Langeafstandspad van de maand: de Müllerthal Trail (Luxemburg)

2 minuten leestijd
These boots are made for walking? Reken maar van yes! Doorheen Europa kronkelen duizenden langeafstandspaden die smeken om verkend te worden. Wij stellen er regelmatig eentje voor. Deze aflevering: het Luxemburgse Müllerthal Trail.
reportage
  • Kamperen
  • Wandelen

Luxemburg is meer dan bankiers, tankstations en goedkope sloffen sigaretten. Dit kleine landje is ook groots in natuurpracht. Die ontdek je het best op de Müllerthal Trail, een resem lussen in de gelijknamige vallei. Bijgenaamd: Klein Zwitserland. Die bijnaam heeft het Müllerthal te danken aan de dramatische rotsformaties uit zandsteen. Spleten, grotten en kloven genoeg in deze streek. Zoals de Wolvenkloven (Gorges du Loup), waar smalle weggetjes en natuurlijke trappen de wandelaar tussen twee steile rotsmuren leiden. Het avontuur schuilt in een klein hoekje. Denk uitgestrekte bossen, valleien die baden in de zon, klaterende bergstroompjes en kastelen die idyllisch op een rots boven een rivier zijn geplant, smekend om een foto. En een waterval, de Schiessentümpel, die zo uit een sprookje lijkt te komen.

De Müllerthal Trail is geen langeafstandspad an sich, maar een verzamelnaam voor drie tweedaagse wandellussen en vier bonuslussen. In totaal goed voor 187,5 kilometer stapplezier. Je kan zelf naar believen twee of meerdere lussen aan elkaar plakken en zo je eigen wandeling creëren. Alle paden hebben één ding gemeen: ze zijn uitstekend gemarkeerd, zodat je perfect op pad kan zonder wandelkaart of navigatievaardigheden van bij de scouts. Doordat je geregeld door kleinere stadjes en dorpen passeert, hoef je ook geen mondvoorraad voor een week in je rugzak torsen. Dat alles maakt van de Müllerthal Trail een langeafstandspad dat relatief toegankelijk is voor beginnende avonturiers. Gebruik best wel niet de tactiek van de Processie van Echternach (de toegangspoort tot het Müllerthal) of je doet er langer over dan gepland.

Meer info: https://www.mullerthal-trail.lu/nl

Kampeermogelijkheden

Welke lussen je ook kiest, je kan elke avond je tent pitchen op een camping. De toeristische dienst van Müllerthal werkt samen met wandelvriendelijke campings. Die liggen niet ver van het pad en passen hun dienstverlening aan de noden van de stappende medemens aan. Zo kan je er een lunchpakket scoren, je voeten verzorgen of, desgewenst, beroep doen op bagagevervoer.

Luxemburg beschikt over een prima netwerk aan (gratis) openbaar vervoer. Daardoor kan je ook opteren om een basiskamp op te trekken en elke avond terug te keren naar je eigen vertrouwde twee vierkante meter gras. Een beetje meer comfort mag na een lange dag op pad? Op verschillende campings in de wijdere regio kan je een stacaravan, chalet, pod of trekkershut huren.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer