Tientallen thematochten in Waals-Brabant

2 minuten leestijd
In de kleinste provincie van het land valt heel veel kunst en geschiedenis te ontdekken.
reportage
  • Kamperen

Waals-Brabant is de kleinste provincie van het land. Alle musea en hotspots liggen er dichtbij elkaar. Er zijn veel verschillende verhaallijnen in de lichtglooiende provincie, van de Slag van Waterloo tot stripverhalen, van kastelen tot unieke streekgerechten.

De Leeuw van Waterloo staat eigenlijk in Braine-l’Alleud. Vanaf deze bult in het landschap is een 14 kilometer lang wandelparcours uitgestippeld langs de voornaamste plekken die te maken hebben met de beroemde Slag die hier op 18 juni 1815 heeft plaatsgevonden. Zo’n 200.000 soldaten stonden elkaar op deze akkers toen naar het leven. Op je wandeling passeer je verschillende musea die deze slag tot leven brengen.

Prachtige tuinen

Het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve is alleen al architecturaal de moeite. Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Hier start ook de 32 kilometer lange fietstocht langs de woonplaatsen van een aantal bekende stripauteurs, zoals Dupa van Dommel en Roger Leloup van Yoko Tsuno. Mooi meegenomen, is dat je ondertussen volop kan genieten van het natuurschoon in het Brabantse Haspengouw.

De abdijruïne in Villers-la-Ville is goed bewaard. De cisterciënzerabdij werd gebouwd in de 12e eeuw. Met de tablet komt de geschiedenis hier tot leven terwijl je tussen de metershoge muren loopt. In de vijf abdijtuinen wordt soms aan meditatie gedaan. Je kan er een speld horen vallen. Er is ook een wijngaard en een microbrouwerij op de site.

Taart van snijbiet

In heel Wallonië geldt het kwaliteitslabel ‘Bistrots de Terroir’ als een plek waar je lekkere streekgerechten kan proeven. In Nijvel moet je zeker de Târte al Djote, een hartig taartje op basis van gefermenteerde kaas en snijbiet, proeven in La Taverne de l’Union op de Markt.

Kampeermogelijkheden

De groene camping Presentement in het pittoreske Tourinnes-la-Grosse, deelgemeente van Bevekom, is klein maar fijn. Je kampeert er van 1 mei tot 30 september en in het herfstverlof rondom een vijver. Dé sterren van de camping zijn de paarden en ezels die door de eigenares met veel liefde worden verzorgd. De camping beschikt over een basiscomfort. Een lokaal restaurant bevindt zich op wandelafstand.

Meer info: www.destinationbw.be 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer