Natuurparadijs Westkust: ezels, garnalen en een beklimming van de Mount Everest

3 minuten leestijd

De stoerste triatlon van het land werk je aan de Westkust af, op eigen houtje of met vrienden. Maar je bent er ook aan het juiste adres voor wandelingen door de duinen, expo's over de Eerste Wereldoorlog en de Noordzee en natuurlijk... verse tomaat-garnaal.

reportage
  • Kamperen

Ken jij de Westkusttriatlon al? Dat is een sportieve driedaagse die je helemaal op eigen houtje of met vrienden kan voltooien. Je tegenstanders zijn al je voorgangers op Strava. De bedoeling is vooral het record van Marieke Blomme te breken, de vrouw die vorig jaar in een recordtijd de Kust afzwom.

De Westkusttriatlon begint met een prachtig loopparcours in de Oosthoekduinen in De Panne. Daarna gaat het bergop met een fietsuitdaging op de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin aan de Kust. Met de Everest Challenge moet je er evenveel hoogtemeters overwinnen als de Mount Everest hoog is, namelijk 8848 meter. De klap op de vuurpijl komt er met het zeezwemmen onder begeleiding van het ervaren team rond Marieke Blomme. De 16 kilometer lange tocht brengt je van Nieuwpoort naar Oostende, of omgekeerd naargelang de windrichting.

Grazende ezels

Het kan ook rustiger. De Westkust is een natuurparadijs met zijn brede stranden en zalige duinmassieven. De bewegwijzerde Doornpannewandelroute is met zijn 9,8 km een haalbare kaart voor jong en oud. De wandeling start aan bezoekerscentrum Doornpanne en brengt je langs ezels die vrij in de duinen grazen en keihoge duinen waar je je al rollend een weg naar beneden zoekt.

Om de Westkust in zijn geheel te bezoeken, raden we je de Westkustfietsroute (48,5 km) aan. Deze bewegwijzerde fietsroute doet alle hoogtepunten van de Westkust tussen Nieuwpoort en De Panne aan en trekt ook het binnenland richting Veurne in. Je fietst dwars door de duinen, langs kanalen en de zee. Er zijn stopplekken bij de vleet, zoals de Sint-Niklaaskerk in Veurne waar boven een uitkijkpunt werd ingericht.

Verhaal van de zee

Wie interesse heeft in de oorlog en het verhaal van de onderwaterzetting raden we zeker Westfront in Nieuwpoort aan. Klim zeker ook eens tot boven op de rondgang waar je een machtig uitzicht hebt over de IJzermonding. Een andere parel van een bezoekerscentrum bevindt zich in de Calmeynbossen in De Panne waar het provinciale bezoekerscentrum Duinpanne een permanente expo heeft over de Noordzee. Je ontdekt er hoe druk bezet ons stukje België op zee is, welke de bewoners van de Noordzee zijn en hoe vervuiling en klimaatverandering er worden aangepakt.

UNESCO-werelderfgoed

De paardenvissers van Oostduinkerke zijn door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed. Zij vangen garnalen in de branding door met hun Brabantse Trekpaarden de zee in te gaan. Achter de paarden slepen netten waarmee de garnalen worden gevangen. In het volkscafé Estaminet De Peerdevisscher in Oostduinkerke wordt de dagverse vangst verwerkt tot een heerlijke Tomaat-garnaal met frietjes.  

Kampeermogelijkheden

De ideale uitvalsbasis om de Westkust te verkennen, is de Kompas Camping in Nieuwpoort. Je geniet er van alle comfort en er is zelfs een sporthal waar je altijd terecht kan.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer