Op jacht naar de winterzon met de camper

4 minuten leestijd

Net zoals trekvogels in de koudste maanden warmere regionen opzoeken, zo wenden vele camperaars de steven (van hun camper) zuidwaarts. In het zuiden van Europa geniet je zelfs in januari en februari van zonnestralen, blauwe hemels en temperaturen tussen 10 en 20 graden. Op deze bestemmingen bijvoorbeeld.

praktisch
 • Kamperen
 • Kamperen met de motorhome

Sevilla

 • Weer in Sevilla in de winter? Gemiddelde dagtemperaturen tussen 15 en 18 graden, met soms pieken tot 20 graden, ‘s nachts minima tussen 6 en 10 graden. Minstens vijf à zes uur zonneschijn per dag, sporadisch bewolking en regen.
   
 • Waarom Sevilla? Andalusische cultuur opsnuiven en een duik nemen in de geschiedenis, in de winter kan het zonder de massa’s. Het paleis Alcázar, in de zomer overlopen door toeristen, is buiten het hoogseizoen veel rustiger. Uitpuffen kan met een glaasje wijn of een cerveza op een zonovergoten terras. Sevilla is ook beroemd omwille van de Driekoningenstoet die op 6 januari uitgaat.
   
 • Kamperen in Sevilla? Vanaf deze camperplek aan de rand van de stad kan je met de bus naar het centrum. Wie fietsen meeneemt, staat via groene routes op een dik halfuur voor het Alcázar.

Malaga

 • Weer in Malaga in de winter? De Costa del Sol, waartoe Malaga behoort, geldt in de winter als een van de warmste en zonnigste plekken van het vasteland van Europa. De temperaturen klimmen geregeld richting 20 graden.
   
 • Waarom Malaga? De parel van de Costa del Sol combineert het beste van twee werelden: mooie (stads)stranden met een historisch centrum dat knettert van de Moorse invloeden. Ook de rest van de Costa del Sol is de moeite om te verkennen met de camper - denk gouden stranden, mondaine jachthavens en strandbarretjes waar je de tijd (en het aantal mojitos) uit het oog verliest.
   
 • Kamperen in Malaga? Een rustige plek aan de zee, omringd door bossen. Via een fietsroute geraak je vlot in de stad.

Algarve

 • Weer in de Algarve in de winter? Gemiddeld vijf uur zonneschijn per dag en dagtemperaturen tot 16 graden: geen wonder dat aanhangers van #vanlife en masse richting zuiden van Portugal karren.
   
 • Waarom de Algarve? Op deze bestemming kom je het hele jaar aan je trekken. Omwille van het prettige winterweer, een prachtige kustlijn en tonnen geschiedenis. Populaire trekpleisters, zoals de grot Benagil en het Praia do Camilo, liggen er een stuk rustiger bij. De winter leent zich ook tot lange zwerftochten door de bergen en tot surfen - wel je wetsuit niet vergeten! Opwarmen kan met de stoofpotjes die in de koudste maanden op de menu’s verschijnen. Wat gedacht van feijoada (Braziliaanse stoofpot met zwarte bonen en vlees) of caldeirada (visstoofpotje met aardappelen)?
   
 • Kamperen in de Algarve? Deze camping, waar ook in het laagseizoen wat te beleven valt, ligt vlakbij het centrum van Lagos. In de buurt van Faro kan ook.

Côte d’Azur

 • Weer aan de Côte d’Azur in de winter? Temperaturen die tot 15 graden kunnen klimmen, al duiken ze ook weleens richting vriespunt.
   
 • Waarom de Côte d’Azur? De mondaine badplaatsen van de Côte d’Azur, die ‘s zomers pulseren van het leven en waar alles draait om zien en gezien worden, baden in de winter haast in een dorpse sfeer. Locals bevolken de straten, de musea lopen leeg. En woedt er eens een winterse storm, dan kan je de golven zien klotsen vanuit een café. In Nice opent het reuzenrad in de kerstperiode. Ook het nabije Marseille wint aan populariteit als bestemming voor een citytrip.
 • Kamperen aan de Côte d’Azur? Veel mogelijkheden naast of nabij het strand, zoals deze camping in de buurt van Nice. Met de trein kan je Nice, Monaco of Cannes bezoeken. In Gémenos, een buurgemeente van Marseille, kan je je camper gratis naast het postkantoor parkeren.

Sicilië

 • Weer op Sicilië in de winter? Temperaturen die tijdens de koudste maanden schommelen tussen 10 en 14 graden.
   
 • Waarom Sicilië? Dit Italiaanse eiland geldt al eeuwenlang als kruispunt in de Middellandse Zee. Geen wonder dat het barst van de geschiedenis - overal bots je op historische sites, archeologische vondsten en Griekse tempels. Zo gold Agrigento, verscholen in naaldbossen, als een van de belangrijkste steden van het oude Griekenland. Ook natuurlijke schoonheid vind je er in overvloed - van turquoise zeeën tot een kanjer van een vulkaan, de Etna, en alles daartussen. Vanuit Villa San Giovanni, op het Italiaanse vasteland, vertrekt er om de 20 minuten een veerboot richting Sicilië.
   
 • Kamperen op Sicilië? Sicilië telt zo’n 70 camping, waaronder deze kleinschalige natuurcamping even buiten Catania - ideaal als uitvalsbasis voor de Etna.

Van plan om de hele winter weg te blijven? Met onze tips overwinter je probleemloos met je camper.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer