Maten, Makkers, Maas: grensoverschrijdend genieten in de Maasvallei

2 minuten leestijd
De Maas vormt veertig kilometer lang de grens tussen Nederland en België. In beide Limburgen valt er heel wat te ontdekken. Internationaal fiets- en wandelplezier.
reportage
  • Kamperen

Tijdens een droge zomer kan je op sommige plaatsen gewoon te voet oversteken. Bij zware regenval zwelt de rivier enorm aan. Om overstromingen te voorkomen, werd de afgelopen jaren werk gemaakt van natuurlijke overstromingsgebieden, grindbanken, stroomgeulen en oeverwallen. Het resultaat is een grensoverschrijdend landschapspark waar het aangenaam fietsen en wandelen is.

Aan de Belgische kant biedt elk van de vijf pittoreske Maasdorpen toegang tot een wandelgebied. De langeafstandswandeling (137 km) door de Maasvallei werd onlangs nog verkozen tot beste wandelroute van de Benelux. Liever iets korter? Dan raden we de 14 kilometer lange wandeling aan vanaf instapplaats ‘De Wissen’ in Stokkem. Hier verrijst binnenkort een nieuw bezoekerscentrum. De wandeling wordt aangeduid met rode driehoekjes en trekt door een typisch Maaslandschap. Onderweg spot je gegarandeerd heel wat vogels en grazers die er vrij rondlopen.

Pontjes brengen fietsers heen en weer over de rivier. De fietstocht over de Maaslandse renaissance is 37 kilometer lang en brengt je langs het bekende wijndomein Aldeneyck en het witte stadje Thorn. De route start op de stemmige markt van Maaseik met het standbeeld van de gebroeders Van Eyck. Hier staan heel wat terrassen uit, zoals dan van restaurant De Bokkerijder. Die naam is uiteraard een verwijzing naar de legende over boevenbendes in de 18e eeuw.

Prijs voor het meest authentieke Maasdorpje gaat naar Oud-Rekem. Het is geen toeval dat het ooit werd uitgeroepen tot mooiste dorp van Vlaanderen. Het lijkt hier alsof je door Bokrijk stapt. Doe er zeker ook de museumkerk aan op de Groenplaats waar je nog meer te weten komt over de geschiedenis van het stemmige dorp.

Kampeermogelijkheden

Familiecamping De Boomgaard in Maaseik is absoluut een aanrader. Je kampeert er met de tent, caravan of camper midden een kersenboomgaard aan de oevers van de Maas.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer