Ontdek Zuid-Oost Slovenië: berenjagers, wellnesspasja’s en kasteelheren

3 minuten leestijd

Geen betere manier om heel verschillende facetten van een land of streek te leren kennen dan er met de camper rond te trekken. Chris Van Minnebruggen zette zich afgelopen voorjaar achter het stuur voor een flinke portie Slovenië, zonder haast welteverstaan. Je leest er alles over in de Pasar reisspecial Camper en Kamperen van 2024.

reportage
  • Kamperen met de motorhome

In Kočevje, aan de rand van het oerbos bij de grens met Kroatië, begon het avontuur op een uitgeregende kampeerplek. Aanvankelijk een domper op de sfeer, bleek het toch geen beletsel om op berenjacht te gaan. Goed voorbereid met een spoorzoekerstocht overdag trok Chris bij valavond in goed gezelschap en geruggensteund door een jager diep in het bos naar een observatiehut. Het wachten liet zich voelen op een harde bank, maar de beren kwamen op het appèl. Twee stuks zelfs, maar broodjes smeerden ze niet. Dank zij het ongerept in stand houden van dat uitgestrekte woud gedijen in Kočevsko meer dan duizend beren, een roedel wolven en wat lynxen, naast herten, reeën, everzwijnen en kleinwild.

Glampen en kuren

Verderdoor gaat de reis naar Podčetrtek. Daar trek je grote ogen in de Terme Olimia, een immens kuuroord met een bijzonder uitgebreid aanbod aan baden, jacuzzi’s, sauna’s, stoombaden, massages, schoonheidszorgen en therapieën. Meer dan genoeg om naar een walhalla van extreme ontspanning te zweven. Alsof het niet genoeg was, ruilden we op de ruime camping bij het complex de camper voor een glampingtent. King-sizebed, badkamer, keuken en elke ochtend een ontbijtmand op het terras… Een droom!

Ietwat beduusd van zoveel luxe trokken we in de buurt naar Jelenov Greben en het Piki Tourist Center, een ietwat uit de hand gelopen project van Borut Ježovnik, de lokale Eddy Planckaert. Bruisend van energie en ideeën houdt hij een kudde tamme herten, produceert hij een resem streekproducten, runt hij een restaurant, een bodega en souvenirshop naast enkele feestzalen voor familiefeestjes en teambuildings. Blijven slapen kan ook. En net als Eddy doen kinderen, aangetrouwde familie, zelfs de kleinkinderen mee.

Krachtige kruiden

Intiemer is het kloostertje van Olimje met zijn kruidentuin, een van Europa’s oudste apotheken en de bescheiden broeder Jozef die er al een kwarteeuw meer dan vijftig kruidenthees, tincturen en honingbereidingen aan de man brengt.

Nog meer naar het noorden ligt Ptuj, Sloveniës oudste stad. Ooit een metropool, vandaag naar onze normen een charmant provinciestadje. Nog geen toeristische hoogvlieger misschien, maar dat komt zeker. Profiteer er in de luwte van gezellige terrasjes en de originele gerechten van kleurrijke, hedendaagse eetgelegenheden. Fiets of wandel er langs de rivier of het meer en wandel voor een puik panorama naar het kasteel. Knap gerestaureerd trekt het je, hoog boven de Drava, als een magneet naar zich toe. Is de kunstcollectie geen hoogvlieger, de aparte tentoonstelling over de Kurentovanje fascineert wel. Het jaarlijkse carnaval met maskers, koeienbellen, figuren uit het volksleven hoort volgens de Unesco tot de belangrijkste carnavals ter wereld. De aanvoerder – de Kurent – verjaagt de winter, heet de lente welkom en gaat van deur tot deur om iedereen een vruchtbaar jaar te wensen. Je krijgt meteen zin om terug te komen en het mee te maken!

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer