REISWIJZER. sneeuwkamperen in Haut-Alpes

Genoten van de roadtrip van fotograaf Thomas De Boever en zijn zoon Jules in het decembernummer van Pasar Kamperen? Prachtig natuur, genoeg actieve uitdagingen én fijne camperplekken: wat wil een mens nog meer…

3

Erheen

De Hautes-Alpes zijn ongeveer duizend kilometer verwijderd van Brussel. Het grootste deel rijd je in Frankrijk en betaal je péage (± 100€ voor een enkele rit). Voorbij Grenoble (830 Km van Brussel) ga je op kleinere en vaak slingerende wegen. Bereid je hier goed op voor: winterbanden zijn hierbij zeker een minimum. Ook sneeuwkettingen kunnen nodig zijn. Door de hevige sneeuwval kan je gemiddelde snelheid in de Alpen beperkt worden tot 30 km/u.
 

Eten

Je kan in de Franse Alpen overal lekker eten. Het is weliswaar niet steeds goed goedkoop en de keuken blijft traditioneel. Denk hierbij vooral aan kaas en fondue.

1. L’Oursonin Orcières

Galerie marchande Le Chamois à Orcières Merlette 1850
www.restaurant-lourson.fr
Een leuk restaurant vlakbij de skilift en de camperplaats. Je eet er typische gerechten met bergkazen, maar er zijn ook pasta’s en vegetarische opties. De prijzen zijn democratisch.

2. Gite de la Draye.

Clôt des Thozans, 05200 Crots, France
Deze Gite is gelegen aan de Clôt des Thozans in Crots en biedt slaapplaats aan 45 personen. Je kan er ook eten. De keuken is eenvoudig maar authentiek. Vooral de streekproducten, kaas en gedroogd vlees zijn hier aan te raden. Als je later op de middag komt is de kans groot dat je in een aangenaam Frans aperitief terecht komt.

3. Restaurant d’altitude Le Chaleureux

Le Chal’Heureux, Les Cassettes, 05560 Vars
www.chalheureux.com
Dit authentieke bergrestaurant op 2180 meter hoogte in het hart van het skidomein van Vars is vooral bekend om zijn traditionele vleesfondue. ’s Avonds moet je reserveren en afspreken met de sneeuwscooter taxi dienst. Dit kan via het restaurant. Goedkoop is deze plek niet, wel een heel bijzondere ervaring

4. Restaurant Le Barjo

Combe des Escondus, 05560 Vars, France
www.lebarjo.com
Gelegen op de skipiste, op 2100 meter hoogte. Er is een prachtig, zuidelijk gericht terras. Wanneer je er ‘s middags wilt lunchen is het hier ook aan te raden om te reserveren. Probeer er de Gratin d’oreilles d’Ane, een typisch Alpengerecht: een soort lasagne met spinazie en natuurlijk veel kaas.

4. L’Hôtel Saint-Roch

Les Prés, 05290 Puy-Saint-Vincent
hotel-st-roch.com
Het restaurant is gelegen net naast de piste in Puy Saint Vincent. De eigenaars zijn Nederlanders, ze runnen de keuken met passie en liefde. Dat voel je ook aan de gerechten die ze serveren. Het is een iets mindere traditionele bergkeuken, maar laat je hier verrassen door de betaalbare gerechten.

5. Table du Cairn

248 Route de Grenoble, 05220 Le Monêtier-les-Bains.
www.residencelecairn.com
Gezellig en warm restaurant met een goede bergsfeer. Lekker eten, met zowaar huisgemaakte frietjes. De daarbij huisgemaakte burger smaakte ook.

6. Stabatio (Hôtel Le Monêtier)

376 Route de Grenoble, 05220 Le Monêtier-les-Bains.
www.lemonetier.com
Trendy restaurant met een coole sfeer. Er is een beperkte kaart, maar het eten is eerlijk en correct.

Kamperen

1. Aire de camping car in Orcières

Casse Blanche Merlette, 05170 Orcières
www.orcieres.com/fr/dormir/camping-caravaning/fiche-detail/aire-de-camping-car-de-casse-blanche/
Net als in de rest van de Hautes-Alpes is het hoogseizoen het winterseizoen. In de winter betaal je hier 18€ per dag. De camperplaats ligt  in Merlette op 1800 m hoogte,  6 km voorbij Orcieres dorp. De camperplaats heeft alle basisbehoeftes. Het absolute pluspunt is hier het uitzicht.

2. Camping Le Grand Large in Savines-le-Lac

Route de Barcelonnette (D954)05160 Savines-le-Lac
www.camping-savineslelac.fr/nl
Deze camping is gericht op watersport in de zomer. Als je op voorhand mailt, ben je ook tijdens de winter welkom. Je krijgt een code om de slagboom te openen. Ook hier is het zicht ongelooflijk. De voorzieningen zijn minimaal.
Prijs per nacht voor 2 D

3. Camperplaats Vars

Allée Trub Charles
05560, Vars

Ultieme ski in/ski out: je glijdt letterlijk vanop de camperplaats de skipistes op en af. De voorzieningen zijn prima. Er is water en een plaats om de toiletcassete te reinigen. Electriciteit is betalend.

4. Camping de l’Iscle de Prelles

Camping Caravaneige Locations l’Iscle de Prelles
05120 Saint Martin de Queyrières – Hautes Alpes (05)

www.camping-iscledeprelles.com
Camping met sympathieke uitbaters, die zich inspannen om je winterverblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Denk daarbij aan een hottub en goede voorzieningen. Gelegen in de vallei, van waaruit verschillende skigebieden goed bereikbaar zijn.
19€ per nacht voor twee personen

5. L’aire de camping-car ‘Les Charmettes’

Route des Guibertes, Le Monêtier les Bains
www.lemondeducampingcar.fr/aires-de-services/au-monetier-les-bains-une-nouvelle-aire-de-camping-car-pres-de-briancon/199313
Prima camperplaats. Je moet een eindje wandelen tot je aan de pistes bent. Maar dat is dan ook het enige minpunt aan deze camperplaats. Alles werkt perfect. Je koopt een ticket als je toekomt aan de betaalpaal.
15€ per nacht

Doen

1. Skiën en Tyrolienne

www.orcieres.com/

www.orcieres.com/fr/a-faire/insolite/fiche-detail/tyrolienne-roll-air-cable/

www.orcieres.com/fr/a-faire/insolite/fiche-detail/winterparc-bouees-sur-neige/

Info over het skigebied d’Orcières Merlette 1850, het winterpark en de Tyrolienne. 

2. Fatbiken en natuurexploratie
Ecole VTT du Lac - Serre-Ponçon E-bike
vtt-serre-poncon.fr/
Hier regel je je Fat Bike en prima gidsen die je alles leren over de fiets en de natuur. Bel Sébastien voor prijzen en praktische afspraken.

3. Skiën in Vars
www.vars.com/hiver/
www.vars.com/hiver/experiences-a-vivre/grotte-de-glace/
Op het skigebied kan je ook de een ijsgrot met beeldhouwwerken bezoeken.
4. Skiën in Serre Chevalier
www.serre-chevalier.com/

5. Sneeuwwandelen in Parc des Ecrins

watogla-trek.com

Hier kan je een avontuurlijke gids boeken voor een wandeling op sneeuwschoenen of meer te weten komen over het nationale park, Parc des Ecrins.
 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!