Ook na de watersnood blijft het Land van de Vesder een toeristische topregio

2 minuten leestijd
Victor Hugo noemde de Vallei van de Vesder, de "mooiste ter wereld", maar wat blijft daarvan over na de watersnood? Véél!
reportage
  • Kamperen

De Franse auteur Victor Hugo maakte ooit een reis door België. Over de Vesdervallei schreef hij: “De Vallei van de Vesder, de mooiste ter wereld, die soms een ravijn, vaak een tuin en altijd een paradijs is.” In juli 2021 veranderde het paradijs in een hel. De watersnoodramp trof deze regio bijzonder hard. De beelden staan in ons collectieve geheugen gewist.

De Vesdervallei wordt ook wel de Blauwe Ardennen genoemd. De streek wordt dooraderd door kleine riviertjes. De Vesder, in de Oostkantons Weser genoemd, komt van het Meer van Eupen en mondt zestig kilometer verder uit in de Ourthe nabij Luik. Vlakbij mondt de Ourthe dan weer uit in de Maas. Langs de rivier liggen pittoreske dorpjes, dichte bossen en prachtige landschappen.

Je vindt er bewegwijzerde wandelroutes bij de vleet. Eén van onze favorieten is de met een blauwe diamant bewegwijzerde wandeling (8,7 km) vanuit het middeleeuwse dorpje Limbourg. ‘Chemins et veilles routes’ volgt voor een stuk de Vesder om dan hogergelegen gebied op te zoeken en je te laten genieten van prachtige panorama’s. De wandeling is behoorlijk avontuurlijk, vooral de scherpe afdaling door het bos op het einde is best pittig. Limbourg is trouwens een heel mooi dorpje om in rond te wandelen.

Mountainbikers worden hier bij uitstek verwend. Een mooie, zeer toegankelijke route is de met blauwe pijlen bewegwijzerde mountainbikeroute rond het meer van La Gileppe. De stuwdam met de karakteristieke leeuw en zijn uitkijktoren is zeker ook een bezoek waard. Wie het iets specialer wil maken, neemt de E-step. Met deze elektrische steps voor volwassenen en kinderen kan je net zo goed het mountainbikeparcours afleggen. Fantastische ervaring!

In Verviers liggen de gastronomische restaurants zij aan zij. Toch is onze favoriet restaurant ‘Histoires de Familles’ in Andrimont, deelgemeente van Dison. Dit restaurant zweert bij bio en lokaal en zet elke week een weekendmenu online op zijn Facebookpagina. Best reserveren.

Op stap in Verviers met het gezin? Boek je dan een bezoek aan chocolaterie Darcis. Chocolatier Jean-Philippe Darcis is de Waalse evenknie van Dominique Persoone. In het atelier creëren Jean-Philippe en zijn medewerkers de meeste heerlijke pralines.

Kampeermogelijkheden

Een sfeervolle natuurcamping aan de rand van de Vesdervallei en de Oostkantons is Camping Wesertal in Membach. De camping is het hele jaar door open en geschikt voor tenten en caravans. Je kan er ook een hut huren. Je hebt er alle comfort en op de camping bevindt zich zelfs een sauna en een theesalon met houtvuur.

Waar wacht je nog op? Meer info: www.paysdevesdre.be 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer