Tv oké?

2 minuten leestijd

‘Hoe moet ik mijn Oyster-satellietschotel aanpassen om de ontvangst te verzekeren?

Helpdesk
 • Kamperen met de caravan
 • Kamperen met de motorhome
 • Stel een nieuwe zoektransponder in, via software of nieuwe hardware.

Van analoog naar SD

Op satellieten zitten meerdere transponders die verschillende kanalen ontvangen, omzetten en doorgeven. Vroeger waren die kanalen analoog. Onder meer Eurosport heeft nog lang analoog uitgezonden, maar in 2012 is het laatste kanaal overgegaan naar digitaal SD (Standard Definition). Toen hebben veel schoteleigenaars hun apparatuur moeten vervangen. TV Vlaanderen is altijd al digitaal geweest.

Van SD naar HD

Na de SD-zenders kwam de HD-kwaliteit (High Definition). Om HD te kunnen doorgeven moet het signaal op de transponders aangepast worden naar een meer gecomprimeerde mpeg-4 codering. Een automatisch zoeksysteem gaat op zoek naar een bepaalde transponder en probeert daarop uit te richten.

Wat is het probleem en wat is de oplossing?

Oudere satellietzoeksystemen kunnen niet overweg met deze HD-codering.

 • De Ten Haaft Oyster Vision en Caro van de 1ste en 2de generatie zijn in dat geval. 

  Voor Vision II- en Caro II-klanten biedt Ten Haaft momenteel een HD-decoder voordelig aan (400 euro exclusief plaatsing, tegen 1.000 euro tevoren). Die mensen (die meestal nog geen aangepaste tv hebben) krijgen geen extra bakje: één nieuwe decoder vervangt de stuureenheid van de antenne én de decoder.
   
 • De oudere systemen van Ten Haaft kunnen nog perfect werken zolang er nog een SD-transponder beschikbaar is.
  Wanneer een zoektransponder verdwijnt/verandert, kan er bij de meeste systemen een andere zoektransponder ingesteld worden, al dan niet door een software-update.
   
 • Op Astra 3 (TV Vlaanderen/Canal Digitaal) is slechts nog 1 SD-transponder beschikbaar.
  Men raadt gebruikers hiervan dan ook al geruime tijd aan de bestuurseenheid van de eerste generatie te vervangen door een HD CI-ontvanger: dat zijn ook een bestuurseenheid en decoder in één.
   
 • Op Astra 1 zijn er nog meerdere SD-transponders beschikbaar: daar kan je nog een tijdje voort met updates.
  Het zal wel nog een jaar of twee duren alvorens de laatste SD-transponder op Astra 1 verdwijnt. Maar tegen dan zal het televisielandschap er al heel anders uitzien.

deel Artikel

extra tips

Gerelateerde helpdesk artikels

TV
Tv Vlaanderen
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer