Uitwaaien in de baai van de Somme

5 minuten leestijd

Camperfan Marc neemt je mee naar de baai van de Somme, een van zijn favoriete weekendbestemmingen. Een minivakantie met de camper niet ver van huis is de ideale ontspanning en je hoeft er zelf geen verlofdag voor in te plannen. De Baai van de Somme is een prachtig stukje natuurgebied in Frankrijk en is bovendien zeer campervriendelijk. Genieten van de zacht ruisende zee met uitzicht op de kliffen, flaneren op de oude houten pier, zeehondjes spotten, door de modder ploeteren in de baai of toch gewoon het treintje nemen en genieten van het uitzicht. Het kan allemaal in de baai van de Somme. 

reportage
  • Kamperen
  • Kamperen met de motorhome

Tussen kraampjes flaneren en fruits de mer inslaan

Na het ontbijt vertrekken we naar het centrum. Van op de krijtrotsen, waar je bij goed weer een fenomenaal zicht hebt, ben je daar in geen tijd. Sportievelingen trotseren de afdaling via de trap, wie het in stijl wil doen neemt de Funiculaire, een gratis kabeltreintje door de krijtrotsen. Beneden kom je in de smalle, parallelle steegjes, waar de oude vissershuizen hun voorkant hebben in de ene straat en de achterkant in de straat erachter. Naast de havengeul heerst een gezellige drukte. Hier heb je veel (vis)restaurants, maar ook een aantal winkeltjes en kroegen. Vandaaruit ben je zo bij de vuurtoren, op het einde van een oude houten pier.

Onderweg loop je langs kraampjes waar plaatselijke vissers hun waren aan de man brengen, en langs de bekende ‘Poissonnerie Municipale’, een vistrap met overweldigend veel vis en schaaldieren. Loop hier zeker eens binnen. Aan de vuurtoren heb je meteen toegang tot het keienstrand van Le Tréport, met op de dijk het casino en een aantal speeltuinen voor de kinderen. Zonder een kei in de vorm van… (vul zelf in) gaan we daar meestal niet weg. We eten iets, slaan natuurlijk heerlijke fruits de mer voor ’s avonds in, en vertrekken in de namiddag naar de camperplaats van Saint-Valéry-sur-Somme, op wandelafstand van de baai. Zodra de camper geïnstalleerd is, maken we een avondwandeling door het oude stadscentrum, dat wat hoger gelegen is. Daarna genieten we van een rustige avond en nacht. 

Een heerlijk ontbijt en dan zeehondjes spotten

Op zondag maken we een ochtendwandeling naar onze favoriete bakker ‘La Fournée de la Baie’ (langs de wandelweg links naast de camperplaats). We genieten alle vier van ons ontbijt met ovenvers brood, en dan vertrekken we (via de rechterkant van de camperplaats) voor een wandeling naar het centrum aan de baai. Elke zondagvoormiddag is er een leuke en uitgebreide markt op de ‘Place des Pilotes’ die ’s zomers verdergaat op de kaai naast de baai. Meestal zijn de winkeltjes dan open. Het zicht op de baai is hier fenomenaal en aan de overzijde zie je Le Crotoy liggen, dat een paar camperplaatsen heeft naast de haven en aan het strand. 

Met een beetje geluk zie je bij vloed zeehonden de baai in zwemmen. 

Met een beetje geluk zie je bij opkomend water van op de kaai in Saint-Valéry-sur-Somme een of meerdere zeehonden de baai in zwemmen. Waar je ze bijna met zekerheid spot, is in Le Hourdel, een piepklein dorpje aan de monding van de Somme. Afhankelijk van de getijden kan je van op de Quai Blavet – in de buurt van het Office du Tourisme – een boot nemen en de baai verkennen. Dat kan ook te voet, met aangepast schoeisel en onder begeleiding van een gids. Trek wel je laarzen aan, want je zal door de modder moeten ploeteren. Je gids kan je boeken bij Promenade en Baie, Allée des Soupirs 5 in Le Crotoy of via www.promenade-en-baie.com. Een andere manier om de baai te verkennen is het toeristische stoomtreintje, dat je rond de baai voert tot in Le Crotoy en terug. In de namiddag is het stilaan tijd om met longen vol jodium en een leeg hoofd richting huis te rijden. 

Overnachten met je camper in de baai van de Somme 

Wil je ook uitwaaien in de baai van de Somme? Op deze camperparkings en campings verbleef onze Campertijd-reporter Marc. 

 

Camperparking naast camping Municipal

Waar? In de Rue Pierre Mendès, Le Tréport. 

Prijs: € 10 voor 24u

Pluspunten:

  • Er zijn geasfalteerde plaatsen, er is stroom en er is een loos- en vulpunt. 
  • De bakker, die ’s ochtends al toeterend voorbijkomt.
  • Het centrum van Le Tréport ligt op wandelafstand.
  • Er is een supermarkt op 100 meter.

Camperplaats naast de Funiculaire

Waar? Op de krijtrotsen naast de Funiculaire van Le Tréport.

Prijs: € 6,40 voor 24u.

Pluspunten: 

  • Het fenomenale zicht op zee
  • De Funiculaire op 100 meter
  • Democratische prijs

Minpunten: 

  • Bij veel wind hoor je het lawaai heel de nacht vanuit je motorhome, dus dan kies je beter een andere parking.
  • Geen nutsvoorzieningen

Camperplaats van Saint-Valéry-sur-Somme

Waar? In de Rue de la Croix l’Abbé te Saint-Valéry-sur-Somme. 

Prijs: € 10 voor 24u.

Pluspunten: 

  • Het is een mooi aangelegde, grote en rustige camperplaats.
  • Ze ligt op wandelafstand van de baai.

A night with a view in Le Tréport

Op vrijdagavond stoppen we iets vroeger met werken om de kinderen van school te halen. Rond vier uur vertrekken we naar de Baai van de Somme met onze camper, die we op donderdagavond hebben geladen. We gaan in Kortrijk de grens over, om tolwegen te vermijden maar ook omdat het korter en vlotter rijdt, en via Lille en Arras zetten we koers naar onze eerste bestemming. Na een gezapige rit van drie uur komen we aan in Le Tréport, een oud vissersstadje langs het riviertje Le Bresle. Samen met Mers-Les-Bains ligt het ingebed tussen imposante krijtrotsen van honderd meter hoog. We rijden door tot boven op de krijtrotsen naast de Funiculaire, waar onze favoriete camperplaats ligt, met zicht op zee. Nutsvoorzieningen zijn er niet, maar de prijs is heel democratisch en het uitzicht fantastisch. Na wat lezen en tv-kijken kruipen we onder de wol met op de achtergrond het zachte ruisen van de zee. 

Ook in de buurt: camperplaats van Le Crotoy

Waar? Naast de haven en aan het strand, in de Chemin des Digues te Le Crotoy. (N 50°13'06", E 1°38'00")
Prijs: camper (2 personen incl. belasting): € 7, water: € 2, stroom: € 2 (lozen afvalwater en cassettetoilet: gratis) 
Pluspunten:

Grote parking met betaalautomaat
Ligt pal achter de duinen, naast een camping, en dicht bij een vogelreservaat.
Saint-Valéry-sur-Somme ligt aan de overkant van de baai.
Bij eb is het strand enorm: leuk voor de kinderen.
Er is een centrum met drie bakkers op 300 meter, en tijdens het seizoen komt de bakker zelfs langs.

Minpunten:

Kan bij momenten stoffig en druk zijn.
Bij regen veel plassen.

 
Tekst Marc Goiris - Foto's Thomas De Boever & Marc Goiris

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer