Op microavontuur tussen bivakzones

3 minuten leestijd

Een Grote Routepad is altijd een avontuur. Je kan dat nog vergroten door volledig back-to-basics te gaan en te overnachten op een bivakzone. Wij presenteren drie wandeltochten tussen bivakzones die absoluut de moeite waard zijn.

actua
  • Kamperen
  • Wandelen
  1. De grens afstappen

Het Grenslandpad loopt van Sluis naar Thorn en is goed voor 367 kilometer stappen over de grens tussen Vlaanderen en Nederland. In de Kempen vonden we de perfecte etappe tussen twee gratis bivakzones. Je start in bivakzone Molenheide in Poppel. Je hoeft niet reserveren. De bivakzone ligt aan de rand van een bos en beschikt over een platform voor twee trekkerstenten. Er kabbelt een beekje naast de kampeerplaats. Je bevindt je hier op anderhalve kilometer van het Grenslandpad die aan de andere kant van de grens passeert. De rustige, vlakke en bosrijke etappe naar de volgende bivakzone is 21 kilometer lang. Bivakzone Hoge Vijvers in Arendonk was de eerste bivakzone van Vlaanderen en is heel rustig gelegen in het gelijknamig natuurgebied. Ook hier hoef je niet vooraf te reserveren.

Gps bivak Molenheide: N 51 28.000 E 5 04.062
Gps bivak Hoge Vijvers: N 51 22.153 E 5 05.042

  1. De Meetjeslandse Bossen

In het Oost-Vlaamse Meetjesland vind je vooral akkers en kreken. Toch is er ook bos, dat maakt de Streek-GR Uilenspiegel maar al te duidelijk. Deze soms grensoverschrijdende wandelroute in het oosten van Brugge, het Zwin en het Meetjesland is 160 kilometer lang. Een mooie (en bosrijke!) etappe is die tussen bivakzone De Singel en bivakzone Het Leen, goed voor 17 vlakke kilometers. Je hoeft voor beide niet te reserveren. De Singel bevindt zich aan de rand van de bossen van Oosteeklo. Je kampeert er te midden van een hondenlosloopzone. Er is een waterpomp en een ecotoilet beschikbaar. De bivak ligt op 350 meter van de route. Bivakzone Het Leen ligt goed verstopt, aan de rand van gelijknamig provinciaal domein in Eeklo. Er wordt daarom aangeraden de Uilenspiegelwandeling te verlaten aan de Stoktevijverbrug te Ronsele om zo de bivak te bereiken.

Gps bivak Het Leen: N 51 09.294  E 3 33.534
Gps bivak De Singel: N 51 10.180  E 3 40.250

  1. De vallei van de Viroin

“Vous vous sentez l’âme d’un randonneur (…)”, begint de promotekst over het Grote Routepad La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, vrij vertaald als ‘De Grote Doorsteek van het Woud in het Land van Chimay’. De met witrode strepen bewegwijzerde langeafstandswandeling doorkruist 178 kilometer lang dichte loofbossen, beekvalleien en lieflijke dorpjes in de provincies Namen en Henegouwen. Langs de route werden elf bivakplaatsen ingericht. Wij focussen op één etappe in de vallei van de Viroin, een zijrivier van de Maas. De etappe tussen bivakzone Mazée en bivakzone Roche Trouée is 21 kilometer lang en volgt een tijdlang de oevers van de Viroin in het Natuurpark Viroin-Hermeton. De mooiste periode om deze wandeling te doen is in mei en juni als de wilde orchideeën in bloei staan.

Bivakzone Mazée ligt op een crête, een ruggengraat die twee valleien scheidt, meteen ook de grens tussen Wallonië en Frankrijk. Aan weerszijden heb je een prachtig panorama. De bivakzone ligt langs het wandelpad op een vlak grasveld aan de bosrand. Er is een toilet en vuurkring aanwezig.

Bivakzone La Roche Trouée ligt midden het ‘Forêt de Nismes’ langs het pad. Je kan er je tent op de vlakke bosgrond opzetten. Er is een bostoilet en vuurkring aanwezig. Je bevindt je hier op vijf kilometer van de bijzondere kalksteenformatie Fondry des Chiens vlakbij Nismes. Wel even opletten, in het jachtseizoen tussen 1 oktober en 1 februari is de bivakzone af en toe gesloten wegens de jacht. In die periode worden soms ook delen van de wandeling afgesloten.

Voor beide bivakzones moet je op voorhand reserveren via deze link. Je kan er gratis overnachten, maar niet meer dan één nacht. Er is geen stromend water en geen waterpomp aanwezig.

Gps bivak Mazée: N 50 05.817  E 4 42.462
Gps bivak La Roche Trouée: N 50 03.405 E 4 34.200

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer