Tips om beter te slapen in je tent

3 minuten leestijd
Een mug in de tent, een buurman op de camping die een poging doet om het nabije bos om te snurken of een steentje dat in je rug drukt: wij kunnen wel wat redenen bedenken waarom je tijdens het kamperen met wallen aan de ontbijttafel verschijnt. Toch is een goede nachtrust in een tent met deze acht tips geen verre wensdroom.
praktisch
  • Kamperen

1. Kies voor goed materiaal.

Een verkwikkende nachtrust is zeker op vakantie te belangrijk om er centen op te besparen. Kies voor een tent, slaapzak en mat van kwaliteit. Veel hangt af van het type trip: ga je met de auto, dan hoef je niet te beknibbelen op materiaal en kan je desnoods een matras meesleuren. Ga je voor een wandelavontuur, dan biedt een opblaasbare slaapmat de beste combinatie van comfort en een laag gewicht.

Lees hoe je de juiste slaapmat kiest.

2. Vergeet je slaapritueel niet

Of je nu thuis je tanden poetst voor het slapengaan, dan wel een fluks weesgegroetje prevelt, het is belangrijk om zo’n ritueel mee te nemen naar de camping. Zo trigger je een gevoel van normaliteit dat het gemakkelijker maakt om in slaap te vallen. Voor kinderen kan een kussen dat ze gewoon zijn van thuis wonderen doen.

3. Zoek op voorhand uit waar je naar toilet kan

Zeker als je wildkampeert, is het handig om vooraf te weten waar je ‘s nachts het best je plasje doet. Zo vermijd je om in regen of kou op zoek te moeten gaan naar een geschikte plek. Leg in dat opzicht ook een hoofdlamp naast je matras.

4. Ga niet te vroeg slapen

Vooral een valkuil als je kampeert buiten het zomerseizoen, wanneer het snel donker wordt. De neiging is dan om vlug onder het dons te kruipen. Maar voor de nachtrust is het beter om pas te gaan slapen wanneer je echt moe bent. Lees desnoods een boek om in slaap te vallen. Een andere optie is om je overdag zo uit te putten - door te gaan hiken, fietsen of kajakken in plaats van de hele dag biertjes te verzwelgen op de camping - dat je ‘s avonds vanzelf in coma belandt.

5. Kruip warm in je slaapzak

Een slaapzak verwarmt niet, maar houdt enkel je lichaamswarmte vast. Kruip je er koud in, bereid je dan maar best voor op een nachtje rillen. Al je kleren aantrekken dan maar? Ook geen goede optie. Die isoleren enkel als er lucht tussen de laagjes zit. Heb je het ‘s avonds kou, maak dan beter nog een wandeling of spring enkele keren op en neer. Open ook de ventilatieritsen. Zo vermijd je condensatie, die de tent afkoelt.

Ontdek meer tips om warm te blijven in de tent.

6. Bereid je voor op snurkers

Een halve millimeter tentzeil schermt je nauwelijks af van de buitenwereld. Gebruik oordopjes tegen snurkers, woelende tentgenoten of een vogelconcert voor dag en dauw. Met een slaapmasker maf je olijk verder wanneer het buiten licht wordt, zeker handig tijdens korte zomernachten op noordelijke bestemmingen. Er bestaan tegenwoordig ook volledig verduisterde tenten, die het zonlicht weren en zo ook de temperatuur reguleren.

7. Organiseer je kampplek tijdig

Bij voorkeur een eind voordat het donker wordt. Zo heb je voldoende uren om te relaxen, wat helpt om de slaap te vatten.

8. Verander van kleren

Wissel je vuile of bezwete kleren in voor propere kleren.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer