Langeafstandspad van de maand: La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay

2 minuten leestijd
These boots are made for walking? Reken maar van yes! Doorheen Europa kronkelen duizenden langeafstandspaden die smeken om verkend te worden. Wij stellen er regelmatig eentje voor. Deze aflevering: la Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay.
reportage
  • Kamperen
  • Wandelen

Beneden de taalgrens bedient niet enkel de provincie Luxemburg - hartje Ardennen - wandelaars op hun wenken. Ook in Henegouwen en Namen valt er heel wat af te stappen. Bijvoorbeeld op - even inademen - La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ofte de grote doorsteek van het bos van het land van Chimay. Een topogids, voorlopig helaas enkel in het Frans, is te koop bij Les Sentiers de Grande Randonnée.

Ongeveer 180 kilometer wandelpaden doorkruisen een verscheidenheid aan landschappen. In de eerste plaats uitgestrekte bossen - vooral loofwouden, in tegenstelling tot elders in Wallonië vind je hier amper monotone dennenbossen. Dat maakt de wandeling de moeite om in het najaar te ondernemen, omwille van de mooie herfstkleuren. Vergewis je wel op voorhand bij toeristische diensten of gemeenten of er drijfjacht gepland is in het gebied. In sommige bossen groeien in de lente hyacinten, een schouwspel zonder de hordes.

Verder slingert La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay door de Calestienne, een smalle kalkband die als een pleister over de Ardennen ligt. Hier tref je als wandelaar niet enkel zeldzame vlinders en orchideeën, maar ook de gekste rotsformaties. Daarover gesproken: de wandeling passeert langs Les Fondry des Chiens, zowat de Grand Canyon van België. En door vier dorpjes die de lijst van 20 mooiste van Wallonië haalden. Ondanks al dat schoons kom je hier weinig wandelaars tegen.

Kampeermogelijkheden onderweg

Tien bivakzones op of in de buurt van het parcours laten wandelaars toe om elke nacht legaal te wildkamperen. De bivakzones zijn speciaal aangelegd voor trekkers en dienen (meestal) vooraf gereserveerd te worden. Let op: een bivakzone is geen camping - er zijn minder of geen faciliteiten en er gelden strikte regels. Wie onderweg nood heeft aan een douche, kan ook terecht op reguliere campings in Chimay, Olloy-sur-Viroin, Matignolle, Vodelée. Die liggen telkens maximum 500 meter van het traject.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer