken. Ook het erfgoed in de wijken wordt in de kijker gezet. Bij Bright Festival hoort een uitgebreid randprogramma met museumnocturnes, rondleidingen en live entertainment. Dit jaar is er voor het eerst een kidszone, met lichtbelevenissen op maat van de allerjongste bezoekers.

Veel activiteiten en installaties draaien om het thema Europa. Alle lichtkunstwerken maken gebruik van energiezuinige verlichting.

Bright Festival, 15 tot 18 februari, Europese wijk en Koningswijk, Brussel

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!